Riyal ABD yaptırımları nedeniyle önemli bir düşüş yaşıyor
Riyal ABD yaptırımları nedeniyle önemli bir düşüş yaşıyor

İran’ın ulusal para birimi Riyal, Bitcoin’i aratmıyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İran’ın ulusal para birimi olan Riyal, Bitcoin’den daha kötü bir düzeltme ile 2018 yılı sonuna kadar değerinin en az yüzde 57’sini kaybedebilir.

Riyal ABD yaptırımları nedeniyle önemli bir düşüş yaşıyor

ABD hükumeti tarafından dayatılan sıkı yaptırımlar da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin birleşmesi nedeniyle İran’ın ulusal para biriminin değeri 2018 yılı başından bu yana önemli bir düşüş yaşıyor. Tüm zamanların en yüksek seviyesi 19.500 dolardan bu yana, Bitcoin’in fiyatı yüzde 70 oranında düştü ve 2014 yılında yaşadığı düzeltmeyi yineledi. Ancak, kripto para piyasası, 2014’teki düzeltmesine benzer şekilde hareket ederse, Bitcoin ve Ethereum gibi büyük dijital varlıkların fiyatı, yüzde 75 ila 80 oranında düşüşle sonuçlanacak.

İran Riyali de son altı ay içinde değerinde önemli bir düşüş yaşadı. Ancak Riyal’in değerinin düşmesi, Bitcoin’in düzeltmesi kadar yoğun değildi. Ayrıca baskın kripto paranın 5 bin dolarlık seviyeden toparlanması beklenirken Riyal’in değerinin ise matematiksel verilere ve yüzde 132’lik hiperenflasyon oranına göre yüzde 57 azalması bekleniyor.

Ulusal paraların başarısızlığa uğradığı ülkeler kripto paralara yöneliyor

İran Riyali’nin enflasyon oranı, Venezuela’nın yüzde 30 binin üzerindeki aşırı hiperenflasyon oranı kadar ekonomiye zarar vermedi. İran Riyali ile Venezuela Bolivarı arasındaki fark, ilk olarak Riyal’in hala ülke içinde ve müttefikler arasında bir değer deposu ve değişim aracı olarak kullanılıyor olması. İkincisi ise Venezuela halkı artık parasal değeri olmaması nedeniyle Bolivar’ı kullanmayı bıraktı.

Ethereum Blockchain’inin yerel para birimi olan Ether ve Bitcoin gibi kripto paralar, ulusal para birimlerinin başarısızlığa uğradığı ülkeler için uygun alternatiflere dönüşüyor. Hatta İran hükumeti, özellikle Rusya başta olmak üzere, müttefikler arasında para transferlerinde kripto paralardan yararlanma niyetini ve orta vadeli planını belirtti.

Gelecekte ülkeler kripto paralardan potansiyel olarak yararlanabilir

İran’ın Ekonomik İşler Parlamenter Komisyonu (IPCEA) başkanı Muhammed Rıza Pourebrahimi konuya yönelik şunları söyledi:

Ülkede yaşanan ekonomik çöküntü, İran Merkez Bankası’nı kripto para birimini kullanma önerilerini geliştirmeye mecbur etti. Geçtiğimiz iki yıl içinde, kripto para birimi kullanımı önemli bir konu haline geldi.

Hem hükumetlerin hem de ulusal para birimlerinin değer kaybetmesi nedeniyle mağdur kişilerin küresel finans ağına girmeyen ve lider ekonomiler tarafından sansürlenemeyen kripto para birimlerine geçmeleri mümkün. Bu yıl ABD hükumeti, İran’ın ülke dışındaki finansal kurum ve kuruluşlarla işlem yapmasını engellemek amacıyla İran’a yönelik yaptırımlarını güçlendirdi. İran’ın finans ağı üzerindeki bu kontrol, Riyal’in değerinin düşmesine yol açtı. Bu tür yaptırımlardan kaçınmak için parasal sistemleri rezerv para olarak görmeyen hükumetler, piyasadaki yüksek volatilite riski altında olsa bile gelecekte merkezi olmayan ve kamuya açık kripto paralardan potansiyel olarak yararlanabilir.

CCN

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin