Güney Kore polisi kripto para borsasına el koydu!
Güney Kore polisi kripto para borsasına el koydu!

Büyük borsalar piyasayı manipüle ediyor mu? Zurcoin kurucusundan çarpıcı iddia

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Zurcoin kurucu ortağı Daniel Mark Harrison, kripto borsalarının büyük çoğunluğunun dijital varlık piyasalarını manipüle etmeye çalıştığını iddia etti. Bunun da piyasanın uzun vadeli istikrarını tehdit ettiğini ve aynı zamanda kripto paranın merkezsizlik ilkesi ile çeliştiğini söyledi.

Medium’da yayınlanan bir yazısında Harrison, borsaların müşterilerin sadece varlıklarını satana kadar kripto fiyatlarını aşağı doğru hareket ettirecek şekilde etkin bir şekilde çalıştıklarını belirtiyor. Sonrasında ise arka planda kripto varlık tasarruflarını artıran borsaların aksi halde yüksek işletme maliyetleri ve düşük marjlar nedeniyle cazip olmayan bir ortamda işlemlerini yürütebileceklerini iddia ediyor.

Kripto fiyatlarında yaşanan depresyon kasıtlı mı yapılıyor?

Harrison’a göre, sermaye azalırken artan hacimleri gösteren piyasa durumu, rasyonel piyasa davranışına göre temelde imkânsız. Ve yalnızca kullanıcı kripto para fonlarının gözaltına alınması amacıyla borsaların manipüle edilmesi sonucu, perakende yatırımcıların psikolojisinden faydalanmanın bir sonucu olabilir.

Örneğin, Bitcoin’i örnek alarak, Aralık 2017’de, piyasa sermayesi 284 milyar dolar iken Bitcoin’in hacminin yaklaşık 14 milyar dolar olduğunu söyledi. 2018 yılına gelindiğinde hacim, 59,9 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden 4,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, fiyatların 12 aylık süre zarfında yüzde 82 oranında düşmesine rağmen hacmin piyasa sermayesi oranına göre yüzde 9 oranında artışı olduğunu gösteriyor ki 2017’de piyasa değerinin yüzde 4’ünü oluşturuyordu.

Zurcoin kurucu ortağı Harrison iddiasını açıklıyor

Harrison’a göre, böyle bir senaryo, borsalar yoluyla kasıtlı olarak aşağı yönlü fiyat manipülasyonu yapılması dışında başka bir şey olamaz.

Kripto borsalarının neden bunu yaptığı konusunda iddiasını şu sözler ile açıklıyor:

Bu davranışın nedeni, yeni dijital altın acele eden girişimcilere cazip gelen, son derece düşük maliyetli, son derece rekabetçi, düşük marjlı bir çalışmadır. Bunun yerine, bu tür girişimciler, müşterilerinin kripto para çoğunluğunu zaman içinde elde etme umuduyla, borsalarında alım satımı yapılmayan sanal para birimlerinde teminatsız bir şekilde kripto para hacmi üretiyorlar.

Onun görüşüne göre, borsalar fiyatların suni olarak bir tepe noktasından aşağıya doğru kaymasına yönelik bir teşvike de sahip. Çünkü bu şekilde müşteriler, borsalardaki muazzam iskontolu varlıklarını geri çekme konusundaki ilgilerini kaybederler. Bu da bu platformlara kripto varlıkları tutma fırsatı verir. Piyasa, herhangi bir önemli seviyede toparlandığında, borsalar, daha iyi bir pozisyon likiditesine sahip olmanın yanı sıra, devasa bir kazanç elde ederler. Aynı zamanda, daha sonra büyük bir ölçekteki bu operasyonu tekrarlamak ve daha büyük karlar elde etmek için etkin bir şekilde kullanılabilecekleri çalınmış kripto paralardan oluşan bir zula avantajına da sahiptirler.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin