Çin'de bazı hükümet yetkililerine yerel dijital para (DCEP) dağıtılacak
Çin, Wall Street'e rakip olmaya hazırlanıyor.

Çin’in kripto parası ve petro-yuan dolar hakimiyetine son verebilecek mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Analistlere göre, birçok büyük ülke gelecekte dolar kullanmayı bırakmak istiyor. Ve bu noktada DCEP coini  ve blockchain adaptasyonuyla Çin, bir kez daha gündeme geliyor.

Bu günlerde, kripto topluluğundaki birçok kişi, ulusal fiat para birimlerinin eninde sonunda kriptoyla veya en azından merkezi olarak kontrol edilebilecek bir stabil coin ile ortadan kalkacağına inanıyor.

Facebook Libra’yı tedavüle çıkarmaya çalıştı ancak küresel çapta ve özellikle de ABD hükümetinin baskısından dolayı güçlü bir direnişle karşı karşıya kaldı.

CNBC’ye göre, birçok kişi, Çin’in dünyanın rezerv para birimi olarak görülen ABD doların önünü, yaygın olarak kullanılabilecek yuan ve ‘petro-yuan’ ile kesebileceğine inanıyor. Ancak Çin’in Yuan destekli DCEP coini (digital cryptocurrency electronic payment) test etmeyi de unutmuş görünüyorlar.

Ülkeler USD ve SWIFT’i devredışı  bırakmaya çalışıyor – kripto para kullanacaklar mı?

Çin, Rusya ve Hindistan yakın gelecekte SWIFT’i devreden çıkarmak için ulusal ödeme sistemlerini birleştirmeyi planlıyorlar.

Kripto topluluğunun bazı üyeleri Çin’in bir Kuantum Finansal Sistem getireceğini ve XRP’nin likidite sağlamak için kullanılacağını umuyor.

Global Security Analysis’den Anne Korin CNBC’ye şunları söyledi:

Çin, Rusya ve Avrupa Birliği gibi “ana taşıyıcılar”, güçlü bir “dolarsızlaştırma motivasyonu” na sahip.

“Petro-yuan” ve DCEP

Son zamanlarda, Çin devlet başkanı Xi Jinping, ülkesinin blockchain teknolojisi tarafından sunulan tüm olası fırsatları kullanacağını belirtti. Ayrıca Çin, DCEP adlı kendi merkezi ve yuan destekli dijital para birimini piyasaya sürmeyi planlıyor.

Batıdaki bazı büyük yatırımcılar, Çin’in bunu yaparak dijital finans alanında liderliği ABD’den alma amacı olduğunu düşünüyor. Bu arada, Amerika kendi dijital parasını başlatma konusunu henüz gündemine almış görünmüyor.

ABD’nin bu alandaki liderliğini Çin’e kaptıracağını düşünenler arasında melek yatırımcı Anthony Pompliano ve Facebook’un (ve Libra) kurucusu Mark Zuckerberg de bulunuyor.

CNBC’ye göre, gelecekte USD’nin hâkimiyetini tehlikeye sokabilecek bir diğer gelişme,  ham petrol vadeli işlemlerinin yuan ile yapılması olabilir. Ayrıca Çin, ithal ham petrolün ABD Doları yerine yuan ile ödeme konusunda ısrar ediyor.

u.today


Buraya tıklayarak Binance borsasında yüzde 15 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açabilirsiniz!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin