Fed tarafından beklenen karar çıktı: Faiz kararı sabit tutuldu
Fed tarafından beklenen karar çıktı: Faiz kararı sabit tutuldu

FED’in faiz artırımı Bitcoin fiyatını etkiledi mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin ile dünyanın en önemli borsaları arasında bir korelâsyon olup olmadığı henüz net olarak belirlenmese bile. Bazı görüşler aşağıda gösterilen grafiği dayanak alarak Bitcoin ile önemli borsalar arasında pozitif bir korelâsyon olduğunu düşünüyor. Kimilerine göre ise böyle bir korelâsyondan bahsetmek için henüz erken. Diğer yandan bu ilişkiyi tetikleyen faktör oalrak tüm dünyayı yakından ilgilendiren FED faiz oranı kararlarının piyasa etkisi üzerinde de duruluyor.

Bir araştırma danışmanlığı olan Datatrek, Ocak 2016’dan bu yana Bitcoin ve S&P 500 için 10 gün, 30 gün ve 90 günlük gibi üç ayrı dönemi analiz etti. Bitcoin ve günlük S&P 500 fiyat hareketlerinde 10 günlükte yüzde 79 ve 30 günlükte yüzde 52 korelâsyon olduğunu buldu. 90 günlük bir temelde ise bu rakam yüzde 33’lük bir korelâsyon oranına sahip.

Datatrek analistinin bulgular ile ilgili görüşü şu şekildeydi:

Yatırımcıların riski değerlendirmek için tek bir beyinleri bulunduğundan, sonuç olarak fiyat oynaklığı gördükleri zaman kripto paralar ve hisse senetleri hakkında benzer kararlar alacaklar.

Ayrıca, Bitcoin, Çin Renminbi, Arjantin’in pezosu veya Venezuela doları gibi büyük dünya fiat para birimleri, başka yerlerde istikrar aramaya zorlayarak önemli ölçüde zayıflamaya veya şişmeye başladığında genellikle bir artış gördü.

FED faiz oranları ile bir korelâsyon var mı?

Bugünkü analizde, FED’in faiz oranlarını yüzde 2,5’e artırma kararı ile Bitcoin fiyatı 3.200 dolardan 4.000 dolara çıkarak pozitif bir korelâsyon olduğuna inanılıyor.

Faiz oranları, bir bireyin veya bir işletmenin borç para alabilmesi için belirleyici bir faktör. Düşük faiz oranları, ödünç aldığınızdan çok daha fazla geri ödemek zorunda olmadığınız için paranın ucuz bir şekilde ödünç alınabileceği anlamına gelir. Yüksek faiz oranları ise borçlanmayı daha pahalı kılar çünkü borçlu olduğunuz miktarı geri ödemelisiniz. Bir de ek olarak yüzde 5, 10 veya yüzde 15 daha fazla risk primi de maliyetlere eklenir. (borçlu olarak güvenilirliğinize bağlı olarak)

Federal Reserve, genellikle bir ekonomik şişkinlik zamanında piyasayı rahatlamanın bir yolu olarak faiz oranlarını yükseltir (varlıkların aşırı satın alımı söz konusu olduğunda ve fiyatlarının bir varlığın gerçek değerine kıyasla çok yüksek olduğu dönemlerde).

İnsanları ve işletmeleri gayrimenkul veya hisse senedi gibi finansal varlıklara yatırım yapmaya iten şeylerin çoğu düşük faizli kredilere erişme imkânıdır. Daha fazla borç para almak benim için ne kadar kolaysa, hisse senetlerine veya diğer yatırımlara o kadar fazla yatırım yapabilirim mantığı çalışır.

Düşük faiz oranları borsalarda boğa hareketlerine neden olabilir

Şimdi Fed, faiz oranlarını artırmaya karar verdiğinde (ya da faiz oranlarının yükselebileceği yönünde bir spekülasyon olsa bile), yatırımcılar düşüşe geçiyor ve hisse senetlerini satıyorlar. Çünkü daha az insanın alabileceği ucuz kredilere erişerek borsaya daha az yatırım yapılacağını tahmin ediyorlar.

Faiz oranları bu hafta yüzde 2,5’e çıkarken, Dow Jones ve S&P 500 son beş günde yüzde 5 oranında gerileyerek faiz artışının etkisini yansıttılar.

Bu sırada Bitcoin fiyatı son 5 günde 800 dolardan fazla artış gösterdi.

Bunun olası bir nedeni olarak bazı hisse senedi yatırımcılarının fonlarını hisse senetlerinden kriptoya kaydırmaya karar vermiş olarak görülebilir. Genelde kripto paralar ideal ikinci yatırım seçeneği olmaz. (Altın veya Tahviller, genellikle meraklı yatırımcılar için hisse senetlerinin alternatifi olarak görülür). Fakat son üç haftada Bitcoin fiyatının yaklaşık yüzde 50 oranında düşmesi, hisse senedi yatırımcılarına doğru zamanda aşırı satım yapılmış bir varlığa geçmeleri için mükemmel bir fırsat sundu.

Sonuçta, diğerleri zayıf performans gösteren hangi varlık sınıflarının iyi performans göstereceğini tahmin etmek kesinlikle imkânsızdır. Bununla birlikte, temel bir ekonomi anlayışıyla ve denizaşırı satış modellerini gözlemleyerek, Bitcoin’in mevcut fiyat artışı için sağlam bir durum söz konusu olabilir.

cryptopotato

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin