IEO
IEO kripto alanında finansmanın standart bir modeli olabilir mi?

IEO kripto alanında finansmanın standart bir modeli olabilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

IEO nedir?

İlk borsa arzı olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu finansal varlıklar (Initial Exchange Offering), adından da anlaşılacağı gibi bir kripto para borsası platformunda yönetilirler. İlk coin arzından (ICO) farklı olarak bir IEO, çıkarmış olduğu tokenler ile varlıklarını artırmaya çalışan bir girişime fayda sağlamak amacıyla bir kripto ticareti tarafından işletilir.

Token anlaşması, bir kripto para borsasında yapıldığından token ihraççıları, IEO aracılığıyla satılan tokenlerin küçük bir yüzdesini bir giriş ücreti olarak öderler. Sonuç olarak, kripto sektöründeki yeni şirketlerinin tokenleri ilk olarak ticaret platformlarında satılmakta ve IEO tamamlandıktan sonra coinleri platformda işlem görmeye başlamaktadır.

IEO üyeleri, bir ICO’yu yöneten akıllı bir sözleşmeye bağış göndermezler. Bunun yerine, IEO’nun yönetildiği ticaret platformunda bir hesap açmaları gerekir. Bireysel yatırımcılar coinleri satın alarak ticaret cüzdanlarını finanse etmeye katkıda bulunurlar.

ICO’lar ve IEO’lar arasındaki farklılıklar nelerdir?

Bir IEO, işlemlerde yasal olarak fon toplama yoluyla kripto projelerine destek veren bir kitle fonlama tekniğidir. ICO’lara göre daha iyi sonuç alınmasına karşın, daha az göze çarpan bir model olarak görülüyor. IEO’ların ICO’lardan daha iyi sonuç vermesinin başında ise kripto para borsalarının bu süreçte bir sorumluluk üstlenen aracı konumunda olmasını gösterebiliriz.  

IEO’nun büyüyen popülerliği

IEO’lar (İlk Borsa Arzı), yavaş yavaş ICO’ların ve dünya üzerindeki işletme sahiplerinin ilgisini çeken kripto bankacılığı ile uğraşmanın başka bir yoludur. Bu yeni çerçeve, borsalara, projeler ve fon arz edenler arasında aracı olarak hareket ettiği başka bir ticaret kapısı açıyor. Nakit, platformda bir hesaba gönderilir ve uygun şekilde dağıtıldığı konusunda güvence verilir. Bu iki yönlü çerçeve, çeşitli şekillerde temel olan bir prosedüre kontrol hissi verir.

IEO’ların kullanıcılara sağladığı faydalar

  • Müşteriler için güvence sağlama
  • Geçmiş metodolojilerin aksine, daha fazla şeffaflık
  • Yeni kullanıcılara fayda sağlayabilecek daha adil bir çerçeve
  • Güvenilir bir finansal çerçeve olma algısı

IEO’lar ICO’ların 2017’de yakaladığı ivmeyi yakalayabilir mi?

İlk coin arzları (ICO), 2017 ve 2018’de yıl içinde hızla yükselerek büyük bir fon oluşturdu. Bunun yanında, az sayıda kripto girişiminin bu süreçte dolandırıcılık faaliyetleri gösterdiğine şahit olduk. Bu gibi olaylar ve ICO yasakları sonrasında, bunun kripto para sektörüne yeni giren şirketler için etkin bir fon toplama modeli olmadığını söyleyebiliriz.

IEO’lar, kripto sektöründeki girişimler arasında geniş bir güven sağlıyor. Çünkü kitle satışını kolaylaştıran işlemler, toplu satıştaki fon toplama sürecinde etkin bir şekilde yer alır. Bu nedenle, IEO’lar varlıkları kripto alanında büyütmek için standart modele dönme kabiliyetine sahiptir.

IEO, öncesindeki ilk coin arzı (ICO) eğiliminin geri çekilmesinden sonra satıcıların, girişim gruplarının ve ticaretin dikkatini çekmeye başladı.

Şu an itibariyle, OKEx, Binance, Bitrrex, Bitmax, Huobi ve KuCoin gibi önemli kripto para platformları kendi IEO’larını yönetti ve bazı çıkarılan tokenler, alım satım için listelendikten sonra iyi performans gösterdi.

IEO ile ilgili kısıtlamalar

Halen, bazı ülkelerde kripto endüstrisine karşı farklı bir tutum bulunuyor ve çoğu hükümet kripto ticaretini düzenlemek için hala yasal bir zemin hazırlamış değil. ICO balonunun patlamasından sonra, birkaç ülke IEO’ya ile ilgili henüz bir pozisyon almadı. Çin, kripto faaliyetlerini kesin olarak sınırlandırsa da, Birleşmiş Milletler, Japonya ve Güney Kore gibi birkaç bölge ve ülke, kripto ile ilgili firmaların çalışmaları için lisans almaları gerektiğini söylüyor.

Malta ve İsviçre gibi ülkeler kriptolara karşı çok daha ılımlılar. Finansal uzmanların çıkarlarını güvence altına almak için, IEO faaliyetini yönetenlerin gerekli lisansları alması ve ülkenin yasalarına ve yönergelerine uygun hareket etmesi esastır. Güney Kore, finansal uzmanların gelişim planlama projesinin, özel materyaller ile uyum ve güvenlik konularının sigortası kapsamında IEO’lar üzerine bir kural çıkardı.

IEO’nun geleceği

İlk Borsa Arzı, tamamen yeni bir deneyim. Dahası, bunun zaman içinde gelişmeye devam edeceği konusunda bir belirsizlik yok. Bu “akla yatan” algıdan ve iki yönlü çerçeveden memnun olmayan birkaç madenci olabilir. Bazıları ise, böyle titiz bir metodolojinin, kullanıcıları dijital paranın orijinal fikrinden uzaklaştırdığını vurgulayabilir. Fakat bu yeni metodoloji,  ekosisteme tamamen farklı bir müşteri profili getirebilir, parayı dijital forma sokabilir ve ek olarak daha geniş pazarlara yayılmayı kolaylaştırabilir. Tüm bu projeler sağlıklı şekilde çalışır ve güven ortamı oluşturulabilirse zaman geçtikçe, IEO’lar kripto bankacılığı profilini daha iyi hale getirebilir.

cryptonewsz

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin