Ethereum Casper ve Sharding güncellemelerinin tarihlerini değiştirecek
Ethereum Casper ve Sharding güncellemelerinin tarihlerini değiştirecek

Ethereum Casper ve Sharding güncellemelerini birleştiriyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Ethereum (ETH) geliştiricileri 15 Haziran Cuma günü gerçekleşen Ethereum Core Devs Meeting’de ağa yönelik en önemli Ethereum Casper ve Sharding güncellemelerini tartıştı.

Ethereum Casper ve Sharding güncellemelerinin tarihlerini değiştirecek

Toplantının en önemli kilit noktası Casper ve Sharding güncelleme tarihlerinin tekrar belirlenmesiydi. Önceden geliştiriciler Casper’ı Sharding’den ayırarak akıllı sözleşme ile koda eklemeyi ya da sonlandırmayı düşünüyorlardı. Ancak toplantıda farklı bir görüş sunularak Casper’ın bir Shard’a ya da yan zincire eklenmesi teklif edildi.

Sharding, Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından Nisan 2018’de yapılan açıklamayla duyuruldu. Sharding’in kuruluş amacı node’ların dağıtık kayıtlarını sadece belli bir kısmını tutması ve bunun yanında isteyen her node’un diğer kaynaklara ulaşabilmesiydi. Şu an pratikte gözüktüğü gibi node’ların hepsi, tüm kayıtları tutmak zorunda olmayacak. Böylece node’lar gereksiz bilgilerden kurtulacağı için hızlanacak ve böylece Blockchain’in gerçekleştirebileceği işlem sayısı artacak.

Casper ile ağın belirgin sorunları çözülecek

Ekim 2017’de Casper sürümü duyuruldu. Casper ile hedeflenen, mevcut proof of work (PoW) protokolünün yerine proof of stake (PoS) sistemine geçiş yapmak. Bu sistemle Casper ile ağın belirgin sorunlarının çözülmesi amaçlanıyor. Kripto ile ilişkili diğer sorunları çözmek amacıyla, madencilik uzlaşma hibrid sistemine geçiş sağlanacak. Son teklife göre eğer PoS sistemine geçilirse madencilerin yerini onaylayıcılar alacak. En nihayetinde bu sistem tamamen PoS’e dönüşecek. Şimdilik karma bir sistem olarak PoW ve PoS birleşiminden oluşan bir geçiş hedefleniyor. Buterin’in son toplantıda Sharding ve Casper yükseltmeleri için şunları söyledi:

Sharding ve Casper Ethereum Blockchain’ini teorik olarak en üst seviyeye getirecek. Güncellemelerin yeniden planlanması ve ağın güvenceye alınması için gerekli olan ETH miktarı 1.500 ETH’den 32 ETH’e düşürülecek. Ayrıca yeni model, Ethereum Blockchain’inden ayrı olarak, ağı rahatsız etmeden Casper’ın çalışmasına izin verecek. Bunun sonucunda sistemin çalışması için gereken token sayısı düşecek ve daha çok PoS onayı yapabilecek. Bu da Casper’ın, bir şekilde daha az müdahale ile geliştirilerek, kendi kurallarına sahip bir yapıya dönüşebileceği anlamına gelir.

Cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin