Bitmiyor… Facebook'un kripto projesi için bir engel daha
Bitmiyor… Facebook'un kripto projesi için bir engel daha

Facebook Libra sepetinin para birimi dağılımını açıkladı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Alman gazetesi Der Spiegel, Libra sepetinin yüzde 50’sinin ABD dolarında olacağı biliniyor olsa da, Cuma günkü bir raporda, kalan kısmın euro, yen, İngiliz sterlini ve Singapur dolarından oluşacağını bildirdi. Para birimlerinin sırasıyla dağılımı şu şekilde olacak; euro, yüzde 18, yen,  yüzde 14, İngiliz sterlini, yüzde 11 ve Singapur doları, yüzde 7.

Libra döviz sepetinde yuan olmayacak

Döviz sepeti, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin yasal para birimi olan Çin yuanını içermeyecek. Reuters’den gelen bir haberde, Çin yuanının hariç tutulmasına gerekçe olarak iki ülke arasındaki gergin ticaret ilişkisi gösteriliyor. ABD’deki plana Libra’nın yardımcı olabileceğini belirtti.

Alman gazetesine göre Facebook, Libra’nın bağlanacağı döviz sepetindeki oranları Alman milletvekili ve Avrupa Parlamentosu’nun eski üyesi Fabio De Masi’ye yazdığı mektupta açıkladı.

Gazete, onu Libra’ya demokrasi, özgürlük ve finansal istikrar için bir tehdit olduğuna inanan sol görüşlü bir siyasetçi olarak nitelendiriyor. Özellikle, Libra’nın mevduat sigortası tarafından desteklenmemesi ve kripto paranın kurumsal destekçilerinin Der Spiegel’e göre, kullanımından toplanan bilgileri kullanabileceğinden endişe duyuyor.

Global ödemeleri kolaylaştırmak için bir para sepetine bağlanarak tasarlanmış ve Facebook tarafından Visa, Uber ve PayPal dâhil olmak üzere üyelerin katıldığı bir konsorsiyum tarafından yönetilen stabil coin Libra, Facebook’un planını açıklamasından bu yana tartışmaların merkezinde yer alıyor.

ABD milletvekilleri ve düzenleyiciler, inisiyatif konusundaki endişelerini dile getirirken, Fransız Maliye Bakanı bile ülkenin Libra kullanımını engelleyeceğini söyledi. Olası ekonomik egemenlik kaybı ve para politikası üzerindeki kontrol kaygılarının yanı sıra bazı risklere de değinildi.

Çin, Libra’ya karşı kendi dijital parasını geliştiriyor

Çin de yeni para birimini doğrudan bir tehdit olarak görüyor ve Çin Halk Bankası (PBoC), Libra ile mücadele etmek için kendi dijital parasını çıkarmaya hazırlanıyor. Çin, tedavüle çıkaracağı merkez bankası dijital parası (CBDC) ile Libra’dan daha üstün bir ödeme sistemi kurulabileceğini savunuyor.

Libra Birliği’nin bazı üyeleri, yaşanan tartışmalardan dolayı konsorsiyumdan çıkabilir. Ancak çoğu katılımcının projeye devam edeceği ön görülüyor.

coindesk

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin