kripto para belgeseli
kripto para belgeseli

IMF raporu: “15 merkez bankası dijital teknolojiye adım atıyor”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto para ve Blockchain teknolojisi her geçen gün ana akımın ilgisini çekmeye devam ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ise kripto para teknolojisi ile ilgili yeni rapor yayınladı. IMF raporu, kripto paraları ön plana çıkaran 15 merkez bankasının olduğundan bahsediyor

IMF raporu, merkez bankaları ve dijital para ilişkisini irdeliyor

Daha spesifik olarak, Bahamalar, Kanada, Çin, Curaçao Merkez Bankası ve Sint Maarten, Doğu Karayipler, Ekvador, Norveç, Senegal, İsveç, Tunus ve Uruguay gibi büyük ülkelerin merkez bankaları raporda adı geçen resmi kuruluşlar.Kripto para piyasalarının hacimlerinin gerilediği şu günlerde merkez bankalarının kriptolara olan ilgisinin artış göstermesi ise biraz şaşırtıcı bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Bununla birlikte özel oyuncuların kripto paraları bir ödeme yöntemi gibi kullanmaya başlamaları ve adaptasyon süreçleri merkez bankalarını bu teknolojiyi denemeye teşvik eden önemli bir faktör olarak görülüyor. Dahası, dijital ödemenin küresel olarak benimsenmesi “küresel finansal sistemin” çalışma biçimini de değiştirdi. IMF başkanı Christine Lagarde paranın kendisinin değişmeye başladığını söyleyerek şu soruları yöneltiyor:

Düzenlemenin ötesinde, devletler para piyasalarında aktif bir oyuncu olarak kalmalı mı? nakit paranın geri adım atması sonrası oluşan boşluğu doldurmalılar mı?

Modern finansal ekosistemi teşvik etmek

IMF raporu, merkez bankalarının dijital ödeme çözümlerini dikkate almasını iki temel nedene bağlıyor. Üzerinden durulan nedenlerden biri, kripto paraların nakit para rolünü daraltmaya başlaması, diğeri ise modern finansal hizmetleri deneyimleyebilen milyonlarca kullanıcı bulunması. Ayrıca diğer bankaların fiziki paraları dijital token/paraya dönüştürerek maliyetlerini düşürme hedefleri de bulunuyor.

Lagarde’nin görüşünü takiben MIT’nin dijital para girişimcisi Robleh Ali, vatandaş ve devlet arasındaki temas noktasına dikkat çekiyor. İngiltere Merkez Bankası eski araştırmacısı Robleh Ali, dijital paranın geleneksel nakit para ile ilişkisi hakkında şu sorular üzerinde duruyor:

Hükümetlerin genel nüfusa risksiz para sağlama yükümlülüğü veya görevi var mı? Nakit kullanımı düştükten sonra bu görev devam eder mi?

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin