bitcoin venezuela
Bitcoin Venezuela vatandaşları için alternatif değer deposu olacak mı?

Bitcoin Venezuela ekonomik krizine çare olabilir mi?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bir fincan kahvenin bedelinin bir milyon dolarlık bir para birimi denk geldiğini düşünün. Bu durum adeta o ülke ekonomisinin durumunun ne kadar kötü olduğun bir resmi gibi. Bugün Caracas, Venezuela’da aynen durum böyle. Ülkede şu an tek bir fincan kahve satın almak için bir milyon bolivar ödemek gerekiyor. Bu, bir zamanlar zengin olan OPEC ülkesinde son 12 ayda yaşanan hiper enflasyondan kaynaklanıyor. Ülkedeki enflasyon oranı yüzde 43.378 gibi inanılmaz seviyelere ulaşmış durumda. Şu an ülke ekonomisini kurtarma planları yapılırken diğer taraftan ülke vatandaşlarının satın alma gücünü korumak için alternatif projeler sunanlar da var. Bunlardan biri Bitcoin’in değer deposu olarak kullanılması. Acaba Bitcoin Venezuela vatandaşları için bir çare olabilecek mi? bu projeler hayata geçebilirse kripto dünyası da içinde farklı bir tecrübe yaşayabiliriz.

Kötü giden ekonomik gidiş ile ilgili suçlamalar devam ediyor

Nisan 2018’de devlet başkanı Nicolas Maduro, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde asgari ücrette yüzde 155’lik bir artış olduğunu açıklamıştı. O zaman bile, bu yapılan artış dolar bazında bakıldığında yüzde 13’lük bir düşüş anlamına geliyordu. Bunun yanında Maduro’nun hükümeti Washington’a ve ülkenin muhalefetine karşı yürüttüğü “ekonomik savaş” ın sonucu olarak ulusunun sıkıntı çektiğini iddia ediyordu.

Maduro’nun iddialarının aksine, kötü yönetim, zayıf ekonomik politikalar ve düşen petrol fiyatları, Venezuela’nın ekonomik sıkıntılarının nedeni olarak gösterildi. Bu durumun ise Maduro’nun ülkenin 90’lı yıllara kadar petrol gelirlerindeki artıştan yeterli derecede yararlanamamasından kaynaklı olduğu üzerine duruluyor.

Bitcoin Venezuela vatandaşları için alternatif değer deposu olacak mı?

petro

Bozulan ekonomik koşullar düşünüldüğünde, vatandaşlar doğal olarak alternatif bir değer deposu arayışına girmiş bulunuyorlar. 2017 yılının başında, ülke bir hafta içinde 805 Bitcoin’lik bir rekor işlem hacmi ile bir kripto para patlaması yaşadı. Bu rakam daha sonra düştü ancak 2018’in ilk çeyreğinde LocalBitcoins‘deki işlem hacimleriyle yeniden yükselişe geçti.

Son haftalarda bolivarda yaşanan hiper enflasyona rağmen, Bitcoin işlem hacminin artmasına neden olabilir. Ancak haftalık işlem hacmi neredeyse aynı seviyede kaldığı için henüz böyle bir durum söz konusu gözükmüyor. BitcoinVenezuela.com Kurucusu Randy Brito’ya göre bu, hükümetin diğer nedenlerden dolayı getirdiği son düzenlemelerin bir sonucu olabilir.

Brito’nun CCN’e anlattığına göre:

Mantık bize, Venezuela’nın Bolivar’ının artan enflasyonuyla (ABD Doları’na karşı BTC’de ölçülen) hacminin artması gerektiğini düşündürüyor. Fakat bu gerçekleşmiş gibi görünmüyor. Bunun nedeni, gerçek kullanıcı sayısının fazla artmaması veya işleme konan toplam değerin gerçekten fazla artmaması olabilir. Beklenen artışın gelmeme sebebi ise son zamanlarda Hükümet tarafından dayatılan sıkı ticaret ve madencilik düzenlemelerinden kaynaklanıyor olabilir.

Bazı bağımsız kaynaklar tarafından Bitcoin Venezuela için bir umut olarak görülüyor

Venezuela hükümetinin, Bolivardan üç sıfır atarak ve para birimini devalüe etmek gibi planları bulunuyor. Bunun için verilen tarih ise 4 Ağustos 2018. Bunun ekonomi üzerindeki etkisi olarak, vatandaşların alternatif bir değer deposu arayışına devam etmesi olarak görülebilir.

Hükümet, ekonomiyi kurtarmak için kendi planları üzerinde çalışırken, diğer bağımsız kaynaklar, durumun doğrudan mağduru olan vatandaşlar için yararlı olacağını düşündükleri bazı adımlar atıyorlar. Bu projelerden biri ise Jonathan Wheeler’a ait. Wheeler,  çok sayıda Bitcoin çıkarmayı ve bu Bitcoin’lerin büyük bir mobil airdrop vasıtası ile Venezuela vatandaşlarının eline geçmesini hedefliyor.

ccn

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin