ABD - İran Gerilimi Küresel Ekonomiyi Sarsıyor
ABD - İran Gerilimi Küresel Ekonomiyi Sarsıyor

İran’da Rial büyük değer kaybı yaşarken Bitcoin hacmi hızla yükseliyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Trump yönetimi tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalan İran’ın ulusal para birimi ABD Doları karşısında rekor seviyelere düştü. Yıllar süren depresyon sonrasında hız kazanmaya başlayan İran Riyali, Pazartesi günü yeni bir düşüşle karaborsada 1 dolar karşısında 100.000 Riyal olarak işlem görmeye başladı. İran’da Bitcoin hacmi ise hızla yükseliyor. bu durum kripto piyasası açısından oldukça dikkat çekici.

Pek çok İranlı, ekonomilerinin çökeceği endişesiyle paniğe kapılmış durumda. İran makamlarının döviz işlemleri konusunda kısıtlamalar getirme kararı nedeniyle bu durum daha da artış gösterdi. Yetkililer ayrıca karaborsada altın satın alarak kısıtlamaları aşmaya çalışanlara da baskı uygulamak adına ağır yaptırımlar getirdi.

İran’da Bitcoin hacmi neden hızla yükseliyor?

Değersiz bir ulusal para birimi ile sıkı kolluk kuvvetleri arasında sıkışmış, bazı İranlıların ise Bitcoin ve benzeri merkezi olmayan varlıklara yönelerek yaptırımları aşmaya çalıştığı bildiriliyor. ABD’nin Tahran’a karşı yaptırımlarını açıkladığı Mayıs 2018’den bu yana, ülke içindeki Bitcoin hacmi, geçen Aralık ayındaki tüm zamanların en yüksek hacminin oldukça altında olmasına rağmen, belirgin bir artış yaşadı. Aynı dönemde, yerel medya, İranlıların, Bitcoin ve diğer dijital paraları satın almak için 2,5 milyar dolarlık fonu ülkelerinin dışına gönderdiklerini iddia etmişti.

kaynak: CoinDance

Kimliğini açığa vurmak istemeyen bir İran vatandaşı ise, her ay ABD tarafından yapılan yaptırımlara karşı bir önlem olarak her ay maaşından bir miktar Bitcoin satın aldığını doğruladı.

Kripto para haber ajansı CCN’e konuşan İran vatandaşı görüşlerini şu şekilde aktardı:

Bitcoin’i ve hatta Ethereum‘u satın almaya başladım ve İran merkez bankasının zayıf ekonomik durumu çözemeyeceğini düşünüyorum. Çin ve Venezüella halkının, ekonomik kriz dönemlerinde aynı şeyi yaptığına dair birçok haber okudum.

Ayrıca, Rial fiyatının yeraltı pazarında Bitcoin’e karşı büyük ölçüde düştüğünü de doğrulandı. Bu durumun, aynı satıcı tarafından 1 BTC’yi satışının 20.000 dolar gibi bir tutara kadar çıktığı belirtildi. Uluslararası pazarlarda, ABD Doları’na karşı Bitcoin fiyatı, şu sıralar 8.130 dolar civarında işlem görüyor.

Ulusal kripto para İran için çözüm olabilir mi?

İran, bu yıl Nisan ayında Bitcoin ve benzeri dijital paraları yasaklamasına rağmen, kendi ulusal kripto para birimini piyasaya süreceğini açıklamıştı. Son gelen haberlerde de İran hükümeti Blockchain teknolojisini kullanarak bir ulusal şifreleme anahtarı oluşturduklarını da doğruladı. Bununla birlikte, ABD, yaptırımlarını aşma çabalarının beyhude bir hareket olacağına inanıyor. Trump yönetimi, ise ayrıca İran’la iş ilişkileri kuracak olanların yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını açıkça ortaya koyuyor.

Petrol ve maden rezervleri destekli bir kripto para oluşturan Venezuela tarafından yapılan benzer bir girişim olan Petro ise beklentileri karşılayamadı. Öyle ki piyasaya 60 dolarlık satış fiyatıyla çıkan Petro, küresel piyasalardan gelen düşük talebe bağlı olarak 16.50 dolar fiyatlarına kadar gerilemiş durumda.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin