Fed merkez bankası dijital para birimi çıkarma yolunda.
Fed merkez bankası dijital para birimi çıkarma yolunda.

Bitcoin tarihindeki ilk FED faiz indirimini görebilir… Faiz indirimi, BTC’yi nasıl etkiler?

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Fed’in 11 yıl sonra faiz indirimine gitmesi bekleniyor. FED ’in faiz indirimi kararında, hedeflenen yüzde 2’lik enflasyon oranına bir türlü ulaşılmaması ve ekonomik durgunluktan kurtulma çabasının etkili olduğu düşünülüyor. Türkiye saatiyle 21.00’da açıklanması gereken faiz oranlarında FED’in 25 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. Bu değişiklik, geleneksel ekonomide hisse senedi fiyatlarına olumlu etki edebilir.

11 yıl sonra ilk kez FED faiz indirimine gidebilir

Ancak geçmiş yıllara baktığımızda farklı hikâyelerle karşılaşıyoruz. Eylül 2007’de FED, oranları yüzde 5,25’den yüzde 4,75’e çekerek 50 baz puanlık bir düşüş açıklamıştır. Akabinde S&P 500’de çöküş görülmeden önce 3 hafta boyunca sağlam yükselişler görüldü. Ardından piyasaların büyük bir durgunluğa girdiği tespit edildi. Benzer şekilde 2001 yılındaki faiz indirimi sonrası S&P 500 yüzde 13 ve takiben yılda ise yüzde 23 oranında düştü.

Son yıllarda, GSYİH yıllık bazda yüzde 2,1 oranında genişlemiş ve işsizlik tarihsel olarak yüzde 3,7 oranında düşüş kaydetti. Bazı önemli ekonomik göstergelerin olumlu olmasına karşın faiz indirim kararının, küresel ekonomideki çöküşe karşı bir önlem olarak alındığı düşünülüyor. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirimlerinin dolarları zayıflatacağını ve ihracatı, yabancı ülkeler için daha cazip hale getireceğini belirtti.

Bitcoin piyasası faiz indirim kararı ile hareketlenebilir

Bu küresel anlamda etkili olması muhtemel gelişmeye Bitcoin açısından baktığımızda, Bitcoin’in piyasa çıkışından bu yana ilk defa FED faiz indirimi gerçekleşme ihtimali oldukça yüksek. Kripto paralar, genel olarak ülke hükümetlerinden bir tepki ile karşılaştı. Şimdi ise FED faiz indiriminin Bitcoin üzerinde etkisi merakla bekleniyor. Genel olarak bakıldığında hisse senedi piyasaları ile Bitcoin pazarının birbirinden bağımsız çalıştığını söyleyebiliriz. Ancak beklenen faiz indirimi gerçekleşirse ve hatta 25 baz puan yerine daha yüksek oranda bir faiz indirimi görürsek her iki pazarda da volatil hareketlerle karşılaşabiliriz.

Kurumsal ve bireysel yatırımcıların bu yeni ekonomik görünüme hangi yönde tepki vereceği merakla beklenirken özellikle Bitcoin pazarındaki hacim düşüklüğü, piyasaların beklenti içinde olduğunu gösteriyor. Kripto para pazarlarındaki bu durgunluk faiz oranlarının açıklanmasının devamında yeni pozisyon almak isteyen yatırımcılardan dolayı hareketlenebilir. Yüksek volatilite görülme ihtimaline karşılık kripto para yatırımcılarının dikkatli olmasında fayda var.

coinnounce

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.


Yazı içeriğindeki bilgiler, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yapıyor olduğunuz yatırımlardan kaynaklı kâr ya da zararınızdan yazar ve kriptoparahaber.com sorumlu değildir. Yatırım, nihayetinde bilgi, birikim, tecrübe, araştırma ve şahsi kararlar gibi birçok temele dayanır.


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin