Iran
Kripto riyal yolundaki İran Bitcoin yasağını kaldırıyor

Yeni bir kripto para geliyor: İran’ın rial destekli ulusal kripto para projesi hazır

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İran, yerel fiat birimi olan rial destekli ulusal kripto para projesini tamamladı. İran Merkez Bankası (CBI) kullanımını onayladıktan sonra, henüz adlandırılmamış dijital para, yerel medya haberlerine göre ödemeler, iç ve bankalar arası transferleri test etmek için bankacılık kurumlarına verilecek.

İran, rial destekli ulusal kripto para gelişimini tamamladı

Ülkenin merkez bankası, devlet destekli kripto para biriminin “bire bir rial ile desteklenerek amacına uygun olarak kullanıma hazır” olduğunu belirtiyor.  Ayrıca, herhangi bir kurumun müdahalesi olmadan işlem göreceğini de ekliyor. Bilişim Hizmetleri Şirketi (ISC) CEO’su Seyyed Abotaleb Najafi, konuya yönelik şunları söylüyor:

Öncelikle, dijital paraların kabiliyeti ve kullanışlılığı tespit edilecek. Daha sonrada, finansal ödemeler için bankadan bankaya aktarımları ve bireysel bankacılık işlemlerini kolaylaştırmak için bağlı olduğu Blockchain teknolojisi araştırılacak. İran Merkez Bankası’nın onayını aldıktan sonra, ülkenin bankacılık sisteminde kullanılacak. İlk aşamada, İran ticaret bankalarında Blockchain bankacılık altyapısı oluşturularak, bankacılık işlemlerinde bir ödeme aracı olarak kullanılacak.

İran ekonomik yaptırımlar nedeniyle  zor günler yaşıyor: Çözüm, kripto paralar

5 Kasım’da ABD, İran’a karşı, sadece sekiz ülke dışında, dünyanın geri kalanını mali sistemi de dahil olmak üzere ülkenin petrol, denizcilik ve gaz piyasasından işlem yapılmasını kısıtlayan ağır ekonomik yaptırımları açıkladı. Mayıs ayındaki yaptırımlar, İran’ın para birimi, havacılık endüstrisi ve diğer sektörleri hedef aldı. Başkan Donald Trump, önceki ABD Başkanı Barack Obama’nın Tahran’la olan ilişkisinden tamamen uzaklaştı.

Finansal sisteme karşı alınan önlemler uluslararası finansal anlaşmaları zedelemeye başladı bile. Bu hafta ABD’nin silahlı küresel bankacılık ağı, İran’ın Merkez Bankası ile ilişkilerini kopardı ve ülkeyi ve vatandaşlarını sınırda bıraktı. Kripto sektöründe ise Binance ve Bittrex’in gayri resmi olarak hizmet verdiği ülkeler listesinden İran’ı çıkardığı biliniyor.

Ülkeler umudu kripto paralarda buluyor

Najafi, İran Devleti tarafından çıkarılacak kripto para biriminin yerel para birimi tarafından desteklendiğini ve bu durumun kriptonun mevcut oynaklığı ve hızlı değer kaybı nedeniyle biraz riskli bir karar olduğunu söyledi. İran ulusal kripto para birimi için, rial bir destek olarak seçildi, yani her bir ulusal kripto para birimi, merkez bankasının hesabındaki rial eşdeğeri ile bloke edilir, bu yüzden asla likidite sorunu yaratmaz.

Dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi olan İran, Venezuela gibi petrol ihracatını önlemek için tasarlanan ekonomik yaptırımlardan kaynaklanan sorunları telafi etmek için kripto paralardan faydalanmayı umuyor.

News.bitcoin

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin