Satoshi Nakamoto BitTorrent'i büyük bir ağ için örnek olarak gösteriyor

Bitcoin‘in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun kimliği ortaya mı çıkıyor?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

ABD’nin istihbarat teşkilatı CIA, Bitcoin‘in yaratıcısı Satoshi Nakamoto‘nun gerçek kimliğine ilişkin bilgilerin kendilerinde olduğunu ne doğruladı ne de inkar etti.

Bitcoin‘in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun kimliği gizemli bir konu

Temel olarak fizik, uzay, kripto para ve enerjinin geleceği gibi konularla ilgilenen Motherboard’dan Daniel Oberhaus, Bilgi Özgürlüğü Yasası (FOIA) kapsamında Federal Araştırma Bürosu (FBI) ile CIA’ye Satoshi’nin kimliğiyle ilgili bilgi almak için talepte bulundu. FBI’dan henüz yanıt gelmediğini belirten Oberhaus, CIA’den ise istenen bilginin varlığının ne doğrulandığı ne de inkar edildiği bir “Glomar yanıtı” aldığını belirtiyor. CIA’den gelen yanıtta şu ifadeler yer alıyor:

Talep reddedildi, ajans istenen belgelerin varlığını ne doğrulayabilir ne de inkar edebilir.

Oberhaus ayrıca, Glomar yanıtının CIA’nın kötü bir uygulaması olduğunu da ekliyor. Oberhaus, FBI ve CIA’nin Bitcoin’in yaratıcısı hakkında bir şeyler bildiklerini ve konuşmadıklarını öne sürüyor. Satoshi Nakamoto’nun kimliği sorusu, Bitcoin’in 2008’de ortaya çıkmasından bu yana kripto topluluktaki en büyük gizemlerden biri oldu. Oberhaus, birden çok medya raporunun şimdiye kadar en iyi dijital paranın arkasındaki kişi veya grubu açığa vuran başarısız girişimlerde bulunduğunu söyledi.

CIA Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu biliyor mu?

Satoshi’nin kimliğini ortaya çıkarmaya yönelik ilk girişim, Ekim 2011’e kadar uzanıyor. Bu tarihte New Yorker’a bir makele yazan Joshua Davis, Nakamoto’nun Helsinki Bilgi Teknolojileri Enstitüsü’nde 31 yaşında bir Finli araştırmacı olduğunu söyledi. Bu kişi daha sonra Satoshi olmadığını iddia etti. Davis ise “Olsa bile söyleyemezdi.” dedi.

Newsweek, 2014 yılında Kaliforniya’da yaşayan ve bir zamanlar gazeteciler tarafından keşfedilen Satoshi Nakamoto ismindeki bir Japon-Amerikalı adamın Bitcoin’in yaratıcısı olduğunu iddia etti. Uzun bir araştırmanın ardından onun gerçek Satoshi olmadığı keşfedildi.

2016 yılında Gizmodo, kamuoyunda Satoshi olduğunu açıklayan Craig Wright hakkında bir yazı yayımladı. Avustralyalı iş adamı kariyeri boyunca birçok tartışmalı açıklama yaptı ve daha sonra o yıl Bitcoin’in yaratıcısı olduğunu iddia etti. Ayrıca 2016 yılında Alexander Muse, Cryptomuse adlı blogunda ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliğini stilometri kullanarak oartaya çıkardığını yazdı. Muse, ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın BTC milyarderinin kimliğini bilse bile kamuya açıklayamayacağını söyledi.

Cointelegraph

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin