Çin’in Wikipedia’sı Baidu Blockchain teknolojisini kullanıyor
Çin’in Wikipedia’sı Baidu Blockchain teknolojisini kullanıyor

Çin’in Wikipedia’sı Baidu Blockchain teknolojisini kullanıyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Çin’de çıkan haberlere göre, kendi platformunda bulunan makalelerde yapılan değişiklikleri izlemek için Çin’in Wikipedia’sı Baidu Blockchain teknolojisini kullanmaya başladı.

Baidu Blockchain teknolojisini aktif olarak kullanacak

Wikipedia’nın Çin muadili olan Baidu, platformundaki şeffaflığı ve izlenebilirliği artırmak, sayfalardaki güncellemeleri ve değişiklikleri takip etmek için Blockchain teknolojisine geçiyor. Bitcoin gibi kripto para birimlerinin arkasındaki temel teknoloji Blockchain teknolojisidir. Blockchain teknolojisinin Wikipedia hizmetinde kullanılması pratikte Blockchain’in nerelerde kullanılabileceğine dair farklı bir  bakış açısı sunuyor. Bazıları, bu ileri modelin örnek alınacağını ve çeşitli internet sitelerini etkileyebileceğini düşünüyor.

Baidu Baike resmi olarak herhangi bir açıklama yapmasa da kullanıcılar tarafından Blockchain teknolojisi uygulamaları fark edildi. Yerel medyada çıkan haberlere göre Baidu Baike, Blockchain’e Pazartesi gününden beri geçmiş gözüküyor. Ama sitenin son güncelleme verilerindeki değişikliklerde yaklaşık 10 gün önce Blockchain’e geçildiğini gösteriyor.

Baidu Blockchain teknolojisini yasaklar nedeniyle tercih ediyor

Çin hükumet tarafından uygulanan baskı ve kısıtlamalar nedeniyle ülkede birçok internet sayfası yasaklanıyor. Baidu Baike yasakların artması sonucu kapatılan Wikipedia’nın alternatifi olarak 2008 yılında kuruldu. Baidu’nun Blockchain teknolojisini kullanmasının başka bir amacı da sitenin geleceğini güvence altına almak olduğu belirtiliyor. Ayrıca tıpkı Wikipedia’da olduğu gibi kullanıcıların içerikler üzerinde değişiklikler yapmasına izin verilecek.

Baidu’nun paylaştığı verilere göre, sitenin yaklaşık 15 milyon ziyaretçisi ve 6,4 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Bu Baidu’nun Blockchain teknolojisiyle ilk buluşması değil. Bu yılın Ocak ayında şirket, geliştiricilerin Blockchain tabanlı uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan kendi özel Blockchain platformunu kurdu. Blockchain teknolojisiyle yakından ilgilenen Baidu, bundan sonrada platformunda yeni değişiklikler uygulayacak gibi görünüyor.

Coindoo

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin