ozel blockchain
Coinbase CTO'su Balaji: "Bitcoin'siz Blockchain çıkmaz bir sokak gibidir"

Coinbase CTO’su Balaji: “Bitcoin’siz Blockchain çıkmaz bir sokak gibidir”

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Coinbase‘in CTO’su Balaji S. Srinivasan, özel Blockchain ile kurulan bankacılık faaliyetlerinin işe yararlılığının tartışılabilir bir konu olduğunu ve abartıldığını düşünüyor.

EthSanFrancisco’da konuşan Srinivasan, şunları söyledi:

Her zaman sıkı çalışan ve girişimcilere saygılı olan insanlara saygı duyuyorum.  Bitcoin olmadan Blockchain’in tüm bankacılık faaliyetlerini tartışmalı bir şekilde abartıldığını düşünüyorum. Bunun nedeni, yerel bir dijital varlık içermeyen bir Blockchain’in ekosistemindeki faydalarını kaybedeceğini düşünüyorum. Sanırım özel Blockchainler insanların gerçekleştirdiği bir farklı bir versiyona sahip.

Bitcoin’in Blockchain kısmı her zaman ilginç bir özellik olarak görüldü. Ancak 2014-2015’e kadar, kripto para bileşeni ile ilintili olmasına gerek görülmemişti.

JP Morgan’ın eski bir yöneticisi olan Blythe Masters, o dönemde Bitcoin’in en değerli Blockchain olduğunu ve Blockchain’in her türlü işleve dahil edilebilecek bağımsız bir teknoloji olabileceğini tartışmaya başlamıştı.

Bu fikir 2016 yılında büyüdü ve daha sonra 2017’de kısmen de olsa Ethereum’un akıllı sözleşmeler teknolojisi ile patlama yaşadı. Hemen hemen her gün kullanılan markalar daha sonra Blockchain teknolojisini uygulamaya başladı ve hatta bazıları da üretime bile geçti.

Balaji özel Blockhain yapılarının tokene ihtiyacı olacağına inanıyor

Srinivasan, Blockchain’in, daha fazla ayrıntıya girmeden, bir çeşit tokene ihtiyacı olduğunu savunuyor. Muhtemelen parasal teşvikler olduğunu akılda tutarak veritabanını değiştirmeyi zorlaştırıyor ya da belki de token bileşeninin kolay aktarılabilmesini en önemli neden olarak görüyor.

Her ne olursa olsun, odak noktası bankacılık sektöründeki özel Blockchainler ile sınırlı kalırken, özel Blockchainlerin kullanım alanı artık sadece bankacılıkla sınırlı kalmayıp birçok endüstriye yayılmış durumdadır.

Özel blockchain teknolojisi bankacılık dışında birçok endüstride de kullanılmaya başladı

Genel görüş ise, özel Blockchainlerin bir tür intranet olması ve ardından kamusal Blockchain’e bağlanması şeklinde.

Bu özel Blockchainler, eğitim çarkları ile farklı şeylerin denenebileceği bir çeşit güvenli deney ortamı olarak görülüyor. Bu ortamda teyit edilen bir bilgi ise çok daha güvenli bir kamu Blockchain’ine aktarılabiliyor.

Buna ek olarak, bazıları özel Blockchainlerin, güven verdiği pek çok özellik arasında koordinasyon için yararlı olduklarını, ancak yine de akıllarında soru işaretleri kaldıklarını söylemektedir.

Sonuç olarak Balaji S. Srinivasan, bünyesinde token bulunmadan işlev gören özel Blockchain yapılarının doğası gereği verimsiz çalışacağını iddia ediyor. Bunun yanında özel Blockchain yapılarının oluşmasında lider konumda olan IBM ise bu alandaki gelişimini hızla sürdürüyor. Kimin haklı olduğu ise özel Blockchainlerin kullanım alanı arttıkça belli olacak gibi.

trustnodes

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin