KPMG raporunda finansal suçlarda kripto paraların rolünü ele alıyor
KPMG raporunda finansal suçlarda kripto paraların rolünü ele alıyor

Denetim firması KPMG kripto paralara ilişkin rapor yayınladı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Önemli küresel denetim ve danışmanlık firması olan KPMG, İsviçre’deki finansal suçları kripto para açısından ele alan bir çalışma yayınladı.

KPMG raporunda finansal suçlarda kripto paraların rolünü ele alıyor

KPMG raporunda, para aklama ve finansal suçlarda kripto para biriminin rolü, paranın dijital para birimi yoluyla aklanması için kullanılan yöntemlere yönelik bir bölüm ayırdı. Finansal kurumlara hitaben yapılan çalışmada KPMG ayrıca, bu konuların nasıl çözüleceğine dair ipuçları da ortaya koyuyor.

KPMG, kara para aklama konusunda kripto paraları kullanmak isteyen insanların kripto para borsasından kredi kartı ya da nakit para ile kripto para alabileceği veya aynı insanların kripto para ATM’lerinden de bu işi yapabileceği belirtiliyor. Rapora göre, bu insanlar genelde temiz sicili olan servislere yöneliyor.

Kara para aklamada kripto paraların kullanım durumları

Raporda konuya yönelik şu ifadeler yer alıyor:

Kara para aklayanlar, Blockchain’i kandırmak ve denetim izlenebilirliğini ortadan kaldırmak için çeşitli hizmetler kullanarak esas kripto para adresini, geçici dijital adreslere yönlendiriyor. Başka taktik de sahte alıcı adresi ile yedek adrese esas parayı gönderip yine takip edilebilirliği ortadan kaldırmak. Bu kripto paralar daha sonra büyük bir borsa aracılığıyla gizlilik odaklı kripto paralara dönüştürülüyor.

Kripto paralar yoluyla kara para aklamanın özel niteliği göz önüne alındığında, KPMG, bankaların artık geleneksel kara para aklamayı önleme taktiklerine başvuramayacağını savunuyor. KPMG, finans kurumların ve düzenleyicilerin, kara para aklamayla daha etkin bir şekilde mücadele etmek için birlikte çalışmaları gerektiğini ileri sürüyor.

Para aklamak için kripto paraların kullanılması temel sorunlardan biri

KPMG konuya yönelik açıklamalarına şunları ekliyor:

Düzenleyiciler, hızla gelişen bu alanın zorluklarını ele alan daha güncel ve bu alana uyan standartlar geliştirmeli. Finansal kurumlar, sistemlerini ve süreçlerini mümkün olduğunca riskleri azaltacak şekilde düzenlemeli.

Para aklamak için kripto paraların kullanılması durumu sektöre yöneltilen temel eleştirilerden bir tanesi. Nisan ayında büyük bir kripto para borsası olan Bitfinex, Polonyalı savcılar tarafından kara para akladığı iddiası ile suçlandı. G20 ülkeleri, Mart 2018’de yapılan toplantıda, kara para aklamak için kullanılan kripto paralar  ile mücadele için küresel bağlayıcılığı olan kuralların konulması için çalışma yapılması kararı aldı.

Cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin