IMF gümüş Bitcoin olan altcoin’e yeşil ışık yaktı! Fiyat yükselebilir
IMF gümüş Bitcoin olan altcoin’e yeşil ışık yaktı! Fiyat yükselebilir

IMF’den çok önemli Bitcoin ve altcoin raporu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Uluslararası Para Fonu’ndaki araştırmacılar, Bitcoin ve diğer elektronik para türlerinin bir gün nakit yerine geçebileceğini vurguluyor. Ayrıca IMF araştırmacıları, kripto paraların geleneksel banka mevduatlarını ve hesaplarını kullanılamaz hale getirebileceğini de söylüyor.

IMF: Geleneksel para birimleri, kripto paralar ile savaşacak

IMF tarafından yayınlanan yeni bir bildiri, bir dizi farklı senaryoyu ana hatlarıyla ortaya koyuyor ve Bitcoin ve stablecoin’ler gibi kripto para birimlerinin önemli bozulmalara nasıl yol açabileceğini vurguluyor. Kısaca bildiri, günümüzde en yaygın kullanılan iki para formunun zorlu bir rekabetle karşı karşıya kalacağını ve hatta aşılabileceğini savunuyor:

Nakit ve banka mevduatları, euro, dolar veya renminbi veya bunun bir sepeti gibi ortak bir hesap birimi cinsinden ve bu hesaplara bağlanan ve elektronik olarak depolanan parasal değeri olan e-para ile savaşacak. Giderek daha popüler olan e-para formları, stablecoin’lerdir. E-para, ödeme aracı olarak daha uygun olabilir, ancak değerinin istikrarı konusunda sorular ortaya çıkar. Sonuçta ekonomik olarak, gerçeğe uygun değeriyle kefaretleri garanti eden özel bir yatırım fonuna benziyor. 10 euro girerse, 10 euro çıkmalı. İhraççı bu taahhüdü yerine getirebilecek konumda olmalı. Bankalar e-paradan baskı hissedecek, ancak daha cazip hizmetler veya benzer ürünler sunarak cevap verebilmelidir. Bununla birlikte, politika yapıcılar bankacılık ortamında bir miktar bozulmaya hazırlıklı olmalılar.

IMF raporunda Bitcoin ve Ethereum’u da yer verdi

Bu makale ayrıca, Bitcoin ve Ethereum gibi fiat’a bağlı olmayan riskli, spekülatif kripto para pazarını da vurguluyor:

Diğer kripto para işlemlerini Bitcoin ve Ethereum da dahil olmak üzere ‘kamu paraları’ olarak adlandırıyoruz… Değerin istikrarı açısından farklılıklar aslında farklı para biçimleri arasında oldukça belirgindir. Kullanıcılar paraları iade ve risklere göre karşılaştırabilir. Aksi belirtilmedikçe, bunları yerel para birimine göre nominal olarak ölçüyoruz. Bu, tüm tasarımlarda ortak olacak olan, makroekonomik bağlamlarına değil, yalnızca paraların tasarımına odaklanmamıza yardımcı olur. Kripto para birimi çok daha risklidir, ancak potansiyel olarak daha yüksek getiri sağlar (sermaye kazancı). Bu, özellikle fiat para birimindeki değeri önemli ölçüde dalgalanabilen kamu paraları için geçerlidir. Bitcoin fiyatlarındaki günlük değişikliklerin standart sapması, çoğu G7 döviz çiftinden yaklaşık 10 kat daha yüksek ve hatta Venezuella Bolivar’dan ABD doları döviz kurundan biraz daha yüksek.

IMF: Kripto paralar, bankalarını sollayabilir

Belgede, e-paranın işletme riskine maruz kalabileceğini, çünkü “b-para” olarak adlandırılan banka mevduatları için koruma sağlamak adına devletin desteğinin kripto paralarda bulunmadığı belirtiliyor. Ancak, daha az istikrarlı bir değer deposu olmasına rağmen, e-para’nın yakında ödeme aracı olarak çekiciliği nedeniyle geniş çapta kabul edilebilir hale gelebileceği savunuluyor:

“E-para, b-para ya da merkez bankası parasına göre dijital yaşamlarımıza daha iyi entegre oluyor. Genellikle kullanıcı merkezli tasarımı ve sosyal medya ile entegrasyonunu temelden anlayan şirketler tarafından yayınlanıyor… Sınır ötesi e-para transferleri nakit ve banka mevduatlarından daha hızlı ve daha ucuz olacak.

Dailyhodl

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin