bitcoin ve overstock
Bitcoin ve Overstock arasında esrarengiz fiyat korelasyonu

Bitcoin ve Overstock arasında esrarengiz fiyat korelasyonu

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin’in (BTC) bir Amerikan internet perakendeci şirketi olan Overstock.com Inc (OSTK) hisse senedi fiyatı ile esrarengiz bir korelasyona sahip olduğu fark edildi.Piyasa gözlemcileri, Bitcoin ve Overstock arasındaki hareket arasında bir korelasyon tespit etti. Aylardır BTC’nin, OSTK’nin fiyat harekeletini aşağı yukarı takip ettiği gözlemlendi.

Fiyat korelasyonu nedir?

İki finansal varlığın fiyatlarının birbiri ile olan ilişkisini ölçmek için kullanılan bir terimdir. İki varlık arasında yapılan korelasyon analizi ise varlıkların birbirleri ile olan ilişki derecesini ölçerek aynı yönlü hareket edip etmediklerini test eder. Yapılan analiz sonucunda korelasyon katsayısı 1’e eşit ise aynı yönlü ilişki, 0 ise ilişkisiz ve -1 düzeyinde veya yakınında çıkarsa ters yönlü bir ilişkiden bahsedilebilir.

Son görünümünde yine, OSTK ve BTC’nin her ikisinin de 17 Temmuz’da yüzde 10’luk bir artış kaydettiği görüldü. Spekülatörler, korelasyonun başlangıcının, bitmiş ürünlere yapılan ödemeler için Bitcoin’i kabul etmeye başlayan ilk büyük perakendeci haline geldiği 2014 yılının Ocak ayında başladığına inanıyor.

Bitcoin uygulamasının ilk 22 saatinde, Overstock, Bitcoin olarak 126.000 dolar değerinde 800 adet emir aldı. Bitcoin kabulü sonrası ise normal gelirlerinde günde yüzde 4,33 artış kazanmış oldu.

Bitcoin ile yapılan satışlar ilerleyen dönemlerde azalma gösterse de (Bitcoin satışları birkaç ay sonra satışlarının yüzde 1’inden daha azını temsil etse de), Overstock’un fiyatının sürekli olarak Bitcoin’in fiyatını yansıttığı için Bitcoin ile kalıcı bir bağ oluşturduğu görülüyor.

2017 Ekim ayından bu yana BTC ve OSTK’nın piyasa hareketlerini kapsayan bir grafik

bitcoin ve overstock
kaynak: tradingview

Bitcoin ve Overstock arasındaki ilişki bu şekilde devam eder mi?

Bitcoin’in neden OSTK’yi gölgesi gibi gözüktüğü konusunda açık bir görüş bulunmuyor. Ancak hareketlerdeki benzerlikler ise tartışılmaz bir derecede benzerlik gösteriyor. OSTK, Bitcoin fiyat hareketi için bir gösterge olmaya devam edecek mi? Bunu kesin olarak söylemek mümkün değil. Ama şimdilik Bitcoin, Overstock’un pazardaki tüm yeşil ve kırmızı kuyruklarını takip etmeye devam etiğini görüyoruz.

chepicap

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin