featured

Bitcoin yüzde 51 saldırısı altında mı?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

En büyük Bitcoin ASIC üreticisi ve Bitcoin madencisi Bitmain, geçen hafta Bitcoin ağının yaklaşık yüzde 42’lik hashrate’ine sahip oldu. BTC.com’un istatistikleri kendilerinin son yedi günde yüzde 27,2’lik bloğu, Antpool’un ise yüzde 14,6’yı bulduğunu gösteriyor. Peki bu durumda Bitcoin yüzde 51 saldırısı altında olabilir mi?

Bitcoin madencilik dağıtımı
Bitcoin madencilik dağıtımı

BTC.com ve Antpool Bitmain’e ait

BTC.com ve Antpool Bitmain’e ait. Antpool’a sahip olan Bitmain, operasyonlarının bağımsız olduğunu iddia etse de BTC.com’a da tamamen sahip durumda. Bu iki şirketin birleşimi ise bütün ağdaki blokların yüzde 42’sini oluşturuyor.

Bitmain, üstelik şu anda sadece Bitcoin de değil, Bitcoin Cash üzerinde de önemli bir hashrate’e sahip. BTC ve BCH aynı algoritmayı paylaşıyor ve bu nedenle her iki kripto para için de aynı madencilik ekipmanı kullanılabilir. Antpool BCH’ın ağ paylaşımının %10,6’sına sahipken BTC.com’un ise 10,4’üne sahip. Bu da son yedi günde bütün BCH bloklarının yüzde 21’ni oluşturuyor.

Bitmain’ın ağın kontrolleri üzerindeki etkisi yüzde 45’e çıkabilir

BCH’ın madenciliğini yapmak zorluk derecesi olarak çok daha basit. Bitmain, BCH’daki bütün hashrate’lerini BTC’ye aktarırsa ekstra yüzde 20 değil yalnızca yüzde 3 getiri alacak. Bu gerçekleşirse Bitmain’ın ağın kontrolleri üzerindeki etkisi yüzde 45’e çıkabilir ve bu oran artarsa yüzde 51’lik bir kontrol bile sağlanabilir.

BCH madencilik dağıtımı, 23 Haziran 2018.
BCH madencilik dağıtımı, 23 Haziran 2018.

Buna benzer bir olay hatırlarsanız Ghash’in 2014 yılında yüzde 55’e sahip olmasıyla gerçekleşti. Bu da madencilerin Ghash’in boykot edilmesine yol açtı. Ghash ise bir çalışanının küçük bir miktar çift harcama yapmasına kadar bu olaya ilgisiz kaldı.

Bitcoin yüzde 51 saldırısı altında olabilir

Bitmain’da durum biraz farklı. Ghash, birçok küçük madenciyi birleştirerek tek bir madenci yaratan bir havuzdu, Bitmain ise sadece tek bir madenci. Bitmain kendi ürettikleri madencilik tesislerine sahip bu nedenle bu havuzdan çıkan küçük madenciler olmayacak.

Bu durum Proof of Work’ten uzaklaşma planı olmayan Bitcoin için problem oluşturabilir. Bu saldırının Bitmain’dan gelecek olması durumundan daha endişe verici ihtimaller de var. Örneğin Bitmain hacklenebilir ya da kötü planlar içerisinde olan çalışanlarının kurbanı da olabilir. Bitmain kendini iki ayrı bağımsız havuza bölerek koruyabilir. Ancak her iki şirkette  Bitmain’a ait olacağından bu çözümde etkili olmayabilir.

Trustnodes

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin