Cardano ikinci Testnet’ini başlattı - Kripto Para Haber
Cardano ikinci Testnet’ini başlattı - Kripto Para Haber

Cardano’nun ikinci Testnet’i başlatıldı

service service
Share

Share This Post

or copy the link

30 Temmuz’da, Cardano Vakfı’nın resmi Twitter hesabı IELE, Testnet’in lansmanını duyurdu. Duyuru, K-EVM isimli ilk Testnet’in başlamasından bu yana tam 2 ay sonra yapıldı. K-EVM, geliştiricilerin Ethereum Virtual Machine [EVM] üzerinde çalışan herhangi bir akıllı sözleşmeyi test etmelerini sağlıyor.

IELE Testnet, yalnızca Cardano’nun IELE Virtual Machine [VM] performansı için geliştirildi. Bu yeni gelişme sayesinde geliştiriciler, mevcut yığın tabanlı VM’lere kıyasla çok sayıda analiz ve optimizasyondan yararlanabilecek. Müşteriler, Testnet’in yardımıyla GAS maliyetini daha doğru bir şekilde tahmin edebilecek ve sözleşmeler için daha düşük GAZ maliyetinden faydalanabilecekler.

Duy Nguyen adında bir kripto tutkunu şöyle diyor:

Güzel ilerleme!

Cardano’dan IELE Virtual Machine

Cardano’nun bu özel VM’si akıllı sözleşmeleri yürüterek Blockchain protokolüne temel oluşturuyor. VM’nin ana hedefi, Ethereum’daki Solidity’nin akıllı sözleşmeleri yazarken meydana gelen güvenlik ve doğruluk kaygılarının üstesinden gelmek. Ayrıca, geliştiriciler IELE VM aracılığıyla insan tarafından okunabilir bir dile erişebilecekler.

IELE, geliştiricinin akıllı sözleşmeleri herhangi bir programlama dilinde yazmasına izin verecek ve kod derlemesi, “correct by construction” derleyicisi yardımıyla gerçekleştirilecek. Bu derleyici, diğer VM’lere kıyasla daha fazla sayıda hata bulma yeteneğine sahip olacak.

V abdi adında bir Twitter kullanıcısı şöyle diyor:

Harika! Bu gerçekten harika

Bir Blockchain tutkunu olan Phil Matias yorumladı:

Hey! Bu günü bekliyordum! Hadi Cardano

Farklı diller kullanılabilecek

Ekip, IELE’deki gelişmelerin yanı sıra geliştiricilerin akıllı sözleşmeleri, uygulamalara kolayca entegre etmelerini sağlayan yazılım dilleri sunmaya karar verdi. Bu karar Javascript, Python ve diğer dilleri de içeriyor.

IOHK ekibinin bildirdiği gibi IELE dili ve VM gelişimini tamamlandı. VM’nin Cardano’ya tam entegrasyonu, verileri depolamak ve almak için bir Blockchain hizmeti sağlayacak. Şu anda IELE Testnet, tüm programcıların Mallet ve Remix araçlarıyla birlikte resmi IOHK Testnet sitesinde akıllı sözleşmeler oluşturmalarını ve yürütmelerini mümkün kılmaktadır.

ambcrypto

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin