Kripto para borsaları için kurallar, yasa dışı faaliyetlerin önlenmesini sağlayacak
Kripto para borsaları için kurallar, yasa dışı faaliyetlerin önlenmesini sağlayacak

FATF kripto para borsaları için kurallar hazırlıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele eden 37 ülkeden oluşan, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Çalışma Grubu’nun (FATF), kripto para borsaları için kurallar hazırladığı belirtiliyor.

Yeni kurallar kripto para sektörünü geliştirecek

24 Haziran’da bir Japon hükumeti yetkilisinin, hazırladığı yasa tasarısını sunacağı belirtildi. Tasarının içeriğinin büyük çoğunluğunu kripto para borsaları üzerinden yapılan yasa dışı faaliyetlerin önlenmesine yönelik tedbirler oluşturacak. Kara para aklanması ve yasa dışı faaliyetlerin önlenmesi konusunda Japonya G20 ülkeleri arasından en çok mücadele eden ülke ve diğer ülkelere de liderlik yaparak bu sorunları ortadan kaldırmak istiyor. Japonya G20’nin 2020 zirvesine ev sahipliği yaparak bu alanda önderliğini pekiştirmek istiyor. Bu yüzden hazırlanan tasarıların zirveden önce 2019’a kadar kabul edilmesini için uğraşacak.

Yapılacak görüşmeler sırasında FATF daha önce 2015’de öneri olarak getirdiği kuralların ne kadarının uygulandığına bakacak. Belirlediği kurallar arasında kripto para borsası lisansı, kayıt yaptırma zorunluluğu ve müşteri tanıma (KYC) sistemlerinin uygulanması ile şüpheli hareketlerin bildirimi gibi öneriler yer alıyor. Tabi ki bu kurallar, öneri olması ve yasal bir zorunluluk olmamasından dolayı çoğu ülkede ve kripto para borsalarında uygulanmadı.

Kripto para borsaları için kurallar Avrupa ve ABD’den destek görüyor

FATF, 3 yıllık süre zarfında elde edilen verilere dayanarak mevcut kuralların kapsamını değiştirecek. Özellikle yeni kurulacak borsalar için tüm kurallar en baştan konulacak. Böylece kripto paraları yasaklayan ülkelerin, kripto paralara olan bakış açısı değiştirilerek, tekrar kripto paraları ülkelerinde serbest bırakmaları sağlanacak. Japon yetkilisi Avrupa ve ABD’nin bu düzenlemelere destek vereceğinden emin olduğunu söyledi.

Bilindiği gibi Japonya Nisan 2017’de çıkardığı kripto yasası ile birlikte kripto paraları tanıyan ilk hükumet oldu. Bu yasayla birlikte Japonya’da bulunan tüm kripto para borsaları lisans alarak ülkede faaliyet gösterebiliyor. Merkezi Paris’te bulunan FATF, G7 ülkeleri tarafından 1989 yılında kuruldu. İlk olarak kara paranın aklanmasına karşı mücadele eden kurum, 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından terör finansmanını kapsayacak şekilde mücadele ağını genişletti.

CCN

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin