Çin dijital yuan denemelerini hızlandırıyor: Pekin'de 10 milyon token daha dağıtıldı
Çin dijital yuan denemelerini hızlandırıyor: Pekin'de 10 milyon token daha dağıtıldı

Çin’in kripto varlıklar ile savaşının tarihçesi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Kripto dünyasında yeni değilseniz muhakkak Çin’den gelen ve piyasayı etkileyen haberleri duymuşsunuzdur. Çin’in kripto varlıklar ile savaşı piyasayı her zaman etkiledi ama asla diz çöktüremedi. İşte ilk zamanlardan beri yaşanan tüm gelişmeler…

Çin’in kripto varlıklar ile savaşı ICO’lar ile başladı

2017 yılında, Çin sınırları içerisinde ICO’lar yasakladı. Kısa bir süre sonra Çin, kriptolardan yoksun bir bölge oldu. Yetkililer, kripto paraları bir kaçış yolu olarak gördükleri için kripto paralar ile çatışmaya devam ettiler. Geçtiğimiz yılın sonunda, Hong Kong’daki Bitcoin Derneği başkanı Leonhard Weese, yetkililerin bazı anormal davranışları olduğunu şu sözlerle dile getirdi:

Yetkililer, insanların yaptıklarından çok yapabileceklerinden daha çok endişeleniyorlar. Öyle ki Bitcoin ticaretinin Çin’de iyi ve canlı olduğu için ülkeye katsısı bulunuyor deseniz bile hükumet yine de kripto paraları engellemek için çalışacak.

2018’de Leonhard’ın gözlemleri, OTC ticaret hesaplarını donduran mali düzenleyicilerle gerçek oldu. Bunu, Çin Halk Bankası (PBoC) bünyesindeki bir grup izledi. Ülkede Bitcoin madenciliğinin sistematik olarak ortadan kaldırılması gerektiğini, çünkü çok fazla kaynak tükettiğini ve kripto paranın spekülasyonun olduğunu ileri sürdü.

Çin bazı madencilik tesislerinin faaliyetlerini askıya aldı

2018’in ilk altı ayı

Merkez bankası 17 Ocak’ta bankalara kripto para birimleriyle ilgili tüm ödeme kanallarını kapatması emrini verdi. Madencilik ve OTC ticareti yasağı daha sonra kripto para borsalarını kapsayacak şekilde genişletildi. Çin Maliye Birliği, yasakların offshore kripto para birimi platformlarında da ticareti yasakladığını bildirdi.

Kripto topluluğunu daha da evcilleştirmek için sosyal platformlardaki kripto para borsa hesapları kapatıldı. Mart 2018’de yeni PBoC valisi, kriptoların, kağıt para, bozuk para veya kredi kartı gibi bir araç olmadığını söyledi.

Çin'in kripto yasağını kaldırdığı iddiası, yanlış anlaşılmadan ibaret

Daha fazla düzenleme ve daha fazla sorun

Ağustos ayı ortalarında, Pekin’deki Chaoyang bölgesindeki yetkililer, kripto para birimi temalı etkinliklerin düzenlenmesi için açılacak herhangi bir ticari mekanı yasakladı. Aynı gün, off-shore IP adresleri kullanarak kripto ticaretini kolaylaştıran 100’den fazla kripto platformu, Çin Ulusal Fintech Risk Rektifikasyonu (CNFRR) tarafından isimlendirildi ve bu platformları kapatmak için işlemler başlatıldı.

Ülkedeki kripto meraklılarının cesaretlerini kırmak için PBoC, Bitcoin ve diğer kripto para birimi ticaretinin zamanla önemli ölçüde azaldığını gösteren istatistikleri paylaştı. Ancak, bu yıl Eylül ayında merkez bankası, bir teknoloji dergisi olan Technode’un, POBK’nın bir yatırım seçeneği olarak kripto para birimini ilk defa gösterdiğine dikkat çeken bir white paper yayınladı.

Bu kadar kapsamlı bir yasaklara rağmen, Çin’deki kripto trader’ları hala kripto para birimi platformlarına ve ICO’lara erişebiliyor. Örneğin, ICO’lar söz konusu olduğunda, ihraç eden firma yurt dışında kayıtlı ancak birincil hedef olarak Çinli yatırımcıları hedefliyor. VPN‘leri kullanarak açık deniz kripto borsa platformlarına erişim, yetkililerin işlerini zorlaştırıyor.

Usethebitcoin

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin