Prysm Vitalik Buterin'in tavsiyeleriyle oluşturuldu
Prysm Vitalik Buterin'in tavsiyeleriyle oluşturuldu

Ethereum 2.0 sürümü Prysm, geliştiriciler tarafından piyasaya sürülüyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

3 Ekim’de, Ethereum ağını ölçeklendirmeye odaklı bir geliştiriciler ekibi olan Prysmatic Labs, Ethereum 2.0 Shasper (Sharding+Casper) versiyonlarının ilk demosu olan Prysm istemcisinin piyasaya sürüleceğini duyurdu.

Prysm Vitalik Buterin’in tavsiyeleriyle oluşturuldu

Ekip bir Medium gönderisinde yeni sürümdeki özellikleri ve geleceğe yönelik yol haritasını kısaca şu şekilde açıkladı:

Üretime devam ettikçe gelecekteki tüm sürümlerin temel bloğu olarak hizmet verecek olan Prysm v0.0.0’ı ilk sürümümüzü yayınlamış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz.

Vitalik Buterin, Ethereum’un 2017 yılı sonunda Blockchain ağında yaşanan sorunları belirtti ve bunlar için gelecekte uygulanabilecek çözümleri anlattı. Prysmatic Labs’da Ethereum 2.0 üzerindeki çalışmalarına ilk olarak Buterin‘in yeni jenerasyon Ethereum hakkındaki vizyonunu paylaşmasından sonra başladı. Kurucu ortağı ayrıca Ethereum’un resmi GitHub platformunda bir oturum başlatarak bütün geliştiricileri bir araya getirip sorunla ilgili ortak çözümler üretmeleri sağladı.

Sürüm 0.0.0’ın içerisinde temel bir işaret zinciri ve onaylayıcı validator demosu bulunuyor. Temel alt yapı sayesinde Validator demo içerisinde genesis konfigürasyonundan ayarlamaları yapılabilecek ve bir işaret zincir node’si imzalanabilecek. Onaylayıcı istemcisi Remote Procedure Call (RPC) aracılığıyla direkt olarak bir node ile bağlanabilir.

Casper FFG ödül-ceza mekanizması içeriyor

Bunun yanı sıra geliştiricilerin yaptığı açıklamada bu versiyonda Casper FFG ödül/ceza mekanizması var. Demonun içerisinde bulunan yerel ağa sahip P2P (eşler arası) sayesinde de işaret bloğu simülatörü ile gömülü olarak temel bloğa bağlanabilmekte. Lokal ağa bağlı P2P, işaret zincirinin gelen bloğunu senkronize etmek için kullanılabilir. Dahası ekip, sürümün Bazel olarak bilinen ölçeklenebilir bir yapı sistemini içerdiğini belirtti. Ayrıca, Google, Pinterest, Dropbox gibi sektör devleri de Bazel kullanıyor.

Yukarıda belirtilen özelliklerin yanı sıra, birçoğu bu sürümle entegre edildi. Her ne kadar demoda birçok özellik yer alsa da, ekip validator rotasyon, geri çekilme, hanedan geçişleri ve diğer birkaçının dahil edilmediğini belirtti. Gelecek sürümler, işaret zinciri ve validator rotasyonundaki rastlantısallık yaratma ve imza biriktirme çalışmalarını içerecek. Kurucu ortak Vitalik Buterin söz konusu gelişmeyi Twitter üzerinden duyurdu:

Ambcrypto

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin