featured

Ethereum, enflasyonist bir sarmal içinde: ETH zincir içi faaliyetleri azalıyor, arz artıyor!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Önde gelen Katman 1 (1) ağı Ethereum üzerindeki işlemleri gerçekleştirmek için ödenen ortalama ücretler, son birkaç ayda zincir üzerindeki faaliyetlerde yaşanan istikrarlı düşüş nedeniyle 2022’den bu yana en düşük seviyelerine geriledi.

ethereum

Yılın ilk yarısında Token Terminal tarafından takip edilen veriler, Ethereum’un en yüksek ücret ödeyen kullanıcı sayısına sahip blok zinciri ağı olarak başı çektiğini ortaya koydu. Bu dönemde blok zinciri ağını kullanmak için ödenen kümülatif işlem ücretleri toplam 1,3 milyar doları buldu.

Blok zincirinde kullanıcı faaliyetleri yoğunlaştıkça ağdaki medyan işlem ücreti 5 Mayıs itibariyle yılbaşından bugüne kadarki en yüksek seviyesine yükseldi. Dune Analytics’in verilerine göre o gün Ethereum’da işlemleri tamamlamak için ödenen medyan işlem ücreti 142 GWEI idi ve bu veri önceki on iki ayın en yüksek seviyesini temsil ediyordu.

Ethereum ağındaki dalgalanmanın arkasındaki neden

Kullanıcı faaliyetlerindeki artış öncelikle nisan ve haziran ayları arasında tüm kripto ekosistemini etkisi altına alan memecoin çılgınlığına bağlanabilir. Bunun başlıca nedeni 15 Nisan’da Ethereum ağında meme token Pepe’nin [PEPE] piyasaya sürülmesiydi.

Meme coin’in piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra, işlem hacminde önemli bir artış görüldü ve bu da değerini astronomik seviyelere çıkardı. CoinMarketCap tarafından takip edilen veriler, birkaç haftalık işlem süresi içinde PEPE’nin fiyatının yüzde 6500’ün üzerinde arttığını ortaya koydu.

Birçok kişi meme coin’i “satın alarak” token sahiplerinin sayısını yalnızca 14 gün içinde 50.000’in üzerine çıkardı. Binance’in İnovasyon Bölgesi’ne 5 Mayıs’ta eklenmesiyle birlikte meme coinin piyasa değeri kısa bir süre için 1 milyar dolar sınırını aştı.

https://twitter.com/nansen_ai/status/1652635590452723712?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1652635590452723712%7Ctwgr%5Ea74e64f0763bb9aca1fecd5ccee9dc0dfeda2824%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fambcrypto.com%2Fethereum-in-an-inflationary-spiral-on-chain-activity-dips-supply-rises%2F

PEPE etrafındaki faaliyetin yanı sıra artan değiştirilebilir olmayan token (NFT) ticareti de Ethereum’daki zincir içi faaliyetin büyümesine katkıda bulundu. CryptoSlam’a göre Ethereum yılın ilk iki ayında kümülatif 1,7 milyar dolarlık NFT satış hacmi kaydederek ocak ve şubat ayları arasında aylık bazda yüzde 39’luk bir artış gösterdi.

Ayrıca Artemis’in verilerine göre, Ethereum içinde yer alan merkezi olmayan borsalardaki (DEX’ler) işlem hacmi ocak ve mart ayları arasında önemli ölçüde artış gösterdi. 1 Ocak ve 10 Mart tarihleri arasında Ethereum tabanlı zincir üstü DEX’ler aracılığıyla tamamlanan toplam işlem hacmi yüzde 3000’den fazla artış gösterdi

“Zirvede” geçirdiği kısa sürenin ardından PEPE’nin işlem hacmi giderek azaldı. Daha az yatırımcı altcoin üzerinde işlem yaptıkça Ethereum’daki kullanıcı etkinliği de düşüş eğilimine girdi. Bu da ağdaki gaz ücretlerinde düşüşe neden oldu. Bu, basın zamanında 11,1 GWEI seviyesindeydi ve 5 Mayıs zirvesine kıyasla yüzde 92 oranında düştü.

Blok zincirindeki NFT aktivitesine gelince bu durum varlık kategorisine yönelik piyasa ilgisindeki genel düşüşe yenik düştü. Şubat ayından bu yana Ethereum ile basılan NFT’lerin satış hacmi yüzde 77 oranında düştü. Bağlam açısından şubat ayında satış hacmi toplam 969 milyon dolardı. Ağustos sonunda ise bu rakam 250 milyon doların altındaydı.

Zincirin DEX işlem hacmi ise 10 Mart’taki zirvesinden bu yana düşüş eğiliminde. Artemis’ten alınan veriler, 11 Eylül itibariyle 1,32 milyar ile sadece altı ay içinde yüzde 94 oranında düştüğünü gösterdi.

ETH arzı bir kez daha tırmanıyor!

Zincir üzerindeki faaliyetlerin azalması ve gaz ücretlerinin düşmesi sonucunda Ethereum enflasyonist bir döneme girmiştir. Bu da yeni Ether tokenlarının yaratıldığı ve dolaşımdaki arza eklendiği anlamına geliyor.

Ultrasound.money’den alınan verilere göre ETH’nin arzı geçtiğimiz hafta 3500 ETH coin arttı ve yaklaşık değeri 5,52 milyon dolar oldu. Basın saatine göre lider altcoinin dolaşımdaki arzı 120,21 milyon ETH idi.

Yeni tokenların çıkarılması ve bunun sonucunda arzın artması ETH’nin fiyatı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bunun nedeni kıtlığın fiyat artışının önemli bir itici gücü olarak bilinmesidir.

ambcrypto

 


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin