Hani Bitcoin kara para aklama aracıydı? Dünyanın en büyük bankaları bu skandalla çalkalanıyor
Hani Bitcoin kara para aklama aracıydı? Dünyanın en büyük bankaları bu skandalla çalkalanıyor

Hani Bitcoin kara para aklama aracıydı? Dünyanın en büyük bankaları bu skandalla çalkalanıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

FinCEN’in açıkladığı belgeler, dünyanın en büyük bankaları tarafından kullanılan kara para aklama önlemlerinin verimsizliğini açığa çıkardı.

JPMorgan Chase, HSBC ve Deutsche Bank da dahil olmak üzere dünyanın en büyük bankalarından bazıları, sızdırılan FinCEN dosyalarına göre, 1999’dan 2017’ye kadar suçluların yaklaşık 2 trilyon dolarlık kara paralarını aklamasına izin verdi.

Soruşturma, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile birlikte 109 medya kuruluşu tarafından yürütüldü.

Başarısız bankacılık önlemleri

BuzzFeed News haberine göre, yukarıda belirtilen bankacılık kurumlarının bilinen uyuşturucu krallarına, saadet zinciri operatörlerine ve katillere para taşımak için yardım ettiği bildirildi.

“Ölümcül uyuşturucu savaşlarından elde edilen kârlar, gelişmekte olan ülkelerden zimmete para geçirilen servetler ve bir Ponzi programında çalınan ve zorlukla elde edilen birikimlerin, bankaların kendi çalışanlarının uyarılarına rağmen bu finansal kurumlara girip çıkmasına izin verildi.”

1.3 trilyon dolardan fazla kara para yalnızca Deutsche Bank ile bağlantılı. BuzzFeed News’in genel yayın yönetmeni Mark Schoofs, attığı tweette bunu tarihin en büyük kara para aklama dolandırıcılıklarından biri olarak tanımlıyor:

“Deutsche Bank’ın üst düzey yöneticileri, bankayı tarihteki en büyük kara para aklama dolandırıcılıklarından birine karşı savunmasız bırakan ciddi başarısızlıklar hakkında yıllardır bilgiye sahipler.”

Soruşturma, kara para aklamayı önleme yasalarının ve yasa dışı faaliyetleri ortadan kaldırmaya yönelik diğer önlemlerin eksikliklerini ortaya çıkardı.

“Bankaların hesap sahiplerini soruşturma konusundaki kapsamlı yetkilerine rağmen, FinCEN araştırması, büyük finans kuruluşlarının müşterileri üzerinde, biri yeni bir hesap açtığında bir işletmenin nerede olduğunu doğrulamak gibi çoğu zaman en temel kontrolleri gerçekleştirmediğini ortaya koyuyor.”

“Hayal kırıklığına uğramaya hazırlanın”

Bitcoin genellikle suçluların sevgilisi olarak kabul edilirken, binlerce gizli belge, kara para aklamayla mücadele edemeyen dünyanın en büyük bankalarının hatalı sistemini ortaya çıkardı.

Capriole Investments’ın kurucusu Charles Edwards, Bitcoin’in içsel şeffaflığının borsaların suçları ortadan kaldırmasını kolaylaştırdığını iddia ediyor:

“Ancak Bitcoin kötü amaçlar için kullanıldığında, bu işlemler kamuya açık bir şekilde izlenebilir. Kripto para borsaları da genellikle karşı önlem alırlar. Bankalar bu gibi kötü durumları yıllarca saklayabilir.”

Kraken’in baş hukuk sorumlusu Marco Santori ise biraz farklı düşünerek Bitcoin savunucularına ortaya çıkan bu büyük skandalın kripto para birimi için iyi olmayacağı konusunda uyarılarda bulunuyor ve şöyle diyor:

“Bunun Bitcoin için iyi olduğunu düşünüyorsanız, çok hayal kırıklığına uğrayacaksınız.”

u.today


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin