6- Bitcoin tarihindeki Mt. Gox hac olayı- 24 Şubat 2014
6- Bitcoin tarihindeki Mt. Gox hac olayı- 24 Şubat 2014

Bitcoin tarihindeki en önemli dönüm noktaları

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Bitcoin white paper’ı kısa bir süre önce 10. yılını tamamladı. Ancak aradan geçen onca zamana rağmen Bitcoin hala kesin hedefine ulaşamadı. İşte 10 yıllık dönemde Bitcoin’in yaşadığı önemli olaylar…

White paper’ın yayınlanması: 31 Ekim 2008

Satoshi Nakamoto, ilk kez Ekim 2008’de yayınladığı White paper aracılığıyla kripto para birimini ve nasıl çalıştığını açıkladı. Makinenin parçalarının, eşler arası ağ üzerinden bir ödeme hizmeti sunmak için nasıl birlikte çalıştığını anlattı.

Belge teknik dilde yazıldı. Bu nedenle, Satoshi’nin elektronik paraya ilgi duyan geliştiriciler ve diğer teknoloji uzmanlarını bir okur kitlesi olarak hedeflediği görülüyor. White paper, elektronik posta listesinde, kriptograflar ve diğer bilgi teknolojisi uzmanları ile popüler bir çevrimiçi forumda yayınlandı.

Satoshi’nin vedası: 12 Aralık 2010

Bitcoin pek çok insan tarafından henüz duyulmamışken, Satoshi topluma son açıklamalarını yaparak veda etti. Kuşkusuz, kripto para birimlerinin en gizemli ve merak edilen ismi olan Satoshi Nakamoto, 12 Aralık 2010’da bilinen son paylaşımını yaptı. Ayrıca bazılarına göre yüksek rütbeli bir devlet memuru, bazılarına göre ise bir zaman yolcusu olarak kabul edildi. Bilinen Bitcoin tarihindeki ilk transfer işlemi, Satoshi Nakamoto ve Hal Finney (bir kriptograf) arasında gerçekleşti.

Satoshi Nakamoto kimdir?

Satoshi Nakamoto sadece bir takma ad. Ancak arkasındaki kişi bir sır olarak kalıyor. Bazıları Satoshi Nakamoto’nun birden fazla kişi olduğunu düşünüyor, tek bir kişinin Bitcoin ağı kadar kapsamlı bir şey yapabileceğinden kuşku duyuyor.

İlk Bitcoin borsası ve 10.000 BTC ile iki pizza alımı: 2010

Bitcoin ticareti, Şubat 2010’da “The Bitcoin Market”in kurulmasıyla sistematik bir şekilde pazara sunuldu. Borsa, uzun bir süre devam etmedi ve daha sonra Japonya’da açılan daha iyi bir pazar onun yerini aldı. Dijital paranın gerçek dünya ürünü satın almak için kullanıldığı ilk işlem, daha sonra pahalı bir satın alım olarak ortaya çıktı.

22 Mayıs 2010’da Florida’da Laszlo Hanyecz adlı bir programcı, çevrimiçi bir forumda kendine pizza getiren kişiye 10.000 BTC ödeyeceği bir teklif yaptı. Bu tarihteki geçerli Bitcoin döviz kuru kullanılarak, maliyet 25 ABD doları olarak belirleniyor. Ancak mevcut döviz kurlarını kullanılırsa pizza Laszlo Hanyecz’a 100 milyon ABD dolarına mal oluyor.

Bitcoin 1.000 dolara ulaşıyor: 27 Kasım 2013

20.000 dolar gibi önemli bir seviyeyi görmüş olan bir varlığın 1.000 dolara ulaşması pek önemli gibi gözükmese de, 2013 yılında bu dönemin en önemli olayıydı. Piyasa koşulları göz önüne alındığında, Bitcoin’in  1.000 doları görmesi neredeyse bir rüya olayıydı. Bitcoin sahipleri, dönüm noktasının bu kadar yakın olacağını hayal bile edemezdi. Zamanın CoinMarketCap’i olarak bilinen Bitcoinity.org üzerinde BTC fiyat göstergesi üç kademe sola kaydırıldı. Çünkü Bitcoin’in değeri ekranda çok fazla yer kaplıyordu.

Mt. Gox hack olayı: 24 Şubat 2014

Bitcoin tarihindeki Titanik olayının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, Mt. Gox’un iflası hala zaman zaman sorunlara neden oluyor ve asla unutulacak gibi hiç durmuyor. Mt. Gox kayyumunun piyasaya sürdüğü BTC’ler ve BCH’ler zaman zamana eleştiri oklarının hedefi oluyor. Olay öncesinde dönemin en büyük kripto para borsalarından birisinin bir anda iflas edeceğine kimse ihtimal bile vermiyordu ve bu çöküş herkesi şaşırttı. Mt. Gox çöküşü lider kripto para birimi Bitcoin’e çok zarar verdi ve kripto paranın hala toparlandığı bile söylenemez.

Nasdaq, Blockchain teknolojisini kullanmaya başlıyor

Nasdaq, 2015 yılında piyasaya sürdüğü Ling Blockchain Ledger Technology ile müşterilerinin menkul kıymet işlemlerini başarılı bir şekilde kaydettiği sistem için Blockchain teknolojisini benimseyen dünyanın önde gelen borsaları arasında yer aldı. ABD Emtia Vadeli İşlemleri Komisyonu, Aralık 2017’de Bitcoin dijital parasını bir emtia olarak tanımladı ve üç borsada vadeli işlem yapma olanağı sağladı. Ayrıca piyasa hacmi tabanını ana yatırımcılara ulaştırmak için önemli ölçüde destekleyici fırsatlar sağladı.

Craig Wright gerçek Satoshi mi? 2 Mayıs 2016

Yukarıdaki Satoshi bölümünde belirtildiği gibi, daha önce Satoshi hakkında birçok teori öne sürüldü ve birçok kişi olabileceği iddia edildi. Ancak, şimdiye kadar sadece iki tanesi küresel bir çıkar elde etti. Newsweek’in 2014 tarihli yayını, “Bitcoin’in Arkasındaki Yüz” isimli haberi Dorian Nakamoto isimli bir kişinin gerçek Satoshi olduğunu iddia etti.

Ama daha çok bilinen bir başka teori de Craig Wright. Şimdi Bitcoin Cash topluluğundaki en önemli isimlerden biri. Craig ilk olarak 2 Mayıs 2016’da Bitcoin’in kurucusu olduğunu iddia etti. Olaydan birkaç ay sonra, Wired haber kaynağı da Wright’ı kripto paranın arkasındaki gerçek isim olarak belirtti. Wright’ı Satoshi ile birleştiren kanıtların tek tek geçersiz hale getirildi ve Wright’ın yeni takma adı: Faketoshi oldu. Birçok topluluk üyesi, Wright’ın Bitcoin üretimine çok fazla katkıda bulunduğuna hala inanmakla birlikte, Satoshi olduğu iddiaları hiç kimse tarafından ciddiye alınmıyor.

Bitcoin tarihinde en yüksek seviyesini gördü: 17 Aralık 2017

2017 yılının kışında, Bitcoin kısa sürede en büyük tarihi yükselişini gördü. 17 Aralık 2017’de Bitcoin 10.000 ABD dolarına ulaştı. Bu süre zarfında birden fazla olumlu gelişme ortaya çıktı. Kodak gibi, nakit para isteyen şirketlerin kendi kripto para paralarını ihraç etmeleri eğilimi ve Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ICO haberi. Ayrıca Coinbase’de, Kasım ayının ilk haftasında 100.000 yeni hesap açıldı.

Coincomments

En güncel haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram hesabımızdan, Facebook sayfamızdan ve Twitter hesabımızdan takip edebilirsiniz.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin