Çin
Çin

Çin finans kurumu vatandaşları uyardı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Çin Finans Kurumu, vatandaşlarını yurtdışında olan ICO ve kripto para ticaretine katılmaya risklere karşı uyardı.

Ulusal İnternet Finansmanı Birliği (NIFA), Çin’in geçtiğimiz Eylül ayında ICO’ları yasaklayıp, kripto para borsalarının kapatılmasını söylemesi ile beraber, yatırımcıların fonlarını yurtdışı platformlara kaydırdığını söyledi.

NIFA yaptığı açıklama da şunları belirtti:

Yakın geçmişte, dünyadaki hükümetler kripto para birimleri hakkındaki düzenlemeleri sıkılaştırdıkça, bazı yurtdışı ICO ve ticaret platformları da uyumluluk sorunu nedeniyle zorla kapatılma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle, yerli yatırımcıların riskleri konusunda temkinli olması öneririz.

NIFA, bir düzenleyici otorite değil, kendi kendini düzenleyen bir organizasyon olmasına rağmen, 2015 yılında Çin Halk Bankası (PBoC) tarafından başlatılmış ve Danıştay tarafından onaylanmıştır. Uyarı dernek tarafından ico’ların proje sırasında ki sundukları whitepaper ile markete çıktıktan sonra yol haritalarının birbirine tutmadığı ile ilgili uyardıktan hemen birkaç hafta sonra yapılması dikkat çekti.

Çin tezgah üstü piyasa alternatif yöntemleri deniyor

Buna ek olarak, NIFA, Çin’deki tezgah üstü piyasanın (kurallara bağlı, düzenli bir formu olmayan, sadece sözlü güvenelere dayanarak kurulan) ticaret faaliyetlerinin mevcut düzenlemeye uymadığını vurguladı. Bazı yerli sosyal ağlar peer-to-peer ticareti kolaylaştırmak için bir pazar oluşturuyor ve bazı bankacılık dışı ödeme araçları finansmanını destekleme hizmetleri de sunuyor.

Çinli yatırımcılar yerli şifreli değişim borsalarının kapatılmasının ardından, büyük oranda WeChat ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları üzerinde çalışan tezgah üstü tüccarlar platformlarına geçti. Tezgah üstü tüccarları işlemlerine devam edebilmek için WeChat Pay, AliPay ve banka havaleleri gibi ödeme yöntemlerini kullanıyorlar.

Tüm faaliyetler düzenleyici denetim kapsamında

Merkezi bankanın ICO yasağına ilişkin ayrıntıları dile getiren dernek, tüm bu faaliyetlerin düzenleyici denetime tabi olabilecek kripto para ticareti kapsamına girdiğini belirtti.

NIFA, “Yatırımcılar, bu ticaret hizmetlerinin hepsinin politika cephesinde potansiyel riskler olduğunu ve bu yasadışı finansman faaliyetlerinden uzak durmanızı tavsiye ederiz” dedi.

Geçen hafta, PBoC’nin Pekin şubesinden yerel ödeme servislerine ülkedeki kripto para ticaretini araştırmasını ve durdurmasını gerektiren bir uyarı yayınladığı bildirildi.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin