Albert Wenger: “Bu sektöre yatırım yapmayı planlıyoruz.”
Albert Wenger: “Bu sektöre yatırım yapmayı planlıyoruz.”

Blockchain teknolojisi ile bankalar masraflarını azaltacak

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Dünya genelinde yönetim danışmanlığı hizmeti sunan Bain & Company tarafından yapılan bir çalışmaya göre, Blockchain teknolojisi özellikle işlem bankacılığını devrim niteliğinde değiştirebilecek yapıya sahip. Bu değişiklik ile yani Blockchain teknolojisi ile bankalar birçok alanda masraflarını azaltabilir.

Blockchain ile banka sistemleri önemli ölçüde değişecek

Bain & Company’e göre işlem bankacılığı gelirleri, diğer bankacılık gelirlerine göre daha çok kalıcılık gösteriyor ve bankacılar müşteri sadakati için kritik olan ürünleri çapraz satış yoluyla satabiliyor. Bain & Company tarafından yürütülen çalışmada, dağıtık defter teknolojisinin (DLT), bankacık sistemlerini önemli ölçüde değiştireceği şu sözler anlatılıyor:

Bu teknolojinin kullanılması durumunda, yürütme, takas ve ödeme aynı anda gerçekleşebilir. Likidite ve kredi risklerini en aza indirilebilir.

Danışmanlık firmasının çalışmalarına göre, Blockchain teknolojisi ile ticaret finansmanı işletme maliyetlerinde, yüzde 50 ila 80’e kadar tasarruf sağlanabilir. Tabi bu durum ancak, ticaret ekosisteminde yer alan katılımcıların, Blockchain teknolojisini kullanmasıyla mümkün olur. Maliyet kesintileriyle beraber, işlem hızında da önemli artışlar olacak. Bain & Company’nin yaptığı çalışmaya göre fatura oluşturulması ve tahsilat gibi süreçler üç hatta dört kat daha hızlı sonuçlandırılabilir.

Blockchain teknolojisi ile bankalar bulunduğu çağı aşacak

Bain & Company’nin, yaptığı çalışmanın basında yer almasıyla birlikte Bain ortağı ve banka uzmanı olan Dr. Christian Graf çalışma ile ilgili görüşlerini şu sözlerle belirtti:

Günümüz bankaları, telekomünikasyon sektörünün bundan önce yaşadığı imtihanın benzerini şimdi yaşıyor. Bankacılık sektöründe küçük çaplı, işlem odaklı modellerin yerine gelecekte kapsamlı sabit ücretli çözümlerin sunulacağını düşünüyorum. Bu sebeple erken hareket eden ve Blockchain teknolojisini uygulamaya başlayan bankalar gelecekte rakiplerinden avantajlı olacaklar.

Bunun yanında Avrupa’da birkaç banka Blockchain teknolojisi ile bazı önemli işlemler gerçekleştirmeye başladı bile. Lihtenştayn’daki Bank Frick bir süredir çeşitli fintech müşterileriyle Blockchain üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor. Ayrıca Hypothekarbank Lenzburg, İsviçre’de Blockchain şirketlerine kredi hizmeti sunarak bu alanda işlem gerçekleştiren ilk banka oldu.

Cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin