Üç sigorta şirketi, ilk Blockchain sağlık sigortasını piyasaya sürdü
Üç sigorta şirketi, ilk Blockchain sağlık sigortasını piyasaya sürdü

Blockchain teknolojisi sağlık sorunlarını nasıl çözebilir?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Deloitte, 2018 Küresel Blockchain Anketi’nde ankete katılanların yüzde 74’ünün Blockchain teknolojisini zorlu bir iş aşaması olarak gördüklerini ortaya koydu. Ayrıca ankette, bu katılımcıların yarısından fazlasının kuruluşlarının gelecek yıl bir Blockchain teknolojisi tabanlı uygulama başlatmasını beklediklerini tespit etti.

Blockchain popülaritesini yitirmeye başlayan bir teknoloji mi?

Bu, endüstri analisti firması IDC’nin dünya çapında Blockchain teknolojisi çözümleri için yaptığı harcamaların sadece bu yıl 2,1 milyar dolara ulaşacağını ve potansiyel olarak 2021 yılına kadar 9,7 milyar dolar olacağını öngörüyor. İlginç bir şekilde, artan ilgi ve yatırımlara rağmen Deloitte araştırması, katılımcıların önemli bir yüzdesinin Blockchain’in popülaritesini yitirmeye başlayan bir teknoloji olduğuna inandığını da saptadı.

Global Healthcare Borsası’nda ürün yönetimi başkan yardımcısı olan Peter Nelson’a göre, bu veri noktaları birbiriyle çatışabilir gibi görünse de, bu özellikle sağlık hizmetleri için geçerli değil. Bu sadece Blockchain’in potansiyeli ile ilgili coşkunun değil, aynı zamanda yeni bir şeye eşlik eden kaçınılmaz aşırı yüklenmenin de doğru bir yansıması.

Peter Nelson’a göre Blockchain yeni bir teknoloji. Ayrıca teknolojinin en iyi şekilde nerede çalışacağı veya bu uygulamaların yaygın olarak ne zaman kullanıllacağı hala belirsiz. Başka bir deyişle Peter Nelson’a göre, bazı fikirler var ve pilot projeler üzerinde çalışılıyor, ancak Blockchain teknolojisi için katil uygulama (veya uygulamalar) henüz ortaya çıkmadı. Birçok ham teknolojide olduğu gibi, Peter Nelson bu uygulamaların gerçekleşeceğinden emin.

Peter Nelson’a göre, Blockchain teknolojisi sağlık sektöründe devrim yaratacak

Peter Nelson’a göre, toplu olarak Blockchain’in her sektörün iş yapma şeklini bozma ve temelde değiştirmeye söz verdiğinden emin olabiliriz. Aynı zamanda sağlık hizmetlerinde Blockchain, klinik bakım, tedarik zinciri ve geri ödeme gibi çeşitli işlevler için geniş bir uygulama ile veri erişilebilirliğini ve birlikte çalışabilirliği geliştirme fırsatı sunar.

Sağlık sektörü en çok veri yoğun sektörlerden biri, ancak kuruluşlar bu verilerin çoğunun gücünden büyük ölçüde yararlanamamakta. Farklı sistemler, sektör genelinde siled veri katmanları oluşturdu. Bu, paydaşların (hastaneler, sigorta şirketleri, ödeyenler, grup satın alma kuruluşları ve üreticiler) verileri anlamlı bir şekilde paylaşması ve analiz etmesi için zorlaştırdı ve bazen imkansız hale getirdi. Bu Peter Nelson’a göre, sağlık endüstrisinin mücadele ettiği verimsizliğin temel nedenlerinden biri.

Blockchain, endüstrinin sadece iş perspektifinden değil, aynı zamanda tüketicilerden de bilginin nasıl işlediği konusunda devrim yapma potansiyeline sahip. Peter Nelson’a göre iletişimi kolaylaştırır, özellikle de internetin bir işlevi olarak verilerin nasıl iletildiği konusunda. Blockchain, merkezi olmayan ve şeffaf bir kamu defteri olarak, dijital olarak şifreli bloklar kullanarak işlemleri kaydeder ve verileri gerçek zamanlı olarak paylaşmak için idealdir.

Blockchain teknolojisi sağlık sektöründeki dağınıklığı ortadan kaldırabilir!

Peter Nelson’a göre Blockchain, klinik kayıtlar, tıbbi cihazlar, sigorta kayıtları, ödeme dosyaları ve tedarik zinciri gibi farklı verilerin bulunduğu her yerde uygulanabilir. Ayrıca Blockchain’in potansiyel etkisini anlamak için, sektördeki ortak bir engele bakılmalı ve bu “kim olduğunu anlamak” olarak tanımlanabilir.

Bugün, bir hasta, hepsi aynı şeyi ifade eden çok sayıda sayı (sosyal güvenlik, sigorta, tıbbi kayıt ve daha fazlası) ile tanımlanmakta: Hasta A’dır. Paydaşlar için, bu sayıları tek bir kişiye bağlamak, biraz uğraş gerektirir. Şimdi bu sürecin ortadan kaldırılabileceğini hayal edin. Bir numara, A Hasta’sı için diğer tüm verilere bağlanır. Her paydaş, bu hasta için kendi numaralarını kullanabilir, ancak hepsi aynı şeyi referans alabilir: Hasta A. Peter Nelson’a göre Blockchain, aynı fırsatları ticari varlıklar ile de mümkün kılacak, bir kaç isim vermek gerekirse: gemi numaraları, GLN’ler ve posta kodu adresleri gibi önemli tanımlayıcıları bir araya getirecek.

Bu ülke çapında tıbbi kayıt birlikte çalışabilirliğine bir kapı açar. Günümüzde çoğu hastanın tıbbi hikayeleri birden fazla sağlayıcıya ve kuruluşa (sigorta şirketleri, eczaneler ve diğerleri) yayıldı.  Bu durum bilgiye erişmek, bilgiye ihtiyaç duyan kişilere ulaşmak, düzeltmek ve hatta dağıtmak için bilgiye erişimde engel oluşturur. Bu ayrıca bir hasta kaydının birleşik bir görünümü olmadığı anlamına gelir. Peter Nelson’a göre Blockchain, bu çoklu veri kaynaklarını, onlarla birlikte taşıyabilecekleri hastanın gerçek zamanlı bir resmini oluşturmak için bağlayabilir.

Sağlık endüstrisi hala Blockchain kullanımının erken aşamalarında

Sağlık endüstrisi hala Blockchain kullanımının erken aşamalarında. Ancak, bir şey açık: başarı, sağlık endüstrisinin birlikte çalışmasını gerektirecek. Blockchain’ler, büyük hacimli farklı veriler için üretildi.  Ayrıca, her şey Blockchain için uygun olmayacak. Örneğin, zincirleme etkinleştirme ERP sistemlerini engellemek için çok az sebep var. Teknolojinin gücünden yararlanmak isteyen kuruluşlar, öncelikle mevcut olan teknolojilerinin işlevlerini anlayarak başlamalı. Bu teknolojiler zaten verimli ise, Blockchain bu alana uygun değildir.

Peter Nelson’a göre yıkıcı bir teknolojiyi anlamak ve kucaklamak hem canlandırıcı hem de korkutucu. En iyi kullanım durumları olan güvenlik ve hatta Blockchain’in maliyet verimliliğiyle ilgili olarak hala yanıtlanması gereken sorular var. Ancak, en üst düzeyde, sağlık hizmetlerinin veri sorunu, sektörün atıklarını ve verimsizliğini ortadan kaldırırken, en iyi hasta bakım hizmetlerini sunma hedeflerini karşılamaktan endüstriyi geri tutmakta. Endüstrinin dönüştürülmesine ve bu kritik hedeflere ulaşılmasına yardımcı olacak potansiyeli sunan yeni teknolojileri keşfetmeye ve hatta benimsemeye mecburuz.

Healthdatamanagement

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin