Bitcoin vadeli işlemleri dün 20 milyar doların üzerine çıkarak uçuşa geçti
Bitcoin vadeli işlemleri dün 20 milyar doların üzerine çıkarak uçuşa geçti

Bitcoin vadeli sözleşmeleri tartışma konusu olmaya devam ediyor

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin vadeli sözleşmeleri, Çarşamba günü bilinmeyen bir nedenden dolayı ani bir yükseliş yaşadı. Ve yaklaşık 6.000 ortalamada seyrederken, CBOE’de (Chicago Opsiyon Borsası) 18.210 ile en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu seviye, ilk vadeli işlem periyodunun kapandığı Ocak ayında görülen 15.500 sözleşmeden önemli ölçüde daha yüksek bir rakam olarak dikkat çekiyor. Ancak bu durumda sözleşmelerin süresinin dolması beklenmedi.

Aynı zamanda CME vadelilerinin de benzer bir hikayesi bulunuyor. Günlük ortalama 3000 olan hacmi, Çarşamba günü 11 bine çıkarak önemli bir sıçrama yapmıştı. Ardından, ertesi gün, Cuma gününe kadar 5.000’in ardından 3000 ortalama hacime geri döndü. Aynı gün Bitcoin’in fiyatı da 9700 dolardan 8700 dolara gerileyerek, ani bir iniş yapmıştı.

Yukarıda da görüldüğü gibi, Bitcoin’in fiyatı 25 Nisan’da kademeli olarak yükseldi. Bunun nedeni büyük olasılıkla BCH ve Ethereum’daki yükseliş eğilimiydi. Ertesi gün olan 26 Nisan’da ise hızlı bir düşüş yaşayan kripto paranın, bu düşüş nedeni sonraki gün açığa çıkacaktı. Daha sonra anlaşıldı ki bu düşüş ana nedeni, Mt.Gox’ın elinde bulunan 150 milyon değerindeki Bitcoin ve Bitcoin Cash’in yer değiştirmesi idi.

Blockchain datalarına göre 26’ında başladıkları hareket, içeriden bilgi alınmadıkça, tahmin edilebilir gibi değildi.

Bitcoin vadeli sözleşmeleri yükselişi, 1000 dolarlık fiyat düşüşü ile çakıştı

Şu an Bitcoin vadeli işlemlerinin ufak çaplı fiyat düşüşünün nedeni ya da bu düşüşünün vadelilere yatırım yapılıp yapılmadığı konusu bilinmiyor. Fakat bu vadeli işlemler ile Bitcoin fiyat düşüşünün ilk defa denk gelme durumu değil.

Büyük Bitcoin düşüşü olarak görebileceğimiz, Aralık ayından Nisan ortasına kadar olan fiyat hareketleri, vadeli sözleşmelerin açılmasıyla aynı zamana denk gelmişti. Özellikle vadeli sözleşmelerin çoğunu ise CME vadeli işlemleri oluşturuyordu.

Bitcoin vadeli sözleşmelerinin sağlıklı çalışmadığı düşünülüyor

Bununla birlikte, bu düşüş, piyasayı biraz germişti. Aslında 2017’de bu kadar büyük bir yükselişten sonra fiyat düşüşü kaçınılmazdı. Ancak bu vadeli sözleşmelerin, henüz Bitcoin için gerçek bir çapa gördüğü söylenemez. Ve bu nedenle fiyat tahminine gerçek anlamda yardım olamadıkları gibi geleneksel finans sisteminde bulunan diğer vadeli sözleşmeler kadar gerçek future işlemler olduklarını söylemek de zordur.  Şu an için sadece fiyatın bastırılmasına yardımcı olduğu gözlenen Bitcoin vadeli sözleşmelerinin, muhtemelen bir tartışma noktası olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

trustnodes

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin