Bitcoin SV (BSV) beşinci pozisyonla dans ediyor
Bitcoin SV (BSV) beşinci pozisyonla dans ediyor

İki rakip Bitcoin Cash forku birbirini yok edebilir: Ama bir çözüm var!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Son Bitcoin Cash hard forku ve takip eden ağ bölünmesinin ardından endişe duyulan ana noktalardan biri, tekrar korumanın olmaması. Teoride SV ekibi, eğer bir şeyleri berbat etmeyi düşünmüşlerse, ABC zincirini yeniden düzenleyebilirlerdi. Bu, ABC geliştiricileri bir kontrol noktası sistemi getirdiği için artık bir olasılık değil. Peki iki rakip Bitcoin Cash forku arasında yaşanan  savaşa çözüm olabilir mi?

İki rakip Bitcoin Cash forku birbirini nasıl etkileyebilir?

Aynı Blockchain’in iki “versiyonu” mevcut olduğunda, ilginç bir durum yaşanıyor. Her zincirdeki madenciler ve geliştiriciler, rakip bir zincir üzerinde tam kontrol sağlayabilir. Bu hiç olmamış gibi gözüküyor, ama hiç bir zaman olmayacağı anlamına gelemiyor. Bu huzursuzluk veren bir durum, kripto para dünyasında “dolandırıcılık” mağduru olma riski taşıdığı için, cüzdan sağlayıcıları ve borsalar için oldukça sorunlu olabilir.

Bu sorunu çözmek için iki olası çözüm var. ABC veya SV en uzun zincir haline gelir veya kod tabanlı bir çözüm sunulur. Her iki zincirin de blok yüksekliği ve hash rate açısından oldukça benzer olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bunlardan birinin “açık sözlü” baskın zincir haline gelmesi olası görünmüyor. İkisi arasında aşılmaz bir blok boşluğu olmadığı sürece, durum her zaman değişime tabi.

Bitcoin Cash (BCH) hard forku  zaman çizgisi

ABC geliştiricileri bir kontrol noktası sistemi getiriyor

Mevcut bir önlem olarak, Bitcoin ABC geliştiricileri bir kontrol noktası sistemi oluşturmaya başlama kararı aldı. Bunu perspektif haline getirmek için, yeni 0.18.4 istemcisini çalıştıran tüm node’ler, ağın büyük ölçüde geri alınamamasını onaylayacak. Bu, her iki zincirin de açık bir kazanan ortaya çıkmadığı sürece hayatta kalmasını sağlamak için önemli bir adım. Bu kontrol sistemi şu an için biraz sınırlı.

Daha spesifik olarak, sistem blokların meydana gelebileceği büyük yeniden organizasyonların yapılmamasını sağlar. Ancak kısa vadeli yeniden yapılanmalar için, çok fazla destek sağlamaz. Bu, kontrol noktalarında bulunan her X miktarını kontrol edilip edilmeyeceğine dair pek çok soru ortaya çıkarıyor. Bu ilginç bir fikir ancak işe yarayabilir. Aynı zamanda, bu kontrol noktası sistemi nispeten merkezi. Bu, olabildiğince merkezi olmayan bir ağ olması için bir rahatsız edici özellik. Hatta bazı kullanıcılar, bu kontrol noktalarının ağın konsensüs kurallarını zedeleyebileceği kadar ileri gidebilirler.

Bu çözüm yeterli mi?

Kripto para dünyasında her zaman olduğu gibi, bir kripto para birimini büyük zararlardan korumak birçok farklı yolla yapılmalı. Potansiyel bloğu yeniden düzenlemeye yönelik bu özel yaklaşım, her şeyden önce sorun olmakla birlikte, güvenlik açısından birçok kutuyu kontrol ediyor gibi görünüyor. Böyle bir uygulamanın merkezileşmiş doğası, bunun acele bir karar olduğunu ve bir süre için tartışma konusu olarak kalacağını gösteriyor.

Nulltx

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin