PlusToken dolandırıcılığında çalınan fonların 4 milyar doları geri alındı!
PlusToken dolandırıcılığında çalınan fonların 4 milyar doları geri alındı!

Bitcoin piyasalarının karın ağrısı PlusToken’a büyük operasyon

service service
Share

Share This Post

or copy the link

Çin merkezli ponzi yapılanması PlusToken, çeşitli yollarla Çin ve Koreli kripto para yatırımcılarından milyarlarca dolar değerin kripto para topladı. PlusToken yöneticileri topladıkları yüklü miktarda Bitcoin, Ethereum ve çeşitli kripto paralara el koyarak izlerini kaybettirdiler ve 800 binin üstünde kripto para yatırımcısını mağdur ettiler. Çin polisi, PlusToken yöneticilerinden 6’sını yakalamış ama büyük çoğunluğu izini kaybettirerek firari duruma düşmüşlerdi.

Bitcoin piyasalarının karın ağrısı PlusToken

PlusToken ponzi yapılanması, 3 milyar doların üstünde kripto para vurgununda bulundu. PlusToken’ın firari yöneticileri, belirli/belirsiz aralıklarla yüklü miktarda Bitcoin ve Ethereum piyasaya sürerek mağdurların varlıklarını istedikleri gibi kullanıyorlardı. PlusToken sanıkları çalıntı kripto paraları mikser adı verilen havuzlarda aklanarak piyasaya sürülüyordu ve fiyatlarda ciddi dalgalanmalara neden oluyorlardı.

Çin polisi PlusToken’ın firari sanıklarını uzun süre takip etti ve düzenledikleri bir operasyonla PlusToken’in firari sanıklarından 27’sini yakalayarak göz altına aldı.Bu sayı daha da artabilir. Böylece kripto para piyasaları, büyük bir karın ağrısından kurtulmuş oldu.

PlusToken sanıkları sadece geçtiğimiz ay 780 bin adet ETH’yi mikser havuzlarında akladıktan sonra piyasaya dump ettiler. Yüklü miktarda dump Ethereum fiyatlarında ciddi dalgalanmalara neden oldu.

Ponzi tipi yapılanmalar, üyelik yolu ile bir piramit yapı oluşturarak haksız kazanç elde edebiliyorlar. Ülkemizde de Çiftlik Bank örneğinde olduğu gibi bu tip yapılanmalara rastlamak mümkün.

Ponzi tipi yapılanmaları Yasada Piramit satış sistemleri olarak adlandırılıyor. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun M.80 göre piramit satışlar aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır:

Piramit satış sistemleri

MADDE 80 – (1) Piramit satış; katılımcılarına bir miktar para veya malvarlığı ortaya koymak karşılığında, sisteme aynı şartlar altında başka katılımcılar bulma koşuluyla bir para veya malvarlığı kazancı olanağı ümidi veren ve malvarlığı kazancının elde edilmesini tamamen veya kısmen diğer katılımcıların da koşullara uygun davranmasına bağlı kılan, gerçekçi olmayan veya gerçekleşmesi çok güç olan kazanç beklentisi sistemidir.

(2) Piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi yasaktır.

(3) Bakanlık, piramit satış sistemleri ile ilgili gerekli incelemeleri yapmaya ve varsa elektronik sistemin ülkemizde durdurulması dâhil ilgili kamu kurum veya kuruluşlarıyla iş birliği içinde gerekli önlemleri almaya yetkilidir.

 

Theblockcrypto.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bizi Takip Edin