marshall adaları
IMF neden Marshall Adaları'nın kripto adaptasyonuna karşı çıkıyor?

IMF neden Marshall Adaları’nın kripto adaptasyonuna karşı çıkıyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

189 ülke tarafından yönetilen küresel bir finans örgütü olan Uluslararası Para Fonu (IMF), Marshall Adaları ‘nın kripto adaptasyonu çerçevesinde bağımsız bir dijital para çıkarması yönündeki girişimine karşı çıkıyor.

Eylül ayının ilk haftalarında, IMF, bölgedeki potansiyel kara para aklama, mali bütünlük ve makroekonomik riskleri gerekçe göstererek ulusal bir kripto para oluşturma amaçlı nihai planlarını eleştirmişti:

Yeterli risk azaltma önlemlerinin yokluğunda, ikinci bir yasal ihale olarak merkezi olmayan bir dijital paranın piyasaya sürülmesi sadece makroekonomik ve finansal bütünlük risklerini artırmayacak. Aynı zamanda son ABD dolarını kaybetme riskini de artıracaktır.

IMF Marshall Adaları Planlarını Durdurabilir mi?

IMF’ye göre, Marshall Adaları büyük ölçüde ABD gibi büyük ekonomilerin sunduğu dış yardımlara bağımlı bir ekonomiye sahip. Hükümet, ulusal bir kripto para çıkarma planında ısrarcı olursa, IMF birçok ülkenin Marshall Adalarına şu anda yapılmakta olan maddi yardımı kesebileceğini öne sürüyor.

Mayıs ayında, Marshall Adaları başlangıçta ABD dolarına bağımlılığını ortadan kaldırma ve ulusal bir kripto paraya geçme planlarını açıklamıştı. O dönem Marshall Adaları başkan yardımcısı David Paul, bir millet olarak, ülkedeki para birimine bakılmaksızın ulusal para birimi kurma hakkına ve yetkiye sahip olduklarını söylemişti. David Paul’un açıklaması özetle şu şekildeydi:

Bir ülke olarak, ister dijital, ister fiat biçiminde olsun, bir para birimi düzenleme hakkımızı saklı tutarız.

IMF, para birimlerinin suçlular, suç şebekeleri ve dolandırıcılık operasyonları yürüten işletmeler tarafından manipüle edileceğinden korktuğu için, Marshall Adaları’nın ulusal kripto para birimi ile ilgili endişelerini kamuoyuna açıkladı.

Bununla birlikte, iktisatçı Richard Wright’ın “Daha Az Nakit, Daha Az Suç: Elektronik Fayda Transfer Programından Kanıt” dahil olmak üzere birçok çalışmanın gösterdiği gibi, nakit gibi paranın fiziksel formları, suçluların elektronik alternatiflere göre daha önemli olduğu savunuluyor. Çünkü doğa gereği, nakit anonimdir.

Böylelikle, nakit para aklama olasılığından dolayı, Marshall Adaları tarafından ulusal bir kripto paranın piyasaya sürülmesinin engellenmesi gerektiğine dair IMF’nin iddiasına karşılık, suçun cezai faaliyetlere olanak sağlama konusunda nakit paranın daha etkili olduğu iyi bir şekilde belgeleniyor.

Tehdit planı çalışıyor olabilir

Marshall Adaları’na maddi yardımı kesme tehdidi ise çalışıyor gibi görünüyor. Bu haftanın başında Marshall Adaları Başkanı Dr. Hilda Cathy Heine, hükümetin ulusal kripto para politikasını takip etmesi nedeniyle siyasi saldırılarla karşı karşıya kaldı.

Politik baskı, Heine yönetiminin, en azından geçici olarak dijital bir varlık başlatma planlarını durdurmasına neden olabilir. Marshall Adaları’ndaki sekiz senatör, Başkan Heine tarafından ortaya konan girişime şiddetle karşı çıkan bir duruş sergilemiş durumda.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin