featured
Bitcoin vadeli işlemleri

CBOE’de Bitcoin vadeli işlemleri başladı, işte detayları

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Türkiye saatiyle dün gece yarısı CBOE’de Bitcoin vadeli işlemleri başladı, 17 Aralık 2017’de ise CME’de listelenmeye başlayacak olan Bitcoin vadeli işlemleri’nin detayları açıklandı.

Bitcoin vadeli işlemleri detayları

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’ndan (CFTC) gerekli izinleri alan ve ard arda Bitcoin’i listeleyeceklerini duyuran Dünyanın en büyük iki vadeli işlem borsaları olan CME ve CBOE’nin işlem detayları belli oldu.

CBOE, bir Bitcoin’i  XBT olarak listeleyecek, CME ise, beş Bitcoin için BTC kodunu kullanacak. Her iki şirketin fiyatlaması Amerikan doları üzerinden olacak.

CBOE’nin işlem saatleri, ABD’nin Doğu Zaman Dilimi’ne göre pazartesiden cumaya 09:30- 16:15 arası olacak. Pazar günleri ise 18:00’dan pazartesi sabah 09:30’a devam edecek. CME Globex ve CME ClearPort’ta işlem görecek BTC ise pazardan cumaya  Doğu Zaman Dilimi’ne göre 17:00’da başlayacak.

CBOE’nin kontratları, opsiyon ve vadeli işlemler piyasaların işlemcilerin sorumluluklarını yerine getirmeyi garantileyen Options Clearing Corporation üzerinden tahsil edilecek ve yüzde 30 marj oranı uygulanacak. Options Clearing Corporation ile aynı görevi yürüten CME ClearPort’ta tahsilatı gerçekleşecek CME’de ise marj oranı yüzde 35.

CBOE, dört haftalık, üç aylık yakın vadeli ve marttan itibaren üçer aylık çeyrek dönem kontratları listeleyeceğini açıkladı.

Devre kesici kullanacak CME, yüzde 20’lik fiyat limiti kullanacak. Bu limit dışı işlem yapılmasına izin verilmeyecek. CME’de ayrıca bir önceki günün uzlaşma fiyatına göre yüzde 7, yüzde 13 ve yüzde 20 seviyelerinde olmak üzere üç aşamalı devre kesici uygulayacak. Buna göre, ilk ve ikinci aşamada emir alımına iki dakika ara verilecek. Chicago Board Options Exchange ise günlük değişim oranı yüzde 10’u geçerse, XBT işlemlerini iki dakika durduracak. İşlemler devam etmeye başladığında XBT’lerdeki değişim yüzde 20’ye yaklaşırsa, “durdurma” beş dakika olacak.

Bitcoin fiyatında dalgalanma

CME ve CBOE’nin Bitcoin vadeli işlemleri için tarihler vermeleri ve Tokyo vadeli işlemler borsasının Bitcon’i listelemek adına çalışmalara başlamasını duyurması, Bitcoin fiyatında ani ve istikrarlı yükselişe neden oldu.
Cuma gününe kadar rekor seviyelere yükselen Bitcoin fiyatı, hafta sonu ile birlikte 48 saatte 5 bin dolara yakın bir gerileme kaydetti.

Türkiye saatiyle dün gece yarısı itibariyle, CBOE’nin Bitcoin işlemlerini başlatmasıyla birlikte toparlanmaya giden Bitcoin fiyatı, 14 bin dolar seviyelerinden 17 bin dolar seviyelerine kadar yükseldi.

Haberin yazıldığı dakikalarda Bitcoin 16 bin 700 dolar seviyesinden işlem görüyor. Pazartesinin ilk mesaisiyle birlikte piyasa değeri bir milyar doların üzerinde olan tüm kripto para birimleri grafikleri yeşili gösteriyor.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin