Litvanya Merkez Bankası Blockchain tabanlı dijital koleksiyon parasını duyurdu
Litvanya Merkez Bankası Blockchain tabanlı dijital koleksiyon parasını duyurdu

IMF, merkez Bankalarının dijital para çıkarma niyetlerini bir kez daha gündeme taşıdı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Uluslararası Para Fonu’nun(IMF), 27 Haziran’daki yayınına göre, merkez bankalarının gelecekte dijital para birimleri çıkarabileceklerine inandıkları ifade edildi.

Bildiriye göre, IMF ve Dünya Bankası, finansal teknoloji üzerine tüm üye ülkelerdeki finansal kurumları kapsayan bir anket düzenledi. Ankete katılım oranı ise yeterince yüksekti.

Anket değerlendirme raporuna göre, farklı ülkelerdeki bazı merkez bankaları bir tür Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) uygulamayı düşünüyor. Uruguay’ın zaten bir CBDC pilot programı başlattığı bildirirken, Bahamalar, Çin, Doğu Karayipler Para Birliği, İsveç ve Ukrayna sistemlerini test etmeye oldukça yakınlar.

Ek olarak, bazı merkez bankalarının, CBDC’nin finansal istikrar üzerindeki potansiyel etkisi, bankacılık sektörünün yapısı, banka dışı finansal kuruluşların girişi ve para politikası aktarımı üzerine araştırmalar yürüttüğü bildiriliyor.

Merkez bankaları dijital para sistemini nakit kullanımına alternatif olarak düşünüyor

Anket değerlendirmesi incelendiğinde CBDC çıkarmak isteyenlerin farklı ihtiyaçlara çözüm aradıkları görülüyor. Gelişmekte olan ekonomilerin yanı sıra gelişmiş ekonomilerin de dijital paraya geçme seçeneklerini ciddi şekilde düşündükleri görülüyor. Ayrıca ciddi düşüşler görülen nakit kullanımına karşı bir alternatif arandığında bilinenler arasında. Ülkelerin merkez bankalarının kontrolünde olacak bir dijital para çıkarmak gelişmekte olan ülkeler için farklı amaçlar taşıyor. Ulaşılmak istenen hedeflerin başında bankacılık maliyetlerinin düşürülmesi var. Diğer bir amaç ise bankada hiç hesabı olmayan vatandaşları bu yolla bankacılık sistemine dahil etmek.

Merkez bankaları merkezsiz yapıyı reddediyor

Merkez bankaları kripto paraların doğasında olan merkezsiz yapıyı ise reddediyorlar. Çıkarılmak istenen dijital paralar böylelikle tamamen merkez bankaları kontrolünde olması sağlanacak. Ayrıca büyük işletmelerin yüksek montanlı işlemleri için alt bir token grubu da oluşturularak bu işlemlerin özel izlenebilir olması düşünülüyor.

Kripto para kullanımının en büyük sorunu yüksek volatilite

Bununla birlikte kripto paraların küresel kullanımına engel olan durumlardan biri kripto para fiyatlarında görülen aşırı volatilitedir. Geçtiğimiz günlerde muhafazakâr bir iktisatçı olan Stephen Moore’un da dahil olduğu Decentral projesi, kripto pazarlarında görülen bu oynaklığı azaltma vizyonu ile kripto para arzını düzenlemek isteyen bir girişim. Decentral projesinin amacı kripto paralar için FED benzeri bir yapı oluşturmak gibi iddialı bir hedef.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin