Ethereum blok zincirindeki günlük işlemler tüm zamanlar zirvesine ulaştı
Ethereum blok zincirindeki günlük işlemler tüm zamanlar zirvesine ulaştı

Blockchain Şeffaflık Enstitüsü Binance gibi birçok büyük borsada “Wash Trading” tespit etti

service service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok kripto para borsasında sahte hacim oluşturma işlemleri tespit edildiği yazılan raporda ayrıca, ABD merkezli kripto para borsası Kraken’in kripto alanındaki “en temiz borsa” olduğu bulgusu da yer alıyor.

Hacim bakımından dünyanın en büyüklerinden biri olan Binance, Blockchain Transparency Insitute’un Nisan 2019 Piyasa Gözetimi Raporunda “wash trading” yöntemi ile sahte hacim oluşturulan borsalardan biri olarak seçildi.

Kendisini “kripto alanına daha fazla şeffaflık ve güven getirmeyi amaçlayan bir grup Blockchain veri araştırmacısı ve ilgilisi” olarak niteleyen Blockchain Şeffaflık Enstitüsü, “wash trading” ile bağlantılı bireysel hesapları tespit etmekte kullanılan algoritmalar ile araştırma yapıyor.

Kraken “En Temiz” kripto para borsası olarak tespit edildi.

Aynı raporda, Gate.io, Bitso, Upbit, Bittrex, Poloniex, Liquid, Coinbase, Lykke ve Kraken, işlem hacminin yüzde 90’ını “wash trading”den arındırılmış olan borsalar olarak sıraladı. ABD merkezli kripto para borsası Kraken, yayınlanan rapora göre yüzde 99 oranında gerçek bir hacim ile en temiz borsa olarak tespit edildi.

Ancak Blockchain Şeffaflık Enstitüsü’nün bulgularına rağmen, Binance kısa süre önce Bitwise Asset Management tarafından “gerçek” Bitcoin işlem hacmine sahip on borsadan biri olarak seçilmişti.

Bir varlığın alım satımını sürekli olarak eş zamanlı olarak yapılarak işlem hacmi yüksekmiş gibi gösterme yöntemi olarak tanımlanan “wash trading”, kripto para sektöründe önemli bir sorun olmaya devam ediyor.

Bulgular, Bitwise‘in SEC’e sunduğu ve Bitcoin işlem hacminin yüzde 95’inin sahte olduğunu iddia ettiği rapordan daha ciddi gibi görünüyor.

Bulgular neticesinde CoinMarketCap, işlem hacmini ölçmek ve raporlamak için kullandığı ölçümleri yenileyeceğini açıkladı.

“Wash trading” ekosistemdeki herkesi etkiliyor

Algoritmik kripto ticaret şirketi Algoz’un operasyon şefi Alon Karniel, geçen ay Finans Magnates’e verdiği röportajda, bazı borsaların daha yüksek listeleme ücretleri ödeyebilecek yeni projelere kendilerini daha çekici göstermek için “wash trading” yöntemine başvurduklarını açıkladı.

Kripto para projelerinin kendileri veya bir varlığın değerini yükseltmek isteyen kötü niyetli traderler da yatırımcı çekmek adına “wash trade” yöntemine başvurabilir.  Böylece yapılan bu sahte hacim rakamları ile “pump and dump” olarak adlandırılan varlığın fiyatını ani şekilde yükseltip hızlı şekilde satıldığı faaliyetler için zemin oluşturulmuş olurlar.

financemagnates

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir