Kart oyunları tutkusu her gün daha da çok büyüyor. Popüler alt kültürlerin de etkisiyle milyonlarca insan birçok farklı oyuna büyük servetler yatırıyor. Geçtiğimiz dönemlerde Magic: The Gathering oyunundaki nadir bir kart 87.000$’a satılarak insanları hayrete düşürmüştü. En pahalı kart olarak ününü elinde tutan bu kartın çok yakın bir zamanda Ethereum tabanlı bir kripto kart oyunu ile tahtı sallandı. Gods Unchained adındaki bu oyunda bir kart açık artırma ile 146 Ethereum’a satıldı. Kart satıldığı zamanki değeri ile yaklaşık 60.000$’a el değiştirdi.
Magic: The Gathering’e büyük bir rakip doğuyor: Gods Unchained
Magic’in çeyrek asırlık ününün yanında Gods Unchained’in daha tam olarak yayınlanmamış olduğunu düşünürsek gerçekten dikkate değer bir gelişme.
Sydney’de kurulan Fuel Games’in CEO’su James Ferguson oyunu şöyle özetliyor:
İnsanların kriptoyla ilgili bir şeyler yapmasına rağmen gerçekten zorlayıcı bir oyun. Karmaşık ve aynı zamanda stratejik yapısıyla Hearthstone’dan bir adım yukarıda ve muhtemelen Magic: the Gathering’den bir adım aşağıda diyebilirim.
Her ne kadar oyunlar birbirleri ile benzer olsalarda büyük bir fark mevcut. Magic’in kartları fizikseldir, oynamak için yanında taşımanız gerekiyor ve belli bir değerleri var. Hearthstone’da ise kartlar dijital ama oyun merkezi yapıda.
Ferguson’un merkezi sistemler hakkında düşünceleri ise şu şekilde:
Bu tarz oyunlarda size bir güvence sağlamıyorlar. Temelde bir sunucu üzerinde belirli bir kostüm veya bir ögeyi kullanmak için bir lisansa sahip oluyorsunuz ve şirket istatistikleri istediği gibi değiştirebilir ve kendilerinin daha iyi olduğunu düşündüğü her şeyi yapabilirler.
ERC-721 tokeni ile oyun içi ögeler tamamen kullanıcıya ait
Gods Unchained oyununda ise bunların aksine kartlar Ethereum Blockchaini üzerinde barındırılan ERC-721 tokeninde. Bu da hesabın tüm haklarının kriptografik anahtarının sahibine ait olduğu anlamına geliyor. Şirket bunu istese de değiştiremez veya geri alamaz. Ancak lansmandan sonra güçleri dengelemek adına kısa bir yeniden dengeleme sürecine gireceklerini de belirttiler.
Fergunson’a göre oyun içi hamleler kripto paralarla hiç ilgili olmayan oyuncularında ilgisini çekiyor.
Oyunlar özellikle bu günlerde insanların hayatlarında ve kişiliklerinde büyük bir yer kaplıyor ve insanlar bu oyunları işleri haline getiriyorlar. Profesyonel oyuncular kartlarının güçsüzleştirilmesi (nerflenmesi) riskini göze alamazlar.
Yapımcılar bu konuda gayet haklılar. 60.000$ değerindeki Hyperion isimli kart profesyonel bir yayıncı tarafından satın alındı.
Ethereum’a yüksek bir katkı sağlıyor
Ferguson ana hedeflerinin, oyun yayınlandıktan sonra yüz bin ila bir milyon oyuncuyu Gods Unchained’e çekmek ve bu sayede Ethereum’a yani kripto varlık ekosistemine bu oyuncuları kazandırmak olduğunu açıkladı.
Kripto para dünyasına girmek isteyenlere sorunsuz bir şekilde 5$ veya 10$ değerinde kripto almak için kartları kullanma şansı sunmak istiyoruz.
Ferguson, Fuel Games’in “en iyi grafikler” ve “iyi tasarlanmış, eğlenceli ve rekabetçi ve dengeli oyun” ve oyun içi varlıklarını tam olarak kontrol etme yeteneği sunarak bu hedefe ulaşabileceğini açıkladı. Blockchain teknolojisinin oyun sektörünü rahatsız etme potansiyelini ele alarak şunları söyledi:
Aslında her oyun stüdyosu veya her bir yayıncı, bir merkez bankası gibidir.
Gods Unchained Ethereum üzerindeki yükü kaldırıp oynanabilirlik düzeyini geliştirmeye çalışıyor
Blockchain’in kullanıcılara değişmez ögeler üzerinde tam mülkiyet hakkı vermesi cazip gelse de, Ethereum tabanlı oyunlarda oyun kalitesi pek de söz konusu değil gibi görünüyor. Ethereum tabanlı oyunlar, işlem sürelerinin uzun olması ve yüksek oynama maliyeti dahil edildiğinde Blockchain oyun topluluğunda hayal kırıklığına sebep oluyor.
Örneğin, daha popüler olan Ethereum oyunlarından biri olan Etheremon, kısa süre önce gameplay özelliğini yakında yayınlanacak olan Zilliqa’ya transfer ederken, “mons” adını verdikleri Pokemon benzeri varlıkları Ethereum sisteminde ERC-721 Tokenleri olarak tutmaya karar vermişti.
Gods Unchained’da ise oyunun tasarımcıları Blockchain sistemini tamamen oyunun dışında tutmaya karar verdiler. Ferguson, “Bu kadar karmaşık bir yapıyı Blockchain’e yüklemenin neredeyse hiçbir yolu yok” dedi.
Fuel Games takımı daha önce Blockchain sistemi ile bir oyun daha tasarlamıştı. Fuel Games’in ilk oyunu olan Etherbots tamamen Ethereum üzerinden oynanıyor ve şirket bu oyundaki kullanıcı deneyimini geliştirmeye yardımcı olmak için “canlandırılabilir kanallar” adı verilen bir ölçekleme çözümü geliştiriyor.
Oyunun ortakları bilindik isimlerden
Birkaç kripto yatırım firması, özellikle de San Francisco’da kurulu kripto para değişimi işleminin yatırım kolu olan Coinbase Ventures’da, Fuel Games’de hisse sahibi. Continue Capital ve Nirvana Capital Mayıs ayında kapanan 2,4 milyon dolarlık turda liderlik yaptı. Coinbase’e ek olarak, fon toplamaya Sora Ventures’in katılım sağladı.
Fuel Games’e yatırım yapma gerekçesini açıklayan, Continue Capital kurucu ortağı Xiahong Lin şunları söyledi:
Gods Unchained, yüksek kaliteli oyun deneyimi ile oyun içeriklerinin gerçek sahipliğini kazanmayı birleştiren ilk Blockchain oyunu.
Gods Unchained bu şüpheleri maziye gömebilir. Fuel Games 4600 Ether değerinde -haber yazıldığı esnada 1.3 milyon dolar değerinde- kart sattı. Hyperion kartının 60.000 dolarlık satışı kart oyunları bağlamında etkileyici olsa da, CryptoKitties’in rekorundan bir hayli uzak kalıyor. CryptoKitties oyunundaki bir kedi Aralık ayında 111 bin dolara satılmıştı.
Siz bu oyun hakkında neler düşünüyorsunuz? Oyun sever biri olarak benim gayet ilgimi çekti. Çarpıcı tasarımı ve sunduğu cazip özelliği ile göz atmaya değer görünüyor.