Eski Beyaz Saray görevlisi, Visa'nın da katıldığı dijital ticaret grubunda çalışacak
Eski Beyaz Saray görevlisi, Visa'nın da katıldığı dijital ticaret grubunda çalışacak

Dünyanın ilk ulusal dijital parası çok yakında piyasaya sürülebilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

İsveç, ülke vatandaşlarının nakit kullanımını neredeyse sıfıra düşürmesi nedeniyle dijital para birimi olacak olan e-Kron geliştirme projesine başladı.

Ülkenin bu çalışmadaki planlarına göre ilk başta e-kronu fiat para ile beraber kullanacak. Ancak İsveç haber bülteni Dagens Nyheter’e göre en sonunda kullanılan tek para birimi-kron olabilir. Dün gündeme gelmeye başlayan ilgili haberler, İsveç’in dijital para birimi uygulayan ilk ülke olabileceği konusunda hem fikirken ve çalışmanın şu anda devam ettiği belirtildi.

İsveç merkez bankası dijital para e-kron çalışmalarını hızla sürdürüyor

Bloomberg’e göre, İsveç’teki bazı bankalar artık nakit para ile çalışmıyorlar. Bu durumda ise yaşlı insanlar gibi yeni teknolojilere uyum sağlama konusunda sorun yaşayacak bir grup insanın olabileceğini gösteriyor. Ülkenin merkez bankası ise finans sisteminin istikrarını korumak için devlet destekli bir dijital seçeneğin gerekli olduğuna inanıyor. Bazı İsveçliler e-kronun gelişmesine şüpheyle yaklaşmış olsalar da, banka proje konusunda son sürat çalışmalarına devam ediyor.

Banka, daha hızlı bir geliştirme çabası olmadan, özel sektörün ödemeler sektöründe çok fazla sorumluluğa sahip olabileceğine ve bunun da sorunlara yol açabileceğine inanıyor. Spesifik olarak, özel kurumların “kriz durumlarında ödemelerin yapılmasını sağlamak için tüm sorumluluğu üstlenmelerini” önlemek istiyorlar.

İsveç merkez bankasının proje planı ile ilgili yaptığı açıklamalar özetle şu şekilde:

Son yılların teknolojik gelişmeleri ve halkın ödeme yöntemlerindeki değişiklikler, gelecek vadeden ödeme sistemlerinden ve modern teknolojiden en iyi şekilde yararlanma gereğini ortaya koyuyor. Bugün, nakit para, merkezi bankacılık dünyasında bizi, devlet tarafından güvence altına alınacak bir dijital tamamlayıcının gerekip gerekmediğini düşünmemize yol açtı. Giderek azalan bir ölçüde kullanılmaya başlayan nakit para gelecekte yerini güvenli ve verimli ödeme sistemine bırakabilir.

Genel kamuoyuna sunulan dijital merkez bankası parası yeni ve nispeten keşfedilmemiş bir alan olduğundan henüz cevaplanması gereken birçok soru bulunuyor.

2019 – 2021 yılları arası e-kron için bir pilot program oluşturulması planlanıyor

Banka, sonuç olarak 2019 yılından 2021 yılına kadar tam olarak uygulanacak bir pilot programın uygulanmasını öneriyor. Yeni para biriminin kripto para özelliklerini taşıyabileceğini ancak bir devlet kuruluşu tarafından yönetilen, sahip olunan ve düzenlenmiş bir fiat para birimi olacağına vurgu yapılıyor. Buna göre benzerlik konusunda ise mevcut fiat para birimi ile daha fazla ortak yönü olacağı da not ediliyor.

toshitimes

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin