Çoğu kripto para ve Blockchain projelerinin perde arkasında pek çok gelişme yaşanıyor. Şu anda dApps üzerinde çok güçlü bir odak olsa da, mApp kavramının da göz ardı edilmemesi gerektiği ortaya çıkacak. Şimdi dApp ve mApp kavramlarını farklı kılan özellikleri ele almanın ve diğeri üzerinde daha fazla avantaj sunup sunmadığını görmek için iyi bir zaman.
DApp ve mApp nedir?
Çeşitli kripto para birimi ve Blockchain projeleri yıllar içinde bir dizi başvuru kaynağı olarak görüldü. Bir dApp, yeni iş modellerinin kilidini açabilen ve vakaları kullanabilen dağıtık bir uygulamadır. Ethereum örneğinde, dApp ekosistemi son birkaç yılda, ölçeklendirme ve ağ tıkanıklığı açısından birkaç engele rağmen, bir aksaklık olmadan ilerledi.
Çok fazla başarı gösteren projeler arasında sadece iki isim EOS ve TRON gözde projeler oldu. NEO, dApp endüstrisinde de kendisi için bir isim yapıyor, ancak aşması gereken çok yol var. DApp’lerin ilk vaatlerini yerine getirip getiremeyeceği konusunda hâlâ birçok kaygımız var, zira bu kadar çok proje şu anda kitlelere dünya çapında değişen bir hizmet göstermeye başlamadı.
Toplu iş başvurusu kabul etmenin bir sorunu şu anda göreceli olarak erişilememesidir. Metamask gibi çözümler süreci biraz daha kolay hale getirirken, yeni başlayıp da bilgisayar yazılımı kullanma konusunda deneyimli olmayanlar için süreç hala oldukça kafa karıştırıcı. Bu nedenle, dApp’ların benimsenmesi, çoğunlukla şimdilik bir niş pazar olarak kalacak.
Farklılıkları nelerdir?
Çok tuhaf bir eğilim mApps ile şekillenmeye başladı. Bir dApp’ın aksine, bu mApp’ler tek bir Blockchain veya proje ile sınırlı değil. Bunun yerine, birden fazla ağda veri alışverişine izin verebilirler, bu da ileriye doğru hareket eden çok sayıda yeni potansiyel kullanım durumunun kilidini açabilir. Ayrıca, varlık sahipliği değişiklikleri de dahil olmak üzere farklı şeylerin izlenmesine izin verir.
Böyle yeni bir kavramdan beklendiği gibi, hala mücadele etmek için bazı aşması gereken sorunlar var. Building mApp’leri esas olarak farklı çünkü Blockchain’ler arasındaki boşluğu birleştirmeyi içerir. Her zincirin kendi altyapısı, kuralları ve yönetişim modeli var. Bu farklı yönleri tek yönlü ve çok işlevli bir uygulamada birleştirmek kolay değil, ancak bir çözüm var gibi görünüyor.
Overledger, çapraz zincirleme sipariş çözümüyle işlemlerin ve mesajlaşma katmanlarının ayrıştırılmasını istiyor. Bu kavram aynı zamanda eski veri kaynakları ve altyapıları ile entegre olabildiğinden geriye dönük olarak uyumlu. Ayrıca şimdiye kadar, bir kaç tane mApp zaten inşa edildi.
En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.