dagitilmis defter teknolojisi

Dağıtılmış defter teknolojisi dünya ödemeler raporunda geniş yer buldu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

16 Ekim tarihli 2018 Dünya Ödemeler Raporuna göre, dağıtılmış defter teknolojisi (DLT)  şu anda finansal piyasa taleplerini karşılayacak düzeyde değil. Yıllık rapor, danışmanlık ve teknoloji hizmetleri şirketi Capgemini ve önde gelen Avrupa bankası BNP Paribas tarafından ortaklaşa hazırlandı.

2018 Dünya ödemeler raporunda birçok kriter ele alındı

Araştırmacılar, raporu hazırlanırken, endüstri yönetişimi, pazar dinamikleri, demografi ve altyapının etkinleştirilmesi de dahil olmak üzere birçok kritere dayalı bir değerlendirme süreci gerçekleştirdi. Şirketler ayrıca yöneticilerle de bir röportaj gerçekleştirerek endüstri katılımcılarına çevrimiçi bir anket dağıttı.

Raporda, yazarların DLT’nin benimsenmesiyle ilgili zorlukları ele aldıkları görüldü. Ankette yer alan tüm katılımcıların yüzde 85,9’unun, birlikte çalışmayı engelleyen faktörler olarak birlikte çalışabilirlik eksikliğini, yüzde 83,1’inin düzenleyici açıklık eksikliğini ve yüzde 77,8’inin ölçeklenebilirlik sorununu gösterdiğini belirtti. Ankete katılanların yüzde 60’ından fazlası güvenlik, uygulama maliyeti ve işlem için bir blok eklemek için gereken süre gibi sorunları vurguladı.

Dağıtılmış defter teknolojisi ile bankacılık sistemleri arasında henüz entegrasyon sağlanamıyor

Raporda ayrıca DLT inovasyon ve projelerinin genellikle araştırma laboratuvarları veya kavram kanıtı (PoC) aşamasıyla sınırlı olduğu belirtildi. DLT ve bankacılık sistemleri arasında birlikte çalışamama eksikliği, ölçeklenebilir çözümlerin uygulanması aşamasında engel olarak görülüyor.

Raporda sonuç olarak şu ifadelere yer verildi:

Çoklu DLT sistemleri, verimsiz bağlantılar ve sınırlı benimseme ile sonuçlanan, çözümler arasında sınırlı bağlantıya sahip parçalanmış bir pazar olarak karşımıza çıkıyor.

DLT’nin finansal sistemlerin taleplerini karşılamasındaki en büyük sorun düzenleyici eksikliği

Rapora göre, DLT için yasal risk, belirsiz bir düzenleyici ortam ve çoğu ülkede yasal çerçevelerin eksikliği ile olarak tanımlanıyor. Ayrıca, De Nederlandsche Bank’ın (DNB) DLT ile yaptığı üç yıllık bir deneyde, “mevcut haliyle [DLT] bir finansal piyasa altyapısının çok yüksek taleplerini karşılayamadığı” belirtiliyor.

Bununla birlikte DNB, DLT’nin bankalar arası yerleşim ve çapraz döviz işlemleri de dahil olmak üzere bazı piyasa altyapılarının yerini alabileceğini belirtiyor. DNB’ye göre, bu alanlar DLT’nin tüm potansiyelini kaldırabilir ve maliyetlerden daha fazla fayda sağlayabilir.

Blockchain‘in belirli pazar taleplerini karşılayacak kadar ölçeklendirilip düzenlenemeyeceği konusu, birçok endüstri oyuncusu için endişe kaynağı olarak görülüyor.

Takas ve Saklama Kurumu (DTCC) tarafından yapılan son 19 haftalık bir çalışma Blockchain’in ABD hisse senedi piyasasının günlük ticaret hacmini destekleyebildiğini tespit etti. DTCC, çalışmanın sadece temel işlevselliği test ettiğini ve sonraki çalışmanın DLT’nin esnekliği, güvenliği ve operasyonel ihtiyaçları karşılayıp karşılamadığını belirlemesi gerektiğini belirtiliyor.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin