FSB: “Ödemelerde kripto kullanımının sürekli gelişmesinin finansal istikrar üzerinde gelecek etkileri olabilir”
FSB: “Ödemelerde kripto kullanımının sürekli gelişmesinin finansal istikrar üzerinde gelecek etkileri olabilir”

FSB: “Ödemelerde kripto kullanımının finansal istikrar üzerinde etkileri olabilir.”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Finansal İstikrar Kurulu (FSB), kripto paraların uluslararası finansal sisteme yönelik bir tehdit oluşturmadığını belirten bir rapor yayınladı. Ancak, kripto ödemeler ve yerleşmelerde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanırsa gelecekte de etkileri olabilir.

Kripto paralar, henüz finansal istikrar için bir tehdit değil

Uluslararası Para Fonu (IMF) Bitcoin ve diğer kripto paraların hızlı büyümesinin uluslararası finansal sistemde yeni kırılganlıklar yaratabileceğini söyledi. Bundan kısa bir süre sonra FSB, bir rapor yayınladı.

FSB, raporunda yer alan küresel finansal sistem hakkında gözlemler ve önerilerde bulundu.

Mevcut bilgilere dayanarak, kripto varlıkları şu anda küresel finansal istikrar için önemli bir risk teşkil etmiyor. Bununla birlikte, piyasadaki gelişmelerin ışığında ihtiyatlı bir izleme gerekiyor.

Ancak, gelecekte küresel finans sisteminin istikrarını etkileyen kripto para biriminin şansı bulunuyor:

Kripto varlıklarının kullanımı gelişmeye devam ederse gelecekte finansal istikrar için etkileri olabilir. Bu gibi çıkarımlar, finansal kurumlar ve onların düzenleyicileri için güven etkilerini ve itibar risklerini içerebilir. Bu riskler şunlardır: Finansal kurumların doğrudan veya dolaylı risklerinden doğan riskler, kripto varlıklar ödeme ve uzlaştırmada yaygın olarak kullanıldığında ortaya çıkan riskler ve piyasa kapitalizasyonu ve servet etkilerinden kaynaklanan riskler…

Kripto varlıkları ayrıca, yatırımcı ve müşteri koruması, kara para aklama ve terörizmin finansmanı (AML/CFT) düzenlemeleri, vergi kaçakçılığı, piyasa bütünlüğü protokolleri ve yasa dışı menkul kıymet teklifleriyle mücadele gibi politika konularını daha da arttırıyor.

Ayrıca, hükümet organları ve ulusal makamların, tüketicilere riskler ve inovasyonun faydalarını içeren altta yatan dağıtık defter teknolojisi (DLT) desteklerken uyarılar yayınlamak gibi eylemlerde bulunduğu da bildiriliyor.

FSB dışında kripto paraların geleceği hakkında görüş bildirenler de bulunuyor

Başka bir örnekte, potansiyel bir 2020 başkanlık adayı Elizabeth Warren şunu söylemişti:

Zorluk, tüketicileri koruyarak kriptonun üretken yönlerini nasıl besleyeceğidir.

Demokratların gelecek ayki seçimlerde kazanması halinde Bankacılık Komitesi’ni başkan olarak devralan Ohio Senatörü Sherrod Brown, tasarruflarını kripto paraya yatırım yapan aileler hakkında endişelerini paylaştı. Kripto paralar üzerinde ihtiyatlılık gösterdi.

Tüm bunlar olurken şu anki Baking Committee Başkanı Mike Crapo, şuna değindi:

Blockchain ağlarının akıllı sözleşmeler, ödemeler ve uzlaşma, kimlik yönetimi ve henüz keşfedilmemiş şeyler gibi şeyler için süreçleri geliştirme potansiyeli var.

Bir başka savunma da, Pensilvanyalı Pat Toomey’den “Zamanla merkez bankaları kendi para birimlerinin değerini korumanın en büyük kayıtlarına sahip değildi.” şeklinde geldi.

coingape

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin