Ünlü analist uyardı: “Bitcoin’de yatırımcı içgüdüsü hayal kırıklığına uğratabilir”
Ünlü analist uyardı: “Bitcoin’de yatırımcı içgüdüsü hayal kırıklığına uğratabilir”

Bitcoin ve S&P 500 arasındaki korelasyon artıyor: İyi mi kötü mü?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

S&P 500 endeksi ABD piyasalarında işlem gören en büyük 500 firmanın hisse senetleri fiyatlarını yansıtıyor. S&P 500 içerisinde Microsoft, Apple, Amazon, Facebook, JP Morgan, Coca Cola ve ExxonMobil gibi çok uluslu şirketler bulunuyor. Son günlerde bu şirketlerin hisse senedi fiyatları ile Bitcoin fiyatları arasındaki korelasyon artış gösteriyor.

Bitcoin ve S&P 500 arasındaki korelasyon

Skew tarafından hazırlanan rapora göre Bitcoin ve SP 500 arasındaki korelasyon Temmuz ayının ilk haftasında %75’i geçti. Sonrasında değerlerde kısmi bir düşüş yaşansa da hala korelasyon yüksek.

Bitcoin ve S&P 500

Geçmiş dönemlerde Bitcoin ve SP 500 gibi geleneksel finansal varlıklar arasında negatif bazen de sıfıra yakın bir ilişki gözleniyordu. Uzmanlar, bu durumu portföy çeşitlendirmesi için Bitcoin’in iyi bir fırsat olduğu şeklinde yorumluyorlardı. Yani portföy sahipleri açısından geleneksel finansal araçlarda olası bir kayıp, Bitcoin’deki değer artışı ile telafi edilebilirdi.

Bitcoin ve S&P 500 arasındaki yüksek korelasyon, geleneksel finansal araçlardaki değer kaybı ile Bitcoin’deki değer kaybının birlikte yaşanabileceğini gösteriyor. Bu durumda Bitcoin ile yatırım çeşitlenmesi yapmak portföy sahipleri için pek anlamlı gelmeyebilir.

Fakat korelasyondaki bu değişim, farklı bakış açısıyla iyiye de yorumlanabilir. Bitcoin’in geleneksel yatırım araçlarına benzemesi, bir nevi Bitcoin’in bir yatırım aracı olarak kabullenildiğini de gösteriyor. Son dönemde Wall Street yatırımcılarından Paul Tudor Jones’in Bitcoin türev ürünlerini satın almasını bu açıdan değerlendirebiliriz.

Cointelegraph

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin