Coinbase ilk listeleyeceği altcoin’i duyurdu: Dash (DASH) düşüş trendini kırdı
Coinbase ilk listeleyeceği altcoin’i duyurdu: Dash (DASH) düşüş trendini kırdı

DASH uçuşa geçecek mi? Enine boyuna inceledik!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bu blog yazısında, adından oldukça söz ettiren DASH dijital para birimi ile ilgili bilgiler vereceğiz. Bu bilgiler arasında Dash’in neden ortaya çıktığı, alternatiflerinden ne yönden ayrıldığı, üstün olduğu hususlar, gelecekteki beklentiler, teknolojisindeki kırılma noktaları, ödeme aracından yatırım aracına dönüşümü, tarihsel olarak nasıl bir yol izlediği, iniş ve çıkışlardaki etmenler Dash to USD gibi başlıklara değineceğiz. Öncelikli olarak Dash’i tanımakla başlayalım isterseniz.

DASH nedir? Ortaya çıkış serüveni nasıldır?

Dash de diğer bazı dijital paralar gibi açık kaynak kodlu bir kripto para birimi olarak varlığını sürdürmektedir. Dijital parayı tüm kullanıcılara, hatta teknolojik açıdan yetkin olmayanlara bile tanıtarak kullanımını genişletmek ve erişimini kolaylaştırmak şeklinde bir misyon edinen DASH, 18 Ocak 2014 tarihinde XCoin adıyla hayatımıza girmiştir.

7’den 70’e, tüm kullanıcılara Blockchain’de hesap açma imkanı tanımaktadır. Arayüzünün sade ve kullanışlı olmasının yanı sıra işlem detaylarına hakim olmanızı sağlayan teknolojik altyapısı ile kullanıcı dostu bir platform sunmaktadır. Bu sayede, hesabınızın kurulmasının ardından, listenizdeki kişileri ekleyebilir ve isme göre ödeme yapma imkanı tanıyan menülerden faydalanabilirsiniz.

Bitcoin’in zayıf yönlerinden farklılaşan bir teknoloji

Basit ve sade olması Dash’in ayırt edici bir özelliğidir. XCoin adıyla işlem yapılırken marka ve pazarlama faaliyetleri sonucu adını önce Darkcoin olarak değiştiren bu dijital para, Mart 2015’ten itibaren Dash adı altında işlemlerine devam etmektedir. İsminin Xcoin ve Darkcoin olarak adlandırıldığı dönemlerde Bitcoin’e bağlı olarak yani onun bir çatalı olarak işlem görüyordu.

Tescilli teknolojileri sayesinde, Bitcoin’den özellikle de Bitcoin’in zayıf yönlerinden farklılaşmıştır. İki dijital para arasındaki bu farklılaşma transfer hızlarında kendini gösteriyordu. Bitcoin’de bir işlemin teyidi, yoğunluğa bağlı olarak bir saati aşabilirken Dash dijital para biriminde bu süre sadece saniyelerle ifade ediliyor.

Kaynak dağılımı anonim tekliflerle belirlenir

Diğer bir önemli özelliği ise Dash’in otonom bir yönetim sistemi olmasıdır. Bu sayede, kaynakların üretimi ve dağıtılmasında tercihlerin herkes tarafından oylama yapılmak suretiyle belirlenmesine imkan tanınmaktadır. Dash ağının gelişmesindeki kaynak dağılımın anonim tekliflerle belirlenmesi bu dijital paranın en büyük ayırt edici yönüdür.

Dash özetle, Bitcoin’e oldukça hızlı ve daha anonim bir alternatif sunan bir dijital para olarak tanımlanabilir. Ayrıca, yönetiminin iyileştirilmesi ve dijital paranın pazarlanması sürecini etkileyebilecek mekanizmaları içeren merkezi olmayan yönetim şekli onun önemli bir özelliği olarak karşımıza çıkar.

DASH’in tarihsel değerlenmeleri

Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla 201 Amerikan dolarından işlem gören DASH, 8 milyonun üzerindeki arz miktarıyla, piyasa değeri olarak yaklaşık 1,6 milyar dolardır. Piyasa değeri olarak mevcut dijital paralar arasında on beşinci sıradadır. Azami arz miktarına baktığımızda ise beklenen üretiminin yüzde 43’ü tamamlanmış bulunmaktadır.

Dash tarihsel grafiği
Dash tarihsel grafiği

Dash’in dijital coin fiyatlarını tarihsel olarak incelediğimizde, aşağıdaki grafikten de görülebileceği üzere, en yüksek fiyata ulaştığı tarih Aralık 2017’de 1541 dolar iken, 2018 yılının ilk yarısındaki fiyat performansı diğer dijital paralara benzer şekilde hareket ederek 300 dolar civarına düşmüştür. Bu aşamadaki kritik soru, bugünlerde piyasa fiyatı olan 200 dolar seviyesinin alımlar için uygun bir seviye olup olmadığıdır. Zira, 2017’de ulaştığı seviyenin oldukça altına inmiştir. Özellikle kısa vadeli yatırım düşünenler için bu noktaların alım için uygun seviyeler olup olmadığı konusunda bir fikir birliği söz konusu değildir. Bununla birlikte, geçmişteki fiyatlarda yaşanan ani düşüşler ardından takip eden aylardaki toparlanmalar yatırımcıların önündeki donelerdir. Öte yandan, asimetrik olan regülasyonların varlığı, bir süre daha dijital paralar üzerindeki baskıyı arttırıyor gibi görünmektedir. Bu süreç dijital inovasyonların ön plana çıkması adına önemli bir eşik olarak değerlendirilirken uzun vadede hem dijital para piyasasının düzgün işlemesine katkı sağlayacak, hem de bu para birimlerine yatırım yapan kişilerin haklılığını ortaya çıkaracaktır.

Dash’in ayırt edici yönleri ve değerini etkileyen faktörler

Dash’in hiç şüphesiz en önemli özelliği sade ara yüzüdür. Sade ve anlaşılır yapısı, Dash’in misyonunu temsil eder. Zira bu, teknolojiye meraklı olsun olmasın herkesin blok zincir yapısının işleyişini anlamasını sağlayan bir platformdur.

Dash dijital para biriminin çıkış sebeplerinin başında ise hız gelir. Alternatiflerinin aksine oldukça hızlı transfer gerçekleşmesini sağlar. İşlem teyitleri saniyeler içerinde gerçekleşir. Ayırt edici özelliklerinden bir diğeri merkezi olmayan yönetim şeklidir.

Kuruluş ilkelerine bağlı kalmak kaydıyla, kullanıcı tercihlerine bağlı olarak yönetim prensipleri genişletilmektedir. Gizlilik konusu diğer bir önemli yenilik olarak ön plana çıkar. Zira, Bitcoin ile karşılaştırıldığında DASH’te gizliliğe oldukça fazla önem verilmektedir.

Transfer süreçlerinde yer alan işlem detaylarının (adres bilgisi, miktar bilgisi) takibine imkan tanınmamaktadır. Süreçte yer alan taraflara ilişkin bilgilerin anonim olarak gizlenmesi sebebiyle, DASH transfer işlemlerinin takibi olanaksız hale gelmektedir. Privatesend ve InstantSend adlarındaki tescilli teknolojileri sayesinde hızlı ve düzenli transferler gerçekleşmektedir.

Dash ile ilgili beklentiler

Yazının başında belirttiğimiz gibi bu yazının yazıldığı 7 Ağustos tarihi itibariyle Dash dijital para birimi 201 Amerikan dolarından işlem görmektedir.

Piyasa değeri ise 2 milyar dolara yaklaşmıştır. Ancak, bu durum Dash’e özgü değildir. Dijital para birimi pazarının şu anda aşağı yönde bir eğilim içinde olması analizlerde her zaman dikkate alınması gereken bir husustur.

2017 yılı sonu itibarıyla kaydedilen fiyatlarla karşılaştırıldığında bugünkü mevcut rakamlar, kaydedilmiş en yüksek fiyatların kat kat altındadır. Dijital para piyasasının darboğazdan geçtiği bugünlerde geleceğe ilişkin tahmin yürütmek çok zor bir durum. Bununla birlikte, en kötümser tahminlerde; Dash dijital para biriminin 2018 sonuna kadar kayıplarını silip yeni zirvelere ulaşacağı değerlendirilmektedir. Bunda en büyük etken, teknolojisinde yapılacak iyileştirmenin önemli bir beklenti yaratmasıdır.

Evolution (evrim) adı verilen yeni sürümü ile birlikte DASH, beklenen birçok özelliği altyapısına eklemekle kalmıyor aynı zamanda blok zincir sistemindeki yapıtaşlarını belirliyor. Evolution ile ilgili olarak halihazırda yapılmakta olan bazı çalışmalar aşağıda listelenmiştir. Şöyle ki:

DashDrive

Merkezi olmayan bir dosya sistemi.

DAPI

Kullanıcıların ağa güvenli bir şekilde ulaşmasını kolaylaştıran ve merkezi olmayan bir API.

DashPay

Merkezi olmayan cüzdan hesabı.

Sosyal Cüzdan

Arkadaş listeleri, kullanıcı grupları ve paylaşılan çoklu hesaplara imkan tanıyan sosyal bir cüzdan hesabı

Sonuç ve değerlendirme: Dash yatırımcısına kazandırır mı?

Bunun doğru cevabı şöyle verilebilir: Kısa vadede zor ama uzun vadede büyük ihtimal. Bu noktadaki dayanak, aşağı yönlü fiyatların yatırım için fırsat kabul edilen bir gerçek olduğu hususudur.

2017’de zirve yapan fiyatlarıyla 2018 Ağustos ayı piyasa fiyatları karşılaştırıldığında Dash dijital para biriminin yüzde 500 düştüğü de diğer bir gerçek. Ancak dijital para piyasalarında yaşanan bu hareketliliğin, sektördeki düzenlemelerin ve kontrolün arttığı bir zaman dilimine rastlaması, bunun piyasanın doğru işlemesini sağlayacak önemli bir viraj olduğunun kabulünü gerektirir. Zira, teknolojik inovasyonların, güvenle inşaa edilen bir sistemde yükselmesi hem kullanıcı hem de yatırımcı tarafından olumlu karşılanır.

Bu bağlamda, regülasyonların pozitif dışsallığından faydalanmak olasıdır. Evolution adı altında yürütülen süreçlerin tamamen hayata geçirilmesinin ardından Dash’in hak ettiği ilgiyi bulacağının ve piyasa değerinin yukarılara çıkacağının beklentisini taşımaktayız.

 

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin