Piyasa görünümü: Bitcoin 66.000 doları geçti, piyasanın toplam değeri 3 trilyon dolara dayandı
Piyasa görünümü: Bitcoin 66.000 doları geçti, piyasanın toplam değeri 3 trilyon dolara dayandı

Dolar gücünü kaybediyor: Sebepleri ve kripto para birimlerinin rolü

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Uzun süredir tüm dünyanın en baskın finans aracı olan dolar, bazı analistlere göre parasal alandaki gücünü ve yerini kaybetmeye başladı. Peki kripto para birimlerinin bu konjonktürdeki rolü ne olacak?

Son birkaç ayda dolar gücünü iyice kaybetti

Hâlâ pek çok önceliğe sahip olan dolar, hem ABD’de hem de birkaç müttefik ülkede mal ve hizmetler için ödeme yapmak için kullanılıyor. Buna ek olarak ABD doları, birçok insana mevcut koronavirüs krizinden kurtulmalarına yardımcı olmak için teşvik fonlarını da sağlayan şey olarak karşımıza çıkıyor. Ancak analistler, yalnızca son birkaç ayda ne kadar para basımı gerçekleştiğine bakıldığında, dayanıklılığının ortadan kalktığını söylüyor.

Bu fikri savunan isimlerin başında New York’taki Odeon Capital Group LLC’de kıdemli bir araştırma analisti olan Dick Bove geliyor. Bove, yakın tarihli bir açıklamasında, doların mevcut hükümdarlığının önünde pek çok zorluk olduğunu öne sürdü. Bu zorluklar arasında koronavirüs, hem ABD’de hem de yurt dışındaki zorlu ekonomik koşullar ve kripto para birimleri var.

Bitcoin fiyatı ve popülaritesi yükseliyor

Yalnızca son birkaç ayda gördüğümüz gibi, Bitcoin’in popülaritesi ve fiyatı yeniden yüksek seviyelere ulaşmaya başladı. Artık birçok insan, Bitcoin ve altcoin’leri potansiyel “güvenli sığınaklar” veya servetlerini enflasyona ve diğer sert ekonomik sorunlara karşı korumak için tasarlanmış araçlar olarak görüyor. Bitcoin potansiyel olarak yatırımcıların servetlerini koruyabilir ve finansal olarak sağlam tutabilir.

Bitcoin’e olan güven artarken doların güçlü kalma kabiliyeti konusunda pek çok şüphe var gibi görünüyor. Bove, ABD doları tarafından yönetilen bir para sisteminin kalıcı olarak sona ermenin eşiğinde olabileceğini, bu rolün ise dijital para birimleri tarafından devralınabileceğini yazdı.

Bove araştırma notunda şöyle dedi:

Yeni para birimleri kağıt, metal veya dijital birimler olabilir. Bunun olma olasılığı sadece korkutucu olarak tanımlanabilir, ancak olasılık oldukça yüksektir.

İkinci teşvik paketi yolda

ABD doları ile ilgili şüphelerin çoğu, fazladan para basılmasından ve bu kriz dönemindeki teşvik paketlerinden kaynaklanıyor. Nisan ve Mayıs aylarında 75 bin dolardan daha az kazanan birçok Amerikalı; kira, yemek ve kamu hizmetleri gibi aylık harcamalara ayırabilecekleri ilave 1.200 dolar aldı.

Bugünlerde ikinci bir teşvik paketi için planlar var ancak birçok insan parayı teşvik etme fikrinin artık mantıklı olmadığını düşünüyor. Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’a göre de teşvik girişimleri, paranın durup dururken basılamayacağını ve daha fazla teşvik fonu çıkarmanın potansiyel olarak enflasyon getireceğini ortaya koyuyor.

İkinci teşvik kontrollerine ilişkin gündem henüz somutlaşmadı ve Kongre’de görüşmeler devam ediyor. Ancak bu hamlelerin doların pozisyonu ile ilgili kritik etkilere sahip olduğu aşikar.

Bu arada Coinbase CEO’su da Bitcoin ile dolar arasında bir güvenilirlik kıyaslaması yaptı. İlgili haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

livebitcoinnews


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin