CME Bitcoin vadeli işlemleri artık BTC'den daha maliyetli, işte nedeni
CME Bitcoin vadeli işlemleri artık BTC'den daha maliyetli, işte nedeni

CME opsiyon işlemleri kripto pazarları için ne anlama geliyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Yaz boyu kripto paralarla ilgili en sıcak manşetler türev ürünlerle ilgiliydi. BTC’nin fiyatı artmaya başladığında, BitMEX ve CME, kalıcı takaslar ve nakit vadeli işlemlerde rekor seviyede işlem yaptıklarını açıkladılar. Binance ise bir değil, iki vadeli işlem platformunu başlattı. Son zamanlarda, ICE Bakkt aracılığıyla fiziksel olarak düzenlenmiş vadeli işlemler başlattı.

Düzenleme yolundaki kripto alanı, CME’nin kripto paralar için opsiyon işlemleri başlatacağını açıklaması ise türev ürünlerle ilgili son gündemdi. Kurumsal oyuncular önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren ticarete başlayabilecekler. CME, rakibi CboE’nin Mart ayında çekilmesinden sonra düzenlenmiş Bitcoin vadeli işlem piyasasında hâkim hale geldi. Şimdi, hâkimiyetini yeni bir teklifle güçlendirmeye hazırlanıyor.

CME opsiyonları statükoyu bozar mı?

Kripto para opsiyon işlemleri mevcut pazar için ne anlama geliyor? Öyleyse, OKEx, BitMEX, Cryptofacilities ve Bitfinex gibi oyuncular uzun zamandır vadeli işlemler sunarken, kripto para opsiyon piyasası, henüz yolun başında ve gelişim göstermesi gereken bir alan.

Şu andaki duruma bakarsak, Hollanda ticaret platformu Deribit şimdiye kadar kripto destekli opsiyonlarda pazar lideri olduğunu görürüz. Bunlar, BTC veya ETH’ye dayanan, vade bitiminde nakit olarak ödenen Avrupa tarzı opsiyonlar. Deribit, kripto opsiyon işlemlerinin yüzde 95’ine sahip olduğu için ilk hamle avantajı kesinlikle en üst düzeyde. Bu, platformun yüz milyonları bulan kaynak için teklifler almasını sağladı. Acaba şu an  CME’nin yeni girişimi için endişeliler mi?

Pek sayılmaz. CME teklifi, BTC veya ETH’ye dayanan Deribit opsiyonlarından biraz farklı. CME, temel varlığın Bitcoin olmadığı, bir Bitcoin vadeli işlem sözleşmesi olan “Bitcoin vadeli işlemleri için opsiyon” sunmayı amaçlıyor. Vadeli işlem seçenekleri, hali hazırda geleneksel finans piyasalarında yaygın olarak kullanılan daha sofistike bir türev ürünü. CME, çeşitli pazarları kapsayan vadeli işlemlerde, ilk on enstrümanı için günlük 100.000 sözleşmenin üzerindeki işlem hacmi ile alım satım işlemlerini gerçekleştirmekte.

CME 2017 yılında başlatıldığından bu yana BTC vadeli işlem sözleşmelerinde yıllık bazda yüzde 250’lik bir artış gördü. Şüphesiz borsa bu başarıyı Bitcoin vadeli opsiyonları ile daha da artırmayı umuyor.

ABD’li yatırımcıların uluslararası opsiyonları sadece Deribit gibi borsalardan aracılar aracılığıyla alabilecekleri göz önüne alındığında, CME’nin ABD içinde yeni likidite kanalları açması daha muhtemel görünüyor. Bu nedenle, Deribit’in mevcut işlem seviyeleri üzerinde önemli bir etki görmesi muhtemel değil. Buna karşılık, genel kripto para piyasaları yalnızca artan likiditeden faydalanacaktır.

BTC yeniden 2017 öncesi pazar hakimiyetine dönebilir mi?

Ayrıca CME ve Bakkt’ın yeni tekliflerinin bir araya gelmesi, Bitcoin hâkimiyetini daha da güçlendirebilir. 2017 ve 2018 arasındaki altcoin patlaması sırasında darbe alan Bitcoin, şu anda son iki yılda görülmeyen Pazar hâkimiyetine sahip. Kurumsal para dünyanın ilk kripto para birimine akmaya devam ederse, BTC egemenliğinin 2017 öncesi yüzde seksen ve hatta daha yüksek seviyelere dönmesi mümkün olabilir.

Kesin olan bir şey var ki o da düzenlenmiş kripto türevleri pazarı, şimdi genel olarak genel finansal peyzajın bir parçası olarak kurulmuş durumda. Ayrıca bu son gelişmelerle artık Bitcoin’in ölüp ölmediğine dair tartışmalar gerçekten geride kaldı diyebiliriz.

cryptoslate

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin