Sıcak gelişme: FATF, kripto para borsalarına sıkı kurallar getirdi, uymayan borsa kapatılacak
Sıcak gelişme: FATF, kripto para borsalarına sıkı kurallar getirdi, uymayan borsa kapatılacak

FATF’nin önerisi Bitcoin’i karanlık bir çağa sokabilir

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto ekosistemi belki de tarihinin en kritik ve potansiyel olarak yıkıcı anlarından birine yaklaşıyor. Ve çok az insan bile bunu biliyor gibi görünüyor. En azından Shyft Network’ün kurucu ortağı ve uzun süredir piyasada olan Joseph Weinberg bunun böyle olduğunu düşünüyor.

OECD’ye Blockchain konusunda özel danışmanlık yapan Weinberg, Finansal Eylem Görev Gücü’nden (FATF) çıkması muhtemel yeni bir uygulamanın, kripto endüstrisinin çalışma şeklini kökten değiştirebileceğine inanıyor.

Yeni standart, bankaların müşteri bilgilerini paylaşmaları durumunu, sanal para alım satımı veya iletimi ile ilgili herhangi bir sanal varlık hizmeti sağlayıcısına (VASP) FATF’in Tavsiye Kararı’nı uygulamasını gerektirecek. FATF’in öneriyi Haziran ayı sonuna kadar onaylaması bekleniyor.

FATH tavsiyesi, cüzdan sağlayıcısı şirketlerin ve kripto para borsalarının müşterileriyle ilgili verileri birbirleriyle paylaşmalarını gerektirebilir; kişisel verilerin genel Blockchain’lerde işlemlere eklenmesi gerekebilir. Weinberg, bunun gerçekleşmesi halinde tüm verilerinizin herkes tarafından görülebilir şekilde tamamen halka açık olacağını söylüyor.

Bunun veri gizliliği dışında ciddi sonuçları olacak. FATF’nin önerisi, yönetmeliklere uygun kripto para işletmeleri ile uyumsuz bir hal alabilir.

AB’deki GSYİH gibi veri gizliliği yasaları, kullanıcıların kendi verilerinin sahibi olmasını zorunlu kılıyor. Ancak Weinberg’e göre, yeni FATF’nin tavsiyelerine uyan borsaların aynı anda kullanıcıların kendi verilerini kontrol etmeleri imkânsız hale gelecek.

Weinberg, FATF’nin tavsiyelerinin yürürlüğe girmesi halinde uyumlu kalacak tek alanın bankacılık olduğunu söyledi. Çünkü yeni öneri onaylandığı takdirde, önemli bir kesinti olmadan çalışmaya devam etmek için yeterli altyapıya sahipler.

Weinberg:  “Bu Bitcoin‘i karanlık çağlara itecek”

FATF, uluslararası kara para aklama ve terör finansmanı ile mücadele için çalışan bir kuruluş. Otuz altı üyesi arasında ABD, Çin, Hindistan ve Avrupa Komisyonu dâhil olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinden ve ticaret bloklarından bazıları yer alıyor.

Bazı endüstri temsilcilerinin yeni uygulamayı geciktirme çabaları oldu. Geçen ay, Elliptic ve Diginex’teki uyum görevlileri de dâhil olmak üzere yüzlerce endüstri temsilcisi, uygulamaya itiraz için FATF’in Viyana’daki genel merkezine gitti.

Ancak Weinberg, bu çabaların büyük oyuncuların desteğinin yanı sıra toplumdan da destek almadığını belirtti. Daha da kötüsü, sektörün bu konu hakkında bilgisi olmadığını söylüyor.

FATF’in kripto para önerisi uygulanabilir değil

Avrupa’da fintech’i destekleyen Elektronik Para Birliği (EMA), getirilmek istenen yeni standardın Blockchain teknolojisinin benzersiz avantajlarını sileceğine dair endişelerini dile getirdi.

Görünüşe göre FATF’in tarafındaki girişimler bile yeni uygulama ile ilgili endişelerini dile getirdiler. Blockchain’deki yasadışı faaliyetleri izlemek için gözetim teknikleri sağlayan Chainalysis, Nisan ayında, endüstride bu yeni getirilmek istenen uygulamayı yürütecek gerekli altyapının bulunmadığını savunan bir rapor sundu.

Kısıtlayıcı düzenlemelerin endüstrinin gelişimi üzerinde açık bir etkisi bulunuyor. Goldman Sachs tarafından desteklenen Ödemeler platformu Circle, son zamanlarda 30 çalışanı işten çıkarmak zorunda kaldı. ABD’deki belirsizlik ve olası kısıtlamalar, şirketin bu “son derece sinir bozucu adımı” atmaktan başka çaresi olmadığı anlamına geliyordu.

Mevcut FATF Başkanı ABD Hazine yetkilisi Marshall Billingslea’nın görev süresinin 30 Haziran’da sona ermesinden önce tasarı onaylatılmaya çalışıldığı söylentiler arasında.

Weinberg, yeni tasarının onaylanacağından oldukça emin gibi görünürken yapacak çok fazla bir şey olmadığını kripto para endüstrisinin büyük olasılıkla bu yeni koşullara uyması gereceğini söyledi.  

cryptobriefing

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin