Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) eski baş ekonomisti, Büyük Britanya’nın günlük gazetesi The Guardian için kaleme aldığı bir makalede Bitcoin‘i bir piyango bileti olarak nitelendirdi.
Kripto pazar fiyatlarındaki sağlam düşüşlerin görüldüğü bu dönemde yazan Harvard Üniversitesi Ekonomi ve Kamu Politikaları Profesörü Kenneth Rogoff, kripto savunucuları arasındaki “baskın duyguların”, “kripto paraların piyasa sermayesinin önümüzdeki beş yıl içinde patlama şeklinde” bir etki yapabileceğini söyledi. Profesör bu etkinin piyasayı 5-10 trilyon dolara kadar yükseltebileceğini düşünüyor.
Ayrıca varlık sınıfının tarihsel dalgalanmasına dem vuran Rogoff, Bitcoin’in bugün 20.000 dolara kadar çıkan tüm zamanların en yüksek değerinden 3.500 doların altına düşmesinin panik yapılacak bir durum olmadığını savunuyor.
Bununla birlikte, ekonomist, Bitcoin’in dijital altın olarak lanse edilmesini saçma buluyor. Ayrıca Bitcoin’in uzun vadede 100 dolar olmasının 100 bin dolar olmasından daha yüksek ihtimal olduğunu dile getiriyor. Rogoff, Bitcoin’in fiziksel altından farklı olarak kullanımında artış görüldüğünü söylüyor. Fakat işlemlerinin sınırlı olmasının ise olası bir çöküşe karşı savunmasız kalmasına neden olduğu görüşüne sahip. Ayrıca Bitcoin’in enerji yoğun olan doğrulama sürecinin, merkez bankası gibi güvenilir bir merkezi otoriteye kıyasla çok daha az verimli olduğu eleştirisini getiriyor.
Ekonomist Bitcoin’i neden bir piyango bileti olarak görüyor?
Rogoff’un görüşüne göre Bitcoin çifte açmaz içinde bulunuyor. Buna göre Bitcoin anonimliğe yaklaştıkça kimsenin onu kullanmak istemeyeceğini iddia ediyor. Bu yorumunu ise gelişmiş ekonomiye sahip hükümetlerin Bitcoin’in önünü kesebileceğine bağlıyor.
Ekonomist, dünya çapındaki hükümetlerin merkez bankalarına bağlı dijital para ihracıyla yakından ilgilendiklerini dile getirirken yeni varlık sınıfına bağlı inovasyonların vakti gelince düzenleme ve tahsis etme sürecinin beraber ele alınabileceğini düşünüyor. Ancak özel jeopolitik ayrılıklar nedeniyle küresel düzenlemelerin koordine bir şekilde çalışmamasından ötürü özel olarak inşa edilmiş sistemler görülebileceğini dile getiriyor:
kripto paraların başarısız devletlerde ve neredeyse tüm umutlarını kaybetmiş vatandaşlar arasında daha da kötüye giden gelecek için bir piyango bileti olarak görülmesi doğru bir düşünce olacaktır. Venezuela’nın İşlevsel olmayan devlet destekli bir kripto paranın (petro) ilk ihraççısı olması tesadüf değil.
Bazı ülkeler ABD yatırımlarını aşmak için kripto paralara yoğunlaşıyor
Rogoff’un “sorun yaşayan” ulus devletlerin – Küba, İran, Libya, Kuzey Kore, Somali, Suriye ve Rusya- yaptırımların yükü altında kriptolara yöneldiği görüşü, daha önce de birçok analist tarafından gündeme getirilmişti.
Bu sonbaharda yayınlanan bir rapor, Kuzey Kore hükümetinin ABD’nin yaptırımlarını aşmak için kripto parayı “aklama” girişimi olduğunu gösterdi. İran bu yaz çıkan bir habere göre, kendi ulusal kripto para birimini geliştirme çalışmalarında bir adım daha ileriye gidiyor.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.
Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.