Rob Sluymer: “Bitcoin'in toparlandığını görmek cesaret verici.”
Rob Sluymer: “Bitcoin'in toparlandığını görmek cesaret verici.”

Bitcoin’i hasta eden zehir bulundu: İşte çöküşün ardındaki manipülasyon

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Chicago Ticaret Borsası (CME), 17 Aralık 2017’de Bitcoin vadeli işlemlerini başlattı. Aynı gün, Bitcoin’in fiyatı 20.000 dolar seviyesine kadar yükseldi ve bir yıl süren bir çarpışma sonucu çökmeye başladı. Bugün Bitcoin’in fiyatı 3.200 dolar ve düşüyor. Bitcoin vadeli işlemlerinin CME’de piyasaya sürülmesi ve Bitcoin’in fiyatındaki büyük düşüş, tesadüf değil. CME’ye yazdırılan Bitcoin ve aynı anda kısa satışlar, tüm kripto alanını zehirliyor. Bu durum özellikle doğru, çünkü CME Bitcoin gerçekleri, aşağıda açıklanacağı üzere, Bitcoin’in global fiyatını belirlemede giderek artan bir rol oynuyor. Bu nedenle piyasada çöküşün ardındaki manipülasyon bu olabilir.

Manipülasyon: Bitcoin’in üretildiğinden çok daha fazlası satıldı

Bitcoin’in maksimum 21 milyon Bitcoin kaynağına sahip olması gerekiyordu ve bu gerçek Bitcoin’ler için doğruydu, ancak CME üzerinde bulunan Bitcoin işlemleri, gerçekte dolaşımda olanın ötesinde, olarak Bitcoin’lerin tedarikini şişiriyor. COMEX üzerinden CME, altın piyasasına da aynı şeyi yapıyor. COMEX ve Londra OTC’de muazzam miktarda vadeli işlemlerinde altın basılıyor, dünya çapında fiat, enflasyon arttıkça yükselmesine rağmen altın fiyatlarında umutsuzca baskılar yaşanıyor.

Zehirli CME Bitcoin vadelilerinin kripto alanında ne olduğunu anlamak için, COMEX’in altın piyasalarını nasıl bozduğunu anlamak en iyisi. Altın, fiziki ve büyük harcamalar ve çaba gerektiren bir şey. Ancak, COMEX ve London OTC bir düğmeye basarak kağıt üzerinde altın verir. 2017’de Bullion Star tarafından yazılan bir yazı bu duruma büyük bir bakış açısı getiriyor. Londra OTC, dünyanın en büyük “altın” hacmine sahip, ancak gerçek altından 15.000X daha fazla kağıt üzerinde ticareti yapılıyor. Dünya genelinde 2016 yılında tüm spot ve vadeli borsalar dahil olmak üzere, kağıdın fiziksel oranı 233:1 oldu.

Piyasa çöküşünün ardındaki manipülasyon
Piyasa çöküşünün ardındaki manipülasyon

COMEX küresel altın fiyatını da etkiliyor

Asıl tehlike kağıt üzerindeki altın piyasalarının küresel altın fiyatını belirlemesi. Açıkçası, kağıt altının fiyatı, altından çok daha düşük, çünkü gerçek altından çok daha fazla kağıt altın bulunuyor. Ayrıca, COMEX, hacim itibarıyla en büyük kağıt altın borsası olmasa da COMEX’in daha erişilebilir olması ve GLOBEX üzerinden işlem sürelerinin uzatılmasından bu yana küresel altın fiyatının belirlenmesinde hakim güç oldu.

CME üzerindeki Bitcoin vadeli işlemleri de GLOBEX’te yer alıyor. Bu nedenle, altın piyasasının kârlılığını mahveden bu stratejiyi Bitcoin pazarına kopyalayıp yapıştırdılar. Bitcoin vadelileri altın vadeli işlemlerden daha da kısır kılan hafif bir ayarlama var. Altın vadeli işlem sahipleri, fiziksel teslimat alabilir, ancak Bitcoin için böyle bir seçenek mevcut değil. Bu da CME Bitcoin vadeli işlemlerinin Bitcoin’in spot talebine yardımcı olabileceği ihtimalini ortadan kaldırır.

Bitcoin Cash (BCH) vadeli sözleşmelerinin erken teslimatı

GLOBEX ve CME küresel spot fiyatların belirlenmesinde uzman

Böylece, GLOBEX ve CME, altın gibi büyük pazarlar için bile, varlıkların küresel spot fiyatlarını belirleme konusunda uzman. Bitcoin sahipleri, büyük ölçüde bunun farkında değil ve CME üzerinde, istediği kadar Bitcoin basabilen bir kağıt Bitcoin pazarının, global Bitcoin fiyatını belirlemeye başladığının fark edilmesi gerekiyor. İnsanlar, Bitcoin’in neden düştüğünü gösteren her türlü sebebi arıyor, ancak çoğu CME Bitcoin vadeli işlem piyasalarının bariz etkisini göremiyor.

Bitcoin’in fiyat düşüşü ile CME Bitcoin vadeli işlem hacmi sabit kaldı. Her sözleşme 5 Bitcoins’e eşdeğer. 2018’in üçüncü çeyreğinde CME Bitcoin vadeli işlem hacmi, ayda ortalama 757.950 adet kağıt Bitcoin oldu. Dünyanın en büyük bankası olan Federal Reserve, CME Bitcoin vadeli işlemlerinin Bitcoin’in fiyat düşüşüne neden olduğu düşüncesine katılıyor. Federal Reserve, Mayıs 2018 tarihli bir mektupta şunları söyledi:

En yüksek fiyat, Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören Bitcoin vadelilerinin piyasaya sürülmesiyle aynı zamana denk geldi. Vadeli işlemlerin ardından fiyatların hızlı bir şekilde artması ve ardından fiyatların düşmesi tesadüf gibi görünüyor. Daha ziyade, bir varlığın vadeli işlem piyasalarına girmesine eşlik eden alım satım davranışları ile tutarlı.

Piyasa çöküşünün ardındaki manipülasyon
Piyasa çöküşünün ardındaki manipülasyon

Bitcoin fiyatlarındaki düşüşün temel nedeni

Federal Rezerv ayrıca, yıl sonu Bitcoin fiyatlarındaki düşüşü Bitcoin vadeli işlem pazarında kısa satışa dayandırıyor. Temel olarak, insanlar Bitcoin’in geleceği konusunda karamsar. GLOBEX küresel Bitcoin fiyatını belirlediği için bu duygular spot piyasalarda gerçeğe dönüşüyor. Bitcoin vadelileri ve altın vadeli işlemleri dolar tarafından desteklenmekte olup, bu son derece koordine edilmiş, üst düzey bir organizasyon.

Esasen, bu Bitcoin olsun ya da olmasın, kripto para birimleri ve fiat paralar arasında bir savaş var. CME Bitcoin vadelilerinin piyasaya sürülmesi, Bitcoin pazarındaki nükleer saldırıya eşdeğer, ancak oyunda başka güçler de var. ABD borçları 22 trilyon dolara yaklaşıyor ve hükumet açığı kestiremiyor. Bu yüzden bu borç kontrolden çıkmaya devam edecek ve bu da doların kaçınılmaz olarak başarısız olmasına neden olacak.

Fiatın toplam çöküşü kaçınılmaz olarak gerçekleştiğinde, Bitcoin birincil küresel para birimi olmak için mükemmel bir şekilde konumlandırıldı. Bir sonraki büyük Bitcoin rallisi, dolara hiperenflasyon ve çökme moduna girene kadar beklemek zorunda kalabilir ve aynı anda büyük bir altın rallisi olacak. Gelecek bir Bitcoin rallisi kağıt Bitcoin, kağıt altın ve fiatın yıkıldığı zamankiyle kıyaslanamayacak kadar büyük olacak.

Cryptoiq

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin