featured

Bitcoin ve kripto para piyasası bugün neden düşüyor? İşte piyasalardaki son durum!

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Son 24 saat içinde Bitcoin ve tüm kripto piyasası hafif bir düşüş yaşadı ve yatırımcıların bu düşüşün arkasındaki nedenleri merak etmesine neden oldu. Bitcoin birkaç saat içinde 30.254’e düşmeden önce kısa bir süre 31.009 dolara yükseldi. Eter (ETH) 1.900 doların üzerine çıktı, ancak tekrar 1.868 dolara geriledi.

TÜFE verileri ve faiz artışı beklentisi

Bulmacanın önemli bir parçası, son Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinde yatmaktadır. Dün açıklanan haziran ayı TÜFE verileri olumlu bir sürpriz oldu zira yıllık TÜFE yüzde 3,0’a gerileyerek yüzde 3,1 olan beklentilerin altında kaldı. Daha da cesaret verici olan çekirdek TÜFE’nin yıllık bazda yüzde 4,8’e düşerek yüzde 5,0 olan piyasa beklentilerini aşmasıydı.

Ancak bu durum, piyasanın Federal Rezerv’in ay sonunda alacağı faiz artırım kararına ilişkin görüşünü önemli ölçüde değiştirmedi. CME FedWatch Tool’a göre, piyasa hâlâ yüzde 93 olasılıkla 25-26 Temmuz’daki bir sonraki toplantıda Fed’in 25 baz puanlık bir artış yapmasını bekliyor. Ünlü makro analist Ted (@tedtalksmacro) başka bir faiz artırımı olmayacağına inanan azınlıkta yer alıyor. Ted aşağıdaki grafiği paylaştı ve şunları yazdı:

3M yıllıklandırılmış çekirdek TÜFE şu anda Ekim 2021 seviyelerinde seyrediyor. Trend, Fed’in dostu. Bu ay başka bir artırım görmek zor.

3 aylık yıllıklandırılmış çekirdek TÜFE | Kaynak: Twitter @tedtalksmacro

Ancak diğer analistler çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi’nin (PCE) Fed için daha önemli olduğuna inanmaktadır. En son yayınlanan FOMC tutanaklarında PCE’den on kez bahsedilirken TÜFE’den üç kez bahsedilmiştir. Fed’in haziran ayı için tercih ettiği enflasyon göstergesi 28 Temmuz’a kadar açıklanmayacak.

ABD hükümeti Bitcoin (BTC) satıyor!

Bununla birlikte, olumlu enflasyon verilerinin ardından geleneksel piyasaların yeni zirveler belirlediğini söylemek önemlidir. S&P500 dün yüzde 0,74 oranında yükseldi ve Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyesini kaydetti. Bu arada Bitcoin 6. denemesinde de 31.000 doları sürdürülebilir bir şekilde kıramadı.

Bunun nedeni büyük olasılıkla ABD hükümetinin kötü şöhretli İpek Yolu pazarıyla bağlantılı 9.800 BTC’yi taşıdığı haberiydi. Haber, TÜFE’nin açıklanmasından kısa bir süre sonra patlak verdi ve duyarlılığı büyük ölçüde azalttı. Geçmişte, ABD hükümetinin hareket ettiği ve muhtemelen Bitcoin’lerinin bir kısmını sattığı haberleri her zaman ciddi fiyat düşüşlerini tetiklemiştir. Dünkü düşüş ılımlı piyasa gücünün bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Şu ana kadar ABD hükümetinin planları hakkında yalnızca spekülasyonlar var. ABD’nin el konulan BTC varlıklarını tasfiye etme niyetinde olduğu biliniyor. Bu, en son mart ayında gerçekleşmişti. O zaman 9,861 Bitcoin satılmıştı. Bununla birlikte transferler yalnızca BTC varlıklarını yeniden yapılandırmak için de kullanılabilir.

BTC bu aralıkta sıkıştı!

Buna ek olarak piyasa faaliyetlerinin kendisi de önemli bir rol oynamaktadır. Yatırımcılar, mevcut Bitcoin aralığının alt kısmında uzun pozisyon alma ve üst kısmında kısa pozisyon alma gibi stratejileri aktif olarak uyguluyor. Analist Skew’in uygun bir şekilde ifade ettiği gibi “Çoğu kişi aralığı iyi oynuyor, aralığın en yüksek seviyelerine yakın korunuyor ve aralığın en düşük seviyelerinde uzun pozisyon alıyor.”

Bu alım satım davranışı, kısa vadeli fiyat hareketlerinin piyasa oynaklığından faydalanmak isteyen tüccarların eylemlerinden etkilenebileceği dinamik bir ortam yaratıyor.

Basın saatine göre BTC fiyatı 30.431 dolar seviyesindeydi ve 29.800 dolar ile 31.300 dolar arasındaki işlem aralığında rahat bir şekilde kaldı.

 

BTCUSD on TradingView.com

newsbtc


Binance komisyon indirimlerini %20’ye çıkarttık!
Binance borsasında yüzde 20 komisyon indirimi kazanabileceğiniz bir hesap açmak için tıklayın!


En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yaptığınız yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin