Çin mahkemeleri blockchain
Çin mahkemeleri blockchain teknolojisini kullanıyor

Çin Yüksek Mahkemesi, Blockchain ile ilgili emsal niteliğinde bir karar verdi

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Çin Yüksek Mahkemesi, 7 Eylül’de yayımlanan resmi bir duyuruda, Blockchain teknolojisiyle doğrulanmış kanıtların hukuki ihtilaflarda bağlayıcı olduğuna hükmetti.

Yeni karar, Çin’deki internet mahkemeleri için dava prosedürlerini açıklayan ve hemen yürürlüğe giren bir dizi daha kapsamlı kuralların bir parçası olarak geliyor.

“Kanıtlar Blockchain yoluyla toplanırsa da kabul edilecek.”

Mahkeme tarafından yapılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

İnternet mahkemeleri, ilgili tarafların dijital imzalar, güvenilir zaman damgaları ve karma değer doğrulaması veya dijital biriktirme platformu aracılığıyla Blockchain yoluyla toplanması ve saklanması durumunda, kanıt olarak sunulan dijital verileri tanır ve kullanılan bu teknolojinin gerçekliğini kanıtlayabilir.

Ağustos 2017’de, Çin’in Zhejiang Eyaletindeki Hangzhou şehrinde, çevrimiçi bir netcourt web platformunda internet ile ilgili anlaşmazlıkların denenmesi için dava açmaya adanmış bir mahkeme faaliyete geçmişti. Mahkeme, ilk davayı, bu Ocak ayında yasal olarak geçerli Blockchain’den elde edilen kanıtlarla ele aldı.

Pekin ve Guangzhou için de internet mahkemeleri var

Bugünkü açıklamaya göre Çin’in İnternet mahkemeleri, davaları çevrimiçi olarak, “dava kabulü, teslimat, arabuluculuk, kanıt değişimi, mahkeme öncesi hazırlık, mahkeme davası ve mahkumiyet” süreçleri şeklinde webde yayınladı. Çin’in şu anda ülkenin başkenti Pekin’in yanı sıra güneydeki Guangzhou şehri için ayrılmış iki internet mahkemesi daha var.

Blockchain ile ilgili yenilikler sadece yasal olarak kanıt yeteneğine sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda akıllı sözleşmelerde olduğu gibi yasal alana büyük bir yıkıcı güç olma potansiyeline sahip olduğu düşünülüyor. Bir Blockchain üzerinde üretilenler değişmez, zaman damgalı veriler, akıllı sözleşmelerin bağlayıcılığı, önceden belirlenmiş kurallara göre etkileştiği denetlenebilir bir iz oluşturur.

Çin Yüksek Mahkemesi bu alanda ilk değil

Bu yaz başlarında İngiltere Hukuk Komisyonu, İngiliz mahkemelerinin akıllı sözleşmeler kullanan işletmeler için rekabetçi bir seçim olmaya devam etmesini ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmak için gerekli esnekliği ve açıklığı sunmayı amaçlamak için yasal çerçeveleri gözden geçireceğini duyurmuştu.

cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


UYARI: Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Kripto piyasası toparlanmaya çalışırken Bitcoin baskınlığı yüzde 55 seviyesine ulaştı

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin